Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Εγκαταλείπει το erga omnes η κυβέρνηση - «Όχι» Μητσοτάκη στην συμφωνία Τσίπρα, Ζάεφ


Τελικά υπάρχει ή όχι συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων; 

Ποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών Αθήνας Σκοπίων;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα παραμένουν ακόμα επτασφράγιστο μυστικό για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι μόνοι που γνωρίζουν μέχρι και σήμερα το τι ακριβώς συμβαίνει είναι ο πρωθυπουργός με τον υπουργό των εξωτερικών. 
Μπορεί ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών να ευδοκιμήσει και μάλιστα να έχει ως αποτέλεσμα την συναίνεση;



Αυτή την απάντηση την γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι το Μέγαρο Μαξίμου.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση έχει κλείσει κάθε πόρτα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην λογική της συνεννόησης για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. 
Στην ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση προεξάρχοντος του κ.Κοτζιά έχει κάνει ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις τις οποίες η Πειραιώς έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα απορρίψει χωρίς δεύτερη συζήτηση. 
Γαλάζια στελέχη μάλιστα ρωτούν, προδιαγράφοντας ουσιαστικά την αρνητική απάντηση της ΝΔ:
«Το όνομα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί, θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός Σκοπίων ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες οι γείτονές μας ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να ισχυρίζονται οι γείτονές ότι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα ναι ή όχι»;
Η αίσθηση που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η πιθανή συμφωνία μάλλον αθετεί την βασικότερη προϋπόθεση που έθετε πάντα η Ελλάδα για να συζητήσει το ονοματολογικό. Να μην ισχύουν άλλα εντός των Σκοπίων και άλλα εκτός. «Το να ισχύουν άλλα εντός και άλλα εκτός προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία Πόσο μάλλον όταν το να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες μας «Μακεδόνες» και να λένε ότι μιλούν την «Μακεδονική» γλώσσα είναι η επιτομή ή για να το πούμε ακόμη πιο απλά, η ρίζα του αλυτρωτισμού και των λόγων που ποτέ στο παρελθόν καμία κυβέρνηση της Ελλάδας δεν δέχθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία μαζί τους» τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχει όμως μία ακόμα παράμετρος την οποία βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης τα γαλάζια στελέχη.

Η απουσία του Πάνου Καμμένου. «Είναι αδιανόητο να φημολογείται εδώ και τόσες μέρες ότι ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία τάχα διαφωνεί ο κ. Καμμένος και να κρατούν και οι δύο τους πολίτες στο σκοτάδι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές της. Λέμε λοιπόν κάτι που είναι αυτονόητο πια σε όλους τους πολίτες” επισημαίνουν στην Πειραιώς και υπενθυμίζουν πως η ομόφωνη απόφαση του 2008 συνοψιζόταν στη φράση «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κατά συνέπεια πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις. Ας μην διανοηθεί λοιπόν η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» και κυρίως να μην τολμήσει να εγκαταλείψει τα μόνα όπλα μας για να πάρει υποσχετικές μελλοντικής και αβέβαιης εκπλήρωσης» τόνιζε στο liberal.gr στενός συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: