Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ο Βαρουφάκης, το αυτογκόλ Τσιρώνη και το... Ειδικό Δικαστήριο

Αποτέλεσμα εικόνας για αυτογκόλΤελικά υπήρχε ή δεν υπήρχε σχέδιο παράλληλων πληρωμών;
Γνώριζε ή όχι ο πρωθυπουργός τις κινήσεις του τότε υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη; 
Κάλυπτε ή όχι τις επιλογές αυτές; 
Αποτελούσε κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, το εν λόγω σχέδιο;
Είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα εκείνης της ταραγμένης περιόδου που η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να ξεχάσει, κάτι που όμως...

δύσκολα θα συμβεί.
Αυτή τη φορά η συζήτηση επανήλθε σε εκείνο το γεμάτο «μαύρα σύννεφα» εξάμηνο, από ένα κυβερνητικό στέλεχος, που αναμφίβολα έβαλε αυτογκόλ, σε μία περίοδο που η επιστροφή στην συγκεκριμένη συζήτηση μόνο καλό δε κάνει στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Πρόκειται για τον τότε αλλά και σημερινό υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U.:
«Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μου, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό» σημείωσε ο Γιάννης Τσιρώνης.
«Αυτά τα νομίσματα δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών… είναι κινηματικό χρήμα. Aυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Τσιρώνη πρόσφερε στην ΝΔ μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση ένα ζήτημα που δημιουργεί πολλούς κακούς συνειρμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Δύο είναι τα κεντρικά συμπεράσματα από την παραδοχή Τσιρώνη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Πρώτον. Το σχέδιο με το παράλληλο νόμισμα δεν υπήρχε μόνο σε κάποια ξεχασμένα συρτάρια ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά υπήρξε στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, άρα ήταν σε γνώση όλων των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν ήταν απλώς ένα σχέδιο Β σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά ένα σχέδιο Β που απασχολούσε σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου, μια και το ζήτημα τέθηκε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη.
Δεύτερον. Μέσα από τα όσα αποκάλυψε ο κ. Τσιρώνης, σύμφωνα με την Πειραιώς, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη. Πώς αλλιώς άλλωστε μπορεί να έχει συμβεί, εφόσον ο ισχυρισμός Τσιρώνη περί συζήτησης του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο ευσταθεί. Από την στιγμή που ένα θέμα μπαίνει στο τραπέζι του υπουργικού , ο εκάστοτε πρωθυπουργός αυτομάτως το παίρνει υπό την «πολιτική» του σκέπη.
Όπως αναφέρουν γαλάζια στελέχη, μέσα από τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες του κ. Τσιπρα, ο οποίος πλέον μπαίνει και σε αυτό το ζήτημα στο κέντρο του κάδρου των ευθυνών, όπως τουλάχιστον θεωρεί η ΝΔ.
Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συζήτηση στο κοινοβούλιο για την οικονομία: «Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας και θα το προφυλάξουμε από τις επιθέσεις του λαϊκισμού, της βίας και της διάχυτης ανομίας. Και εσείς κάποια στιγμή, θα λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές σας» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Μια αναφορά που πολλοί θεώρησαν ως ένδειξη κλιμάκωσης της αναζήτησης των πολιτικών ευθυνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί κεντρική απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών που πιθανόν να βαραίνουν τον κ. Τσίπρα σε μία σειρά από θέματα, όπως αυτό του παράλληλου νομίσματος αλλά και εκείνο των τηλεφωνικών επικοινωνιών του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή εάν:
1)Είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη;
2)Είχε την έγκρισή του για να το πράξει;
3) Είχε ή έχει πλέον γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους; 
Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες σε κανένα ερώτημα από τα παραπάνω δεν απάντησε ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Noor1, η οποία θα έριχνε φως σε όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής ιστορίας.
«Ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από τον κ. Τσίπρα, όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό του εταίρο. Είναι ο ένας όμηρος του άλλου και κρατάνε και οι δύο μαζί εγκλωβισμένη τη χώρα» είναι η θέση που διατυπώνει η ΝΔ, με την οποία θα πορευθεί στο προσεχώς διάστημα, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά της.


Έγραψε ο Γιάννης Κ. Τρουπής
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: