Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Με τι απειλεί η Ρωσία τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Δευτέρα (03/10/2016) διάταγμα για την αναστολή συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σχετικά με την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου, μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης.
Η Ρωσία απαιτεί από τις ΗΠΑ την άρση όλων των κυρώσεων, καθώς και την αποζημίωσή της για το οικονομικό κόστος που αυτές είχαν, σε αντάλλαγμα για να ανανεωθεί η συμφωνία για την κοινή διαχείριση του...
πλουτωνίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε νομοσχέδιο το οποίο εισήγαγε στο ρωσικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για τη λήξη της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του πλουτωνίου.
Η Ουάσιγκτον καλείται από τη Μόσχα να ακυρώσει την «Νομοθετική Πράξη Μαγκνίτσκι» και να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στις χώρες της κεντρικής – ανατολικής Ευρώπης που έγιναν μέλη του NATO από την 1η Σεπτεμβρίου του 2000 και εξής.
Το νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου.
Το πρωί της Δευτέρας η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση του πλουτωνίου καταγγέλθηκε από το Κρεμλίνο και έπαψε να ισχύει, με τη Ρωσία να προβάλλει ως αιτία τις «μη φιλικές» προς την ίδια κινήσεις των ΗΠΑ.
Βάσει της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι δύο χώρες θα έπρεπε να καταστρέψουν τουλάχιστον 34 μετρικούς τόνους οπλικού πλουτωνίου, ποσότητα που αρκεί για την παραγωγή 17.000 πυρηνικών βομβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: