Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ! Τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα – Η ηρωική έξοδος του Τσίπρα, το χρέος και η έξοδος από το ευρώ

Τέσσερα βασικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, της κυβέρνησης και της θέσης της χώρας στην Ευρώπη διακινούνται το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου.

Όπως αναφέρεται  στα 3 από τα 4 σενάρια η Ελλάδα μένει στο ευρώ, ενω το σενάριο που τη θέλει εκτός συγκεντρώνει πάνω από 10%...


Σενάριο 1 (εκτίμηση 51%)
Η συμφωνία κλείνει το αργότερο σε τέσσερις εβδομάδες. Κυβέρνηση και ESM συμφωνούν στην αναδιάρθρωση πληρωμών του χρέους, που εκτελείται εντός του καλοκαιριού. Το ΔΝΤ εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και εισφέρει 7-8 δισ. ευρώ σε δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια που απομένουν στο ελληνικό μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί στη λήψη νέων μέτρων, η νομοθέτηση των οποίων θα γίνει αργότερα.
Σενάριο 2 (εκτίμηση 20%)
Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στα μέτρα προκηρύσσει εκλογές με στοχο την ηρωική έξοδο και παραδίδει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα επανακάμψει όταν τα δύσκολα θα έχουν περάσει.
Σενάριο 3 (εκτίμηση 20%)
Η Ελλάδα αναβιώνει το καλοκαίρι του 2015. Το πρόγραμμα φτάνει στα όρια του, η Ελλάδα δεν ειναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών, ο ESM παγώνει ή αναστέλλει τη δανειακή σύμβαση και η χώρα μένει χωρίς συμμάχους. Τότε μπαίνει πάλι το δίλημμα ή σκληρά μέτρα και εντός ευρώ ή εκτός ευρώ και παίρνει ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση υποχωρεί αλλά για τους δικούς της πολιτικούς λόγους επιλέγει να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν από άλλα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα θα περιλαμβάνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών στο δημόσιο.
Σενάριο 4 (εκτίμηση 10%)
Οι συνομιλίες καταρρέουν και η ΕΕ προτάσσει σχέδιο συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κάποια δραματική Σύνοδο Κορυφής το καλοκαίρι και η πορεία εξαρτάται από τη στάση των βουλευτών και του λαού. Αν η κυβέρνηση μείνει και ο λαός δεν αντιδράσει, το σχέδιο προχωρά. Αν υπάρξει μαζική αντίδραση και η κυβέρνηση πέσει, τότε επιστρέφουμε στις παραδοχές του τρίτου σενάριο.
Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια: