Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ο ρόλος και οι ευθύνες της Malaysia: Πως μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία του Boeing

Ο ρόλος και οι ευθύνες της Malaysia στην τραγωδία του Boeing: Πως μπορούσε να απ

* Γιατί επιλέχθηκε δρομολόγιο πάνω από εμπόλεμη ζώνη

* Πως με 45 λεπτά μεγαλύτερη πτήση θα μπορούσαν να είναι όλοι ζωντανοί

* Ψάχνουν απαντήσεις στα μαύρα κουτιά

* «Ψυχροπολεμικό» μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Ρωσίας

Μπορεί η κατάρριψη της πτήσης MH17, που παρέσυρε στον θάνατο 298 ανθρώπους, να έχει τεθεί στο επίκεντρο της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας, ωστόσο,...
λίγοι είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν πως και η ίδια η ιδιοκτήτρια εταιρεία φέρει ευθύνη για το τραγικό συμβάν.
Από την πρώτη στιγμή τέθηκε το ερώτημα γιατί η πτήση Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ έπρεπε να περάσει μέσα από τον εναέριο χώρο εμπόλεμης ζώνης, έστω και αν ο εμφύλιος στην Ανατολική Ουκρανία δεν έχει «βαπτιστεί» επισήμως ως σύγκρουση για διάφορους γεωπολιτικούς σκοπούς.
Η «Australian» φέρνει σήμερα στο φως στοιχεία «φωτιά» βάσει των οποίων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η μεγάλη αεροπορική τραγωδία και να μην έχουν χαθεί 298 ψυχές.
Με βάση τα στοιχεία του Australian το δρομολόγιο που επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί η πτήση ήταν η φθηνότερη και πιο γρήγορη διαδρομή προς την Κουάλα Λουμπούρ, παρά το γεγονός ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες είχαν επίσημη προειδοποίηση.
Εάν είχε προτιμηθεί άλλο δρομολόγιο, το ταξίδι διαρκούσε 45 λεπτά, η επιβάρυνση για την εταιρεία θα ήταν περίπου 11.100 ευρώ και η τιμή θα ανέβαινε περίπου κατά 40 ευρώ για τον κάθε ένα από τους 283 πελάτες.
Στην παρούσα φάση περισσότερες ευθύνες είναι δύσκολο να ζητηθούν από την αεροπορική εταιρεία, ωστόσο, οι κάκιστοι χειρισμοί της Malaysia στην τραγωδία με Boeing 777 που εξαφανίστηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό κάνουν αρκετούς να πιστεύουν έπαιξε και αυτή ρόλο στο να εκτυλιχθεί ακόμη ένα δράμα.

Ψάχνουν απαντήσεις στα μαύρα κουτιά εν μέσω πολέμου προπαγάνδας
Την ίδια ώρα τα μαύρα κουτιά του Boeing 777 θα βρεθούν άμεσα στα χέρια εμπειρογνωμόνων από τη Μαλαισία σε μια προσπάθεια να εξακριβωθούν τα αίτια της νέας τραγωδίας.
Ωστόσο, μέσα στο ευρύτερο κλίμα δυσπιστίας και προπαγάνδας το Κίεβο ήδη προειδοποίησε πως οι φιλορώσοι έχουν αλλοιώσει το σύστημα κταγραφής δεδομένων της πτήσης και των συνομιλιών στο πιλοτήριο.
Οι αυτονομιστές κατέληξαν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι βρέθηκε λύση και για το ζήτημα των σορών των θυμάτων, που θα παραδοθούν στην Ολλανδία, πέρα από το ζήτημα των μαύρων κουτιών που θα παραλάβουν οι ειδικοί της Malaysia Airlines.
«Τις τελευταίες ημέρες, δουλέψαμε παρασκηνιακά για να έρθουμε σε επαφή με αυτούς που έχουν υπό τον έλεγχό τους την τοποθεσία της συντριβής της πτήσης ΜΗ17. Αυτή η επαφή επιτεύχθηκε», είπε ο Ραζάκ.
Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Μαλαισίας και αυτονομιστών, τα 282 πτώματα που έχουν βρεθεί θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο και θα παραδοθούν σε εκπροσώπους της ολλανδικής κυβέρνησης. Ο Ραζάκ δεν εξήγησε τι συνέβη με τα πτώματα που δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Στη συνέχεια οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στο Αμστερνταμ με ολλανδικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.
Τις επόμενες ημέρες, αν υλοποιηθεί η συμφωνία, αναμένεται και η εξέταση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους. Ομως, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης έσπευσε να δηλώσει πως ίσως να μην είναι αξιόπιστα τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.
Ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν δήλωσε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν παραποιήσει τα μαύρα κουτιά, καθώς τα επεξεργάζονταν από τη στιγμή που τα πήραν στα χέρια τους.

«Ψυχροπολεμικό» μπρα ντε φερ ΗΠΑ -Ρωσίας
Παράλληλα με τις έρευνες για να αποσαφηνιστεί το ποιος έριξε το αεροπλάνο ο πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Κιέβου -ΗΠΑ και Ρωσίας οδηγείται για ακόμη μια φορά στα άκρα.
Το απόγευμα της Δευτέρας το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει βάσιμα στοιχεία πως το Κίεβο φέρει ευθύνη για την πτώση του αεροπλάνου αποκαλύπτοντας ότι λίγο πριν αυτό πέσει στο Ντονέτσκ το ακολουθούσαν δύο ουκρανικά μαχητικά.
Η Μόσχα, μάλιστα, κούνησε το δάχτυλο στις ΗΠΑ προκαλώντας την πλευρά Ομπάμα να δώσει στη δημοσιότητα τα όποια στοιχεία έχει.
Από την πλευρά του το Κίεβο, δια στόματος Ποροσένκο, προέβη σε δηλώσεις διάψευσης των ρωσικών ισχυρισμών, επισημαίνοντας ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανένα ουκρανικό αεροσκάφος στον αέρα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν, για ακόμη μια φορά σε ήπιους τόνους, ωστόσο, από το Πεντάγωνο διαρρέεται ότι υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από Ρώσους αξιωματικούς οι οποίοι βοηθούσαν τους ανεκπαίδευτους αντάρτες.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: