Την μαζική αποδοκιμασία των Ελλήνων πολιτών φαίνεται πως συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς όχι μόνο τα ποσοστά της εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σε δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, αλλά επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά την παραδειγματική της τιμωρία. Πρώτη με 2,7% διαφορά η ΝΔ, εκτός Βουλής η ΔΗΜΑΡ...

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Rass για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος: 
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 25,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 22,7%. 
Η Χρυσή Αυγή, η οποία το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν σταθερή στην τρίτη θέση βλέπει τα ποσοστά της να «βυθίζονται» δημοσκοπικά, καθώς συγκεντρώνει το 5,8%, μια «ανάσα» από το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το 5,7% και μισή μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ που καταλαμβάνει το 5,3%. Τα ποσοστά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι 4,3%, ενώ η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως είναι εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας το 2,5%
Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2%, η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα με 1%, τα υπόλοιπα κόμματα με 3,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 18,9%. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 55,2% έναντι 37,3% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Rass στις 15 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ συγκέντρωνε 24,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, οι ΑΝΕΛ 4,8%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,5%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα 1,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,1%.
Οι ψηφοφόροι καταδικάζουν την Χρυσή Αυγή
Στη δημοσκόπηση της Rass παράλληλα, φιλοξενείται και πλήθος ερωτήσεων για την Χρυσή Αυγή, στις οποίες αποτυπώνεται η συνολική αποδοκιμασία των Ελλήνων πολιτών κατά του νεοναζιστικού μορφώματος.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το πως χαρακτηρίζουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το 75,7% των ερωτηθέντων απαντά πως «δείχνει το μέγεθος της απειλής που συνιστά η Χρυσή Αυγή για την δημοκρατία», ενώ μόλις το 19,3% θεωρεί πως «είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».
Στην ερώτηση εάν θεωρούν πως υπάρχει κάποιο σύστημα οργανωμένης κινητοποίησης των μελών της Χ.Α. Για τη διενέργεια βίαιων και έκνομων πράξεων, το 78,9% απαντά «Ναι/Μάλλον ναι», ενώ το 17,8% απαντά «Οχι/Μάλλον όχι».
Επίσης, το 55,1% ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την έκνομη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, το 31,9% ζητά να τεθεί εκτός νόμου, ενώ μόλις το 11% θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα, ενώ όσον αφορά τις νομοθετικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση των εγκληματικών δράσεων του νεοναζιστικού μορφώματος, το 77% τις θεωρεί απαραίτητες με το 21,1% να μην τις θεωρεί.
«Κίνδυνος για την δημοκρατία η Χρυσή Αυγή - Έχει άμεση σχέση με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα»
Παράλληλα όπως υποστηρίζει η δημοσκόπηση, το 47,5% χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή «φασιστική οργάνωση», το 30,7% την χαρακτηρίζει «εγκληματική οργάνωση με το προκάλυμμα του πολιτικού κόμματος», ενώ μόλις το 16,9% την θεωρεί «Λαϊκό εθνικιστικό κίνημα».
Στην ερώτηση εάν θεωρούν πως κινδυνεύει η δημοκρατία από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα πολιτικά δρώμενα, το 57,6% των ερωτηθέντων απαντά πως υπάρχει κίνδυνος, ενώ το 40,8% δεν θεωρεί κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα το ακροδεξιό κόμμα.
Τέλος, όσον αφορά το περιστατικό της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Χρυσή Αυγή έχει σχέση με το περιστατικό, με 13,5% να θεωρεί πως δεν σχετίζεται με τη δολοφονία η ακροδεξιά οργάνωση.