Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σενάρια αστάθειας από παντού: Από το πραξικόπημα στις εκλογές

Σενάρια αστάθειας από παντού: Από το πραξικόπημα στις εκλογές

  • Τα πιο τρελά σενάρια ακούστηκαν την Πέμπτη 
  • Πραξικόπημα το πρωί - 
  • Εκβιασμοί Μιχαλολιάκου το βράδυ
  •  ... 
  • Απείλησε με παραιτήσεις για να αποσταθεροποιήσει το σύστημα - 
  • «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», απαντά το Μαξίμου

  • Από έκπληξη σε έκπληξη η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ώρες, αφού από τα σενάρια για πραξικόπημα που είδαν το βράδυ της Τετάρτης το φως της δημοσιότητας και τα οποία τελικά διαψεύστηκαν το επόμενο πρωί, το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκε μπροστά στο σενάριο προσφυγής στις κάλπες μετά τις απειλές για ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εκτόξευσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος...

    Όντας προφανώς στριμωγμένος, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα επιβαρυντικά στοιχεία που έχει στα χέρια του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ερευνά το φάκελο με τις έκνομες ενέργειες του νεοναζιστικού κόμματος αγγίζουν και υψηλά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μιχαλολιάκος το απόγευμα της Πέμπτης απείλησε με ομαδική παραίτηση των βουλευτών της ΧΑ για να αποσταθεροποιήσει το σύστημα.
    Μιχαλολιάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης της ΧΑ
    «Ολα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά» επανέλαβε δύο φορές κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή ο Νίκος Μιχαλολιάκος. «Μέσα στα πλαίσια των νόμιμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπιστούμε την πολιτική μας τιμή. Όλα είναι ανοικτά» είπε αρχικά ο κ. Μιχαλολικάκος και συμπλήρωσε πως εάν η χώρα η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως δεν θα είναι ένοχη η Χρυσή Αυγή «αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν την ΧΑ και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο».
    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν κάτι τέτοιο αποσταθεροποιεί τη χώρα ο γενικός γραμματέας της ΧΑ επανέλαβε ότι «όλα είναι ανοιχτά. Η Χρυσή Αυγή αμύνεται».
    «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» απαντά το Μαξίμου
    Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Μιχαλολιάκου σχολίαζαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζετε, ότι οι απειλές του γενικού γραμματέα της ΧΑ δεν προκαλούν κανένα φόβο και καμία αμηχανία και ότι η έρευνα των δικαστικών αρχών θα συνεχιστεί κανονικά όπως έχει δρομολογηθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
    Τι θα συμβεί αν παραιτηθούν ομαδικά οι βουλευτές της ΧΑ
    Στην περίπτωση που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήσουν την απειλή τους και παραιτηθεί ομαδικά ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, τότε, σύμφωνα με το νόμο, σε πρώτη φάση σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα γίνει αναπλήρωση της έδρας από τους υπόλοιπους υποψηφίους του κόμματος και εφόσον αυτή δεν υπάρξει, θα διεξαχθούν όχι γενικές, αλλά αναπληρωματικές εκλογές στις 15 περιφέρειες που εκλέγει βουλευτές η Χρυσή Αυγή.
    Οι αναπληρωματικές εκλογές θα γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την παραίτηση των βουλευτών, όχι  υποχρεωτικά ταυτόχρονα και στις 15 περιφέρειες και μόνο για τις έδρες των βουλευτών που παραιτούνται. Στις συγκεκριμένες εκλογές δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα.
    Στις 14 περιφέρειες όπου η ΧΑ εκλέγει ένα βουλευτή η εκλογή του νέου βουλευτή θα γίνει με το πλειοψηφικό σύστημα, δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα λάβει και την έδρα, ενώ στην Β' Αθηνών όπου το νεοναζιστικό κόμμα έχει τρεις έδρες θα γίνει με κάποιου τύπου αναλογικό σύστημα, μεταξύ των πρώτων τριών συνδυασμών. Οσον αφορά τον βουλευτή Επικρατείας ο εκλογικός νόμος ρητά δεν προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών σε όλη την επικράτεια για να καλυφθεί η θέση και επομένως η Βουλή θα μείνει με 299 βουλευτές.
    Από τις επαναληπτικές εκλογές ευνοούνται και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι καθώς δεν υπάρχει το όριο εισόδου του 3% στη Βουλή.
    Τι έγινε το 1992
    Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε τοπικά η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση..
    Αναπληρωματικές εκλογές έγιναν στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.
    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.
    Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές.
    Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
    Ο συναγερμός για το υποτιθέμενο πραξικόπημα
    Εν τω μεταξύ συναγερμός σήμανε την Τετάρτη στους κόλπους της Δικαιοσύνης όταν αναρτήθηκε σε ιστότοπο ένα κείμενο το οποίο υπέγραφαν μέλη της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων μέσω του οποίου ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την εγγύηση του στρατού.
    Την επόμενη ημέρα οι Εφεδροι – η κοινότητα των οποίων δεν έχει σχέση με το υπουργείο Αμυνας – αναδιπλώθηκαν και υποστήριξαν πως δεν υπήρχε στη διακήρυξή τους πρόθεση για πραξικόπημα.


    iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: