Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η κοινωνία «της αρπαχτής» αντιστέκεται. Ας την τσακίσουμε…‏

Η απόλυτη άρνηση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, να ρίξουν τις τιμές παρά τη μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13%, επιβεβαιώνει δυστυχώς την εκτίμηση ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, στ’ αλήθεια, στην κοινωνία «της αρπαχτής».
Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που περιμένει να δει κανείς τη διαφορά στις τιμές, όλη η μείωση των δέκα μονάδων στο ΦΠΑ, πάει κατευθείαν στις τσέπες των εστιατόρων, οι οποίοι δηλώνουν με ύφος στις τηλεοπτικές κάμερες ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα…

Σωστά, τι να κάνουν;
Αν ο στόχος τους είναι -που αυτός είναι- να βγάλουν σε ενάμισυ μήνα τη χασούρα τεσσάρων ετών, τι μπορούν να κάνουν;
Απολύτως τίποτα…
Αυτή είναι η Ελλάδα της αρπαχτής, η Ελλάδα που δεν καταλαβαίνει ότι χρεοκόπησε και επιμένει να νομίζει ότι όλα θα αλλάξουν, με τρόπο μαγικό, και θα ξαναγίνουν όπως πριν.
Πώς δηλαδή;
Εξαπατώντας Έλληνες και ξένους με άθλια ξενοδοχεία, που θα τα χρεώνουν όσο τα αληθινά πεντάστερα στις Μαλδίβες, με πλαστικές τηγανιτές πατάτες και τη χωριάτικα σαλάτα στα 15 ευρώ, με προσωπικό που αντί για ευχαριστώ θα σου δείχνει ότι είναι στο όριο να σε χαστουκίσει…
Προσέξτε τώρα: Όλοι αυτοί βλέπουν ότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει μειωθεί πάνω από 50%. Οι Έλληνες, λόγω της τεράστιας κρίσης, δεν πηγαίνουν πια στα νησιά ούτε σε άλλους τουριστικούς προορισμούς μέσα στη χώρα.
Και τι κάνουν για να τονώσουν το ενδιαφέρον τους;
Ποιες είναι οι προσφορές τους;
Καμιά.
Δοκιμάστε να ταξιδέψετε με πλοίο σε ένα νησί των Κυκλάδων, κλείστε ξενοδοχείο και επιχειρείστε να βγαίνετε με την οικογένειά σας για φαγητό, κάθε βράδυ.
Αν υπολογίσετε τα έξοδα θα σας έρθει κόλπος…
Τι δεν καταλαβαίνουν οι κλάδοι αυτοί -και ιδιαίτερα οι εστιάτορες, που αποφάσισαν να τσεπώνουν τη διαφορά του ΦΠΑ, αντί να κοιτάξουν να προσφέρουν ελκυστικότερες τιμές;
Ότι τα χρήματα που θα κερδίσουν θα είναι μια «αρπαχτή», χωρίς δυνατότητα επανάληψης.
Η τρόικα θα απαιτήσει να επανέλθει ο ΦΠΑ στο 23% και το πάρτυ θα τελειώσει.
Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν, άραγε;
Καθόλου δύσκολο δεν είναι, προφανώς, απλώς δεν ενδιαφέρονται να καταλάβουν.
Η λογική τους είναι «ό,τι φάμε ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ…λος μας»…
Τώρα το κράτος έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει την πρόκληση με όλα τα νόμιμα μέσα. Να κάνει, επιτέλους, όσα παρέλειπε όλα αυτά τα χρόνια. Με δυο λόγια να ξετινάξει στους ελέγχους τους πάντες. Και τότε θα αποκαλυφθεί ένα κομμάτι από το πρόσωπο του τέρατος της φοροδιαφυγής.
Το λουκέτο στο μπουζουκτσίδικο της Χαλκιδικής δεν πρέπει να μείνει «μια μπαταριά» χωρίς συνέχεια…

Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Follow on twitter: @XrPanag

Δεν υπάρχουν σχόλια: