Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δραματικές προσπάθειες στην Κύπρο για να καθοριστεί το σχέδιο B'


Εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο, 

στο οποίο έχει περιέλθει μετά από την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup για επιβολή φόρου στις καταθέσεις, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σύσκεψη που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 09.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο...

Η βασική πρόταση προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. 

Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει. Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ. 

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100.000 ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. 

Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου. 

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Αναλυτικά το εναλλακτικό σχέδιο πειρλαμβάνει:

Πρόκειται για μία πρόταση νόμου, η οποία προνοεί τη σύσταση επενδυτικού ταμείου, συνδεδεμένου με τα έσοδα από το φυσικό αέριο, και στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες, τα νομικά πρόσωπα, τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων, η Εκκλησία και γενικά όποιος ενδιαφέρεται. 

Σύμφωνα με το sigmalive.gr, το Ταμείο θα συνδεδεθεί με την έκδοση ομολόγων, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. 

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο δυνατόν ποσόν, ώστε να σωθεί η οικονομία. 

Ως αντάλλαγμα σε όσους συνεισφέρουν, θα δοθούν ανάλογης αξίας ομόλογα, τα οποία θα αποφέρουν στους κατόχους τους κέρδη, όταν αρχίσει η πώληση του φυσικού αερίου. 

Η πρόταση φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης όλο το βράδυ στη νομική υπηρεσία. 

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά την παρουσίασή του στους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή για έγκριση. 

Η σύσταση του ταμείου θα γίνει αμέσως, αφού η ροή χρημάτων σε αυτό θα πρέπει να αρχίσει από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τη Βουλή. 

Μέσα σε μερικά 24ωρα το Ταμείο πρέπει να είναι έτοιμο και να έχει αρκετή ρευστότητα, ώστε να δοθεί η ανάλογη βοήθεια προς τις τράπεζες για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον αμέσως μετά την ερχόμενη Δευτέρα. 

Αν τα κεφάλαια, τα οποία θα συγκεντρωθούν στο ταμείο είναι αρκετά, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της οικονομίας, τότε η Κύπρος θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει λύσει το πρόβλημα, το οποίο την έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής.

Παραμένει στο τραπέζι το «κούρεμα»

Τα σενάρια περί «κουρέματος» στις καταθέσεις παραμένουν στο τραπέζι, ενώ την είδηση είχε επιβεβαιώσει από αργά το απόγευμα της Τετάρτης προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πειστούν τα κόμματα για τη νέα πρόταση «κουρέματος», από την οποία ωστόσο θα εξαιρούνται τα ποσά έως 100.000 ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει φορολόγηση των καταθέσεων με συντελεστή χαμηλότερο εκείνου που προβλεπόταν αρχικά (9,9%).
Το ΑΚΕΛ τάχθηκε εναντίον αυτού του σεναρίου, ενώ η ΕΔΕΚ συνέρχεται για να αποφασίσει.
newpost

Διαβάστε επίσης: Ένα Plan B για την Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: