Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021

Ζητεί εξεταστική για «λίστες Πέτσα» και δημοσκοπήσεις όταν πήγε να αλώσει τον Τύπο με βοσκοτόπια και εξωχώριες εταιρείες

Τη σύσταση «εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»
ζητάει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β΄ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση... εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης».
Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει τη σύσταση σύσταση εξεταστικής επιτροπής προέρχεται από την εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή του άρθρου 68 παρ. 2 Συντ. στην τελευταία αναθεώρηση.
Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που πριν από λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οικονόμου για εξεταστική επιτροπή: O ΣΥΡΙΖΑ πήγε να αλώσει τον Τύπο με βοσκοτόπια και εξωχώριες εταιρείες

«Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία»
Την πρόταση της Κοινουβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαφάνεια των δημοσκοπήσεων και τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, σχολιάζει με μια αιχμηρή ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή»
αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.
Και συνεχίζει: 
«Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει τη σύσταση σύσταση εξεταστικής επιτροπής προέρχεται από την εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση.
«Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, την διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι "στημένες" ή απηχούν την πραγματικότητα»
καταλήγει η ανακοίνωση.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Πήγε για μαλλί… και βρέθηκε σε εξεταστική-Μπούμερανγκ γύρισε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Εξεταστική που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και που τελικώς στηρίζουν Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 θα αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας «μπούμερανγκ» για τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό αφού η ΝΔ κάνει ρελάνς διευρύνοντας την έρευνα από το 2015 – διεύρυνση που, όπως όλα δείχνουν, θα στηρίξουν και Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, φέρνοντας την Κουμουνδούρου σε θέση υπολόγου για όσα συνέβησαν για τον έλεγχο των ΜΜΕ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Με μια παράδοξη εκδοχή της Θεωρίας του Χάους, η παραίτηση του αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς φέρνει… Εξεταστική για δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε πάνω στην παραίτηση Κουρτς και από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να προσομοιώσει την αυστριακή εξέλιξη με τη δική του, νέα αντιπολιτευτική ρητορική. Αυτό κλιμακώθηκε με την πρόταση για Εξεταστική από την ΚΟ του, όπου ζητεί να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια βάσει των οποίων «δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις “λίστες Πέτσα 1 και 2”, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε μάλιστα στο αίτημά του πως «μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στην Αυστρία, που οδήγησε στην παραίτηση Κουρτς, αναδεικνύεται η απαξίωση τέτοιων πρακτικών από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς». Η όλη στρατηγική της Κουμουνδούρου διαβάστηκε από πολλούς ως μια «ολική επαναφορά» της πολεμικής κατά των συστημικών ΜΜΕ και των δημοσκόπων, που θυμίζει το 2012-2015.

Αμεσα η κυβέρνηση αντέδρασε θέτοντας δύο διαστάσεις στο συριζαϊκό casus belli. «Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ενα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκειά του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία», ήταν ένα απόσπασμα της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Εθεσε όμως και την παράμετρο πως αν για τη σύσταση της Εξεταστικής πουν «ναι» και οι άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, για το γεγονός πως αυτή περνά μόνο με 120 θετικές ψήφους «χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη για το πώς αντιλαμβανόμαστε στη Δημοκρατία τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, και σύμφωνα με πληροφορίες και το ΜέΡΑ25 (είχε χθες τις δικές του διαβουλεύσεις για την απόφαση) αλλά και η Ελληνική Λύση, λένε «ναι» στην Εξεταστική. Το Κίνημα Αλλαγής διά μέσου του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη είπε πως η Χαριλάου Τρικούπη «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Ετσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα, για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Από την άλλη, «ναι, χωρίς αυταπάτες» είπε και το ΚΚΕ με το δικό του σκεπτικό. Θυμίζουμε πως είχε πει «ναι» και στην Εξεταστική για τη Novartis (μετά αποχώρησε). Τώρα πάντως ο Περισσός είπε πως ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες. Υπενθύμισε επίσης ότι αυτή η θέση είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, «η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις».

Πηγή: Τα Νέα