Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Το νέο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνοαμερικανική συμφωνία και η εθνική κυριαρχία

Μιλώντας για «αξιοπρέπεια» και «εθνική κυριαρχία» ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη Όχι στην τακτική που ακολουθεί ακόμη και στα εθνικά θέματα. 
Αυτή τη φορά το Όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον. 
Όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας με τη Γαλλία κάνει λόγο για μετατροπή της χώρας σε «προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο» θέτοντας και θέμα ανεξαρτησίας
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας... ήταν προδιαγεγραμμένη. Προαναγγέλθηκε στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας όταν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλούσε για επ' αόριστον συμφωνία και για εκχώρηση της ανεξαρτησίας.
«Με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ` αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος» σημειώνει προσθέτοντας ότι «Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει "δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία". Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα»
Και συνεχίζει δείχνοντας πως η αντιπολιτευτική του τακτική παραμένει στους ίδιους υψηλούς τόνους ακόμη και για τα εθνικά θέματα παρά τα δεδομένα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ως προς την αποδοχή των διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc καταγράφεται ποσοστό αποδοχής που ξεπερνά το 75%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραγνωρίζει τη σημασία και αυτής της συμφωνίας που πέραν των αναφορών που γίνονται στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό ουσιαστικά έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των διπλωματικών κινήσεων της σημερινής κυβέρνησης που σε συνδυασμό με τη συμφωνία με τη Γαλλία δημιουργεί ασπίδα προστασίας της χώρας προτάσσοντας μάλιστα τη σημασία της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει αντιπολιτευτικό σκηνικό αναιρεί την ανάγκη του να εμφανισθεί ως κόμμα εξουσίας. Η δε αντιδυτική στάση που εμφανίζει μέσω των παρεμβάσεων και των αρνήσεων του παραπέμπει στην κινηματική λογική του 3% όπως αυτή εκφράζεται και από συνιστώσες εντός του κόμματος.
Ακόμη και οι απέλπιδες προσπάθειες των γεφυροποιών της προοδευτικής συμμαχίας να δικαιολογήσουν τη στάση του κόμματος στο οποίο έχουν ενταχθεί έναντι της συμφωνίας με τη Γαλλία που πιθανότατα θα επαναληφθούν και για την ελληνοαμερικανική χαρακτηρίζεται αδύναμη και εκ των πραγμάτων μη ανεκτή από τμήμα των ψηφοφόρων που ναι μεν έχουν στραφεί στην αντιπολίτευση λόγω του μέχρι σήμερα κενού στο χώρο της κεντροαριστεράς εν τούτοις δεν γυρνούν την πλάτη στη Δύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σοβαρότατες παραχωρήσεις» έναντι «γενικόλογων αναφορών» και υποστήριξε ότι «Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της "Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου", αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία»
Σημειώνεται πως η μη προβλέψιμη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση καταγράφηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τράμπ με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας να πραγματοποιεί στροφή 160 μοιρών σε διεθνή μετάδοση και από εκεί που έλεγε πως δεν έπρεπε ο συγκεκριμένος να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ να δηλώνει ότι:
«Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει σε μια άκρως αρνητική και στείρα αντιπολιτευτική τακτική στα εθνικά θέματα καταρρίπτει και το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει αναφορικά με το αντικυβερνητικό μέτωπο μετά το Ναι του ΚΙΝΑΛ στο αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τη δήθεν «χειραγώγηση της κοινής γνώμης». Και αυτό διότι το ΚΙΝΑΛ είπε ναι στην ελληνογαλλική συμφωνία, που συγκριτικά με το αίτημα της εξεταστικής είναι σοβαρό εθνικό και πολιτικό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: