Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί το “σύστημα” πολέμησε τον Έβερτ


Όπως ακριβώς συνηθίζουμε στην Ελλάδα, ο θάνατος κάποιου σημαντικού ανθρώπου, πολύ περισσότερο πολιτικού, λειτούργησε ως εφαλτήριο… λήθης. 
Οι πιο πολλοί από τους «τρίτους» που μίλησαν για τον Μιλτιάδη Έβερτ, επένδυσαν στη κοντή μνήμη μιας ολόκληρης κοινωνίας, για να προσθέσουν και τη δική τους φιγούρα σε όσους αφιέρωσαν μια καλή κουβέντα, στον πολιτικό ηγέτη ο οποίος δεν κράτησε κακία σε κανέναν. Ούτε καν… σε εκείνους.
Τον Μιλτιάδη Έβερτ τον πολέμησε το «σύστημα»
Το ίδιο «σύστημα» που οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του υποστήριζαν ότι του έβαζε πλάτη, για να τον ...
οδηγήσει στην κορυφή.
Το «σύστημα» βρήκε τον Ιανουάριο του 1996, στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, τον «Chosen One»
Εκείνον που θα αναλάμβανε να συνεχίσει την πρόθυμη συνδρομή του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ, στο να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους Έλληνες. Να συντελεστεί η πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου, που επέτεινε το χάσμα. Να εξελιχθεί η χώρα σε ένα απέραντο… εργοτάξιο, που έμελλε να βγάλει όνειρα χτισμένα από… μπετό.
Από τη στιγμή που ο «εκσυγχρονισμός» κατάφερε να πάρει το «μαγαζί» του ΠΑΣΟΚ, ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν χαμένος από χέρι. 
Τον λοιδώρησαν. Τον υποτίμησαν. Τον υπονόμευσαν. 
Έφτασαν στο σημείο ακόμη και βιβλίο να εκδοθεί, με τα φραστικά λάθη του! Την ώρα που ο αντίπαλός του, ο… καταλληλότερος για πρωθυπουργός, μας μιλούσε για έργα… μακέτο, και μετέτρεπε τα πολλαπλά σαρδάμ στην ίδια φράση, σε βίωμα με το οποίο μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές. 
Καημένη Μαλβίνα, πόσο δίκιο είχες.
Το «γιατί» συνέβησαν όλα τα παραπάνω, είναι μάλλον προφανές. Τόσο από την εξέλιξη της ιστορίας, και της πολιτικής ζωής, όσο και από τα όσα λένε σήμερα για τον Μιλτιάδη Έβερτ, εκείνοι που τότε τον λοιδωρούσαν
Ο «μπουλντόζας» ήταν έντιμος
Και όπως έχουμε μάθει πια, το «σύστημα» δεν αντέχει πολύ τέτοιες αρετές.
Επειδή μάλιστα, πολλές φορές, μια μικρή λεπτομέρεια… γερνάει και εξελίσσεται σε μεγάλη αλήθεια, θυμηθείτε το σκηνικό του πρώτου debate πολιτικών αρχηγών. 
Είναι Σεπτέμβριος του 1996, λίγο πριν τις εκλογές. 
Ο Κώστας Σημίτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ προσέρχονται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για μια «τηλεμαχία» που θα περνούσε στην ιστορία. 
Τις ερωτήσεις απευθύνουν ο Παύλος Τσίμας, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Παπουτσάνης. 
Τον ρόλο του «διαιτητή» όμως, εκείνου δηλαδή που συντονίζει τη συζήτηση και επηρεάζει την έκβαση της μονομαχίας έχει ο… Πέτρος Ευθυμίου.  
Μετέπειτα θεματοφύλακας του «εκσυγχρονισμού». 
Για να μην  ξεχνιόμαστε, δηλαδή…
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: