Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Άνοιξαν την πόρτα εξόδου στον Κασσελάκη - Με τον Παππά στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί να εκληφθεί και ως «Θεία Δίκη» το γεγονός ότι η εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ συντελείται κατά το χρόνο της ΔΕΘ και ότι - μετά την πρόταση μομφής στον Στ. Κασσελάκη -  ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη θα ανέβει ο κ. Νίκος Παππάς. 

Ο φέρων το πολιτικό στίγμα της καταδίκης από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0, ο εμβληματικός εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα που προσδιόριζε ως «μαγαζί» το Μ. Μαξίμου την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο άνθρωπος που σε δυο κομβικές φάσεις στήριξε τον κ. Κασσελάκη να αναρριχηθεί και να διατηρηθεί στην καρέκλα. Το γκροτέσκο στο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά και ο κ. Νίκος Παππάς θα κάνει ηγετική εμφάνιση στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ανασύροντας τις μνήμες και τους εφιάλτες από τα πρόσωπα που κυβέρνησαν με τυχοδιωκτισμό και εξίσου τυχοδιωκτικά λειτουργώντας κατέστρεψαν το κόμμα τους...

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε χωρίς να διασφαλίσει στοιχειωδώς όρους συνέχειας θέλοντας να τιμωρήσει όσους αναζήτησαν ευθύνες για τις ήττες, και όλοι μαζί στη συνέχεια παρέδωσαν το κόμμα στον πρώτο τυχόντα τον οποίο, ένα σύστημα που παραμένει ακόμη άγνωστο και αδιευκρίνιστο εμφάνισε ως το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη. Η γελοιογραφία της ηγεσίας Κασσελάκη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώνεται χωρίς κανείς να είναι σίγουρος ότι η εξέλιξη δεν θα είναι ακόμη χειρότερη.

Μετά την αποδοχή της πρότασης μομφής, βάσει του καταστατικού του κόμματος, το επόμενο βήμα είναι το έκτακτο συνέδριο στο οποίο και θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες. Εκεί θα οριστεί η ημερομηνία εκλογών που δεν αποκλείεται να είναι κοντά στην εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης που μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας με ορμή, θρασύτατη άγνοια και αμέριστη εμπιστοσύνη σε λάθος πλάτες όπως αποδείχθηκε, δηλώνει «λυτρωμένος» διότι όπως είπε «όλοι είδαν τη μομφή που ζει από την πρώτη μέρα που εξελέγη πρόεδρος»

«Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της  Κεντρικής Επιτροπής μετά την ανακοίνωση της υπερψήφισης της πρότασης μομφής που υπέβαλαν οι «87» της ομάδας Τσίπρα με την αμέριστη υποστήριξη του Π. Πολάκη.

Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 163 και καταψήφισαν 123. Στην  ψηφοφορία μετείχαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα 210 πήγαν στην κάλπη και τα 76 ψήφισαν τηλεφωνικά.

«Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος. Όσα πέρασα ένα χρόνο τώρα, τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της ΚΕ φορώντας τους κουκούλα» διαμαρτυρήθηκε  ο κ. Κασσελάκης για τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Κασσελάκη προκάλεσε το «καρφί» της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους των «87», Κατερίνας Νοτοπούλου, που χαρακτήρισε τις απόψεις του προέδρου του κόμματος «επικίνδυνες για τη Δημοκρατία».

«Οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προσβάλλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του κόμματος, είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία στην Αριστερά», είπε, εννοώντας την τοποθέτηση Κασσελάκη, μετά το σε βάρος του αποτέλεσμα, όπου είπε χαρακτηριστικά πως «φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, φορώντας τους κουκούλα», είπε χαρακτηριστικά η Κ. Νοτοπούλου.

Την ίδια στιγμή , οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη έσπευδαν να τονίσουν ότι  μόλις 163 άνθρωποι,  αμφισβητούν την ψήφο των 70.000 που τον ανέδειξαν αρχηγό. Αν διατηρεί τη δύναμη που ισχυρίζεται ότι διαθέτει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να το αποδείξει εφόσον αποφασίσει να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα. Εχοντας αντίπαλο και εχθρό τον Παύλο Πολάκη ο οποίος ένα χρόνο πριν ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός σε στήριξη και ψήφους.

Ο κ. Πολάκης που έγινε ο καταλύτης των εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμαχία με τους «87» κόντρα σε Κασσελάκη και Παππά έκανε λόγο για επίμονη διαδικασία που όμως δρομολογεί τις διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού.

Επανέλαβε τη διαθεσιμότητα του και το μανιφέστο του με στόχο « το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη». Ως ένας άλλος και όχι ο εριστικός, εχθροπαθής και πολεμικός Πολάκης ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να «συμβάλλουν» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες «ενωτικά», «χωρίς ακραίες εκφράσεις». Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε μεγαλόκαρδα: «αν το θέλει, γιατί όχι»!

Ο Ν. Παππάς εμφανίστηκε από την πλευρά του ως ο εγγυητής της ομαλότητας και των διαδικασιών δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του αν θα είναι υποψήφιος. Δήλωσε μόνο σχεδόν με αυταρέσκεια ότι θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ. Κάτι που σχεδόν είχε προεξοφλήσει πριν από λίγες μέρες. Αξιο σημείωσης και παρατήρησης ότι την ώρα που το κόμμα μπαίνει ξανά στη δίνη της εκλογής αρχηγού ο κ. Παππάς έστελνε «μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο». 

Ο κ. Τσίπρας σιωπά

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: