Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Στέφανος διαρκές μαχαίρι στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ

«Σιχάματα, φασίστες, πραξικοπηματίες, καρεκλοκένταυροι, ξεφτίλες, φραξιονιστές, κουκουλοφόροι, χειρότερο είδους ανθρώπου, οχιές, σούργελα, υπονομευτές, εσωτερικοί εχθροί, γλείφτες του Μητσοτάκη, γραφειοκράτες, καραγκιόζηδες, αδίστακτοι, άθλιοι, χουντικά εκτρώματα, χουντικά σκουπίδια, τελειωμένοι, σκουλήκια, αβανταδόροι του Μητσοτάκη, αλήτες, καθάρματα, γελοίοι».
Αυτά είναι μερικά από τα γεμάτα οργή «κοσμητικά» επίθετα με τα οποία οι φαν του Στέφανου Κασσελάκη φιλοδωρούν τα μέλη της Κ.Ε. που ψήφισαν τη μομφή του.
Και για πρώτη φορά ο λογαριασμός του Παύλου Πολάκη στο facebook δέχτηκε πλήθος οργισμένων σχολίων με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του ιδίου, στη θέση των έως τώρα επαινετικών ιαχών και... των παραινετικών συμβουλών να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερο βάρος είχε η καταγγελία της μυστικής ψηφοφορίας. Την αποφάσισε η Κ.Ε. καθ΄ όλα νομίμως, αλλά χαρακτηρίστηκε ως δράση «κουκουλοφόρων». Και επωδός των καταγγελτικών μηνυμάτων ήταν η διαβεβαίωση: «Τελειώσατε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι απύθμενα διχασμένο κόμμα. Στους κόλπους του κυοφορείται τέτοια οργή και μίσος, που θυμίζει το φόρτος ιστορικών διασπάσεων της Αριστεράς, μόνο που αυτή τη φορά εκτονώνεται αναιμάκτως, στα σόσιαλ μίντια.
Οι ψηφοφόροι του Στέφανου μοιάζουν να είναι «νέας σοδειάς» μέλη. Δεν έχουν ζυμωθεί και «εκπαιδευτεί» μέσα από τις κομματικές διαδικασίες και δεν αποδέχονται, έστω και με δυσαρέσκεια, τις καταστατικές προβλέψεις.
Είναι πεπεισμένοι ότι «οι καρεκλοκένταυροι εξουσιαστές» του κόμματος, διενήργησαν πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου.
Μη αποδεχόμενοι τη νομιμότητα πράξεων που γίνονται με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού, μέσα από μια α-πολιτική θεώρηση που απορρέει από έλλειψη «κομματικής συνείδησης», ο κάθε ψηφοφόρος του Στέφανου προσωποποιεί την αποπομπή του. Την εκλαμβάνει ως προσωπική προσβολή και η οργή του είναι το φυσικό επακόλουθο.
Βέβαια, έχουμε ξαναπεί, δεν γνωρίζουμε πόση αντιστοίχιση έχει στο ευρύτερο κοινό των ψηφοφόρων του Στέφανου, η οργή που εκδηλώνεται με τις πύρινες καταγγελίες των χρηστών.
Ενδέχεται να ισχύει και εδώ το φαινόμενο του echo chamber (μια «φούσκα» μέσα στην οποία χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος επικοινωνούν μεταξύ τους, θεωρώντας ότι και ο κόσμος εκτός της φούσκας διέπεται από τις ίδιες απόψεις).
Το διαπιστώσαμε την περίοδο της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη με το γνωστό σύνθημα περί σεξουαλικής δραστηριότητας του Πρωθυπουργού, που ξεκίνησε από το twitter και έγινε χιουμοριστικό σύνθημα στα γήπεδα και τις νεανικές συναυλίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταχάρηκε και το προωθούσε γιατί είχε πεισθεί ότι έχει τη νεολαία μαζί του, αλλά τελικά σύμφωνα με το exit poll οι περισσότεροι νέοι ψήφισαν τη ΝΔ!
Το είχε διαπιστώσει με έκπληξη και η Έλενα Ακρίτα. Μια καταγγελτική ανάρτηση εναντίον Μητσοτάκη και Μαρέβας συγκέντρωνε μέσα σε μισή ώρα 10.000 like. Νόμιζε ότι ήταν η κοινωνία που την επιδοκίμαζε, αλλά τελικά ήταν απλώς 10.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και φαν της νυν «βουλεύτριας», που ακολουθούσε το προφίλ της.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο εκτεταμένη στην κομματική βάση είναι η οργή των ψηφοφόρων του Στέφανου. Αυτό που φαίνεται πάντως στα σόσιαλ μίντια, είναι αρκετά εκρηκτικό. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε εάν θα διατηρηθεί καθώς ο χρόνος αμβλύνει τα πάθη.
Έως την 24η Νοεμβρίου που θα γίνει η πρώτη εκλογή Προέδρου, όπως αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία, ίσως έχει εξασθενίσει το αποτύπωμα Στέφανου και αμβλυνθεί η οργή των ψηφοφόρων του. Πολύ περισσότερο που θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, και θα αλλάξει η σύνθεση του μελών του συνεδρίου.

Σφίγγα ο Κασσελάκης για τις μελλοντικές του προθέσεις, προς το παρόν αναπαύεται στις Σπέτσες με τον Τάιλερ και τη Φάρλυ, κάνοντας ποδόλουτρο στην πισίνα (συγγνώμη, στην «σηπτική δεξαμενή»).
Η πλευρά των αντιπάλων του θεωρεί ότι εάν ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος - ως έχει δικαίωμα - θα ηττηθεί. Μένει να φανεί αυτό.
Ωστόσο, έχει δείξει ότι είναι σκληρό καρύδι και δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα με τον έκπτωτο. Αν δεν φύγει για το Μαϊάμι και αποφασίσει να παραμείνει στην πολιτική ζωή - ασχέτως εάν θα ηττηθεί ή δημιουργήσει νέο κόμμα - θα είναι διαρκές μαχαίρι στο πλευρό του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: