Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

«Σφαγή» στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες - Οι συμμαχίες, τα δίδυμα και οι... απέναντι

Οι πρώτες συμμαχίες έχουν αναδυθεί και όσοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ΣΥΡΙΖΑίων, έχουν καταλάβει ποιοι είναι με ποιους και ποιοι επιχειρούν να… «θάψουν» τους ανθυποψηφίους τους
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑίος που να μην έχει πειστεί -όπως και στελέχη από όλο το φάσμα το πολιτικού σκηνικού- ότι όντως, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται.
Παρά ταύτα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αντί οι ΣΥΡΙΖΑίοι να σκέφτονται πώς θα… απολαύσουν τις μακράς διαρκείας... διακοπές τους, ήδη στήνουν τις εκλογικές συμμαχίες τους, για δύο λόγους: 
Πρώτον, γιατί αρκετοί εξ αυτών είναι της λογικής «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» (όταν πρόκειται για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση, όχι για τις ανάγκες της χώρας…). 
Δεύτερον, διότι ακόμη και για τους πεπεισμένους ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερους μήνες προετοιμάζεται κανείς και «οργώνει» την περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος, τόσο καλύτερο για τον ίδιο και τις πιθανότητες πολιτικής και κοινοβουλευτικής του επιβίωσης.

Έτσι, οι πρώτες συμμαχίες έχουν αναδυθεί και όσοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ΣΥΡΙΖΑίων στη «βάση», έχουν καταλάβει ποιοι είναι με ποιους και ποιοι επιχειρούν να… «θάψουν» τους ανθυποψηφίους τους.

Για παράδειγμα, οι ακραιφνείς προεδρικοί κατεβαίνουν στην πλέον πολυεδρική -για το δεύτερο κόμμα- περιφέρεια με… πλήρη σύνθεση ομάδας. Συγκεκριμένα, στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, ένα προεδρικό «κουαρτέτο» προσπαθεί να βγάλει όλους τους άλλους από τη μέση: ο λόγος για τον «πολύ» Νίκο Παππά, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάννη Μουζάλα αλλά και τον επίσης «πολύ» Γιάννη Μαντζουράνη.
Το ότι ο Μαντζουράνης εμπλέκεται ενεργά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αμυνθεί ενώπιον των δύο Ειδικών δικαστηρίων, υπερασπιζόμενος τόσο τον Νίκο Παππά όσο και -ατύπως- τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δείχνει πόσο προσπαθεί ο Μαντζουράνης να προσελκύσει τόσο την εύνοια της ηγεσίας του κόμματος, όσο και τους σταυρούς της… βάσης.

Βεβαίως, συμμαχίες εκπονεί και η εσωκομματική αντιπολίτευση:
 
Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών, οι -αχώριστοι από την εποχή του «Ρήγα Φεραίου»- Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης έχουν επαναβεβαιώσει τη συμμαχία τους και θα προσπαθήσουν από κοινού να κατακτήσουν τις δύο από τις τρεις έδρες που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ (εκτός αν έρθει πρώτο κόμμα…) βάσει της νέας απογραφής. Με άλλα λόγια, θα κινηθούν με την λογική της «δισταυρίας», με απώτερο στόχο να εξωθήσουν εκτός Βουλής είτε τον εκπρόσωπο Νάσο Ηλιόπουλο, είτε τον τέως γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Τα πράγματα, πάντως, θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα, αν ο Αλέξης Τσίπρας, που γενικώς αρέσκεται στις εκπλήξεις, αποφασίσει να ρίξει στην αρένα της Α’ Αθηνών και μία «λαμπερή υποψηφιότητα», όπως για παράδειγμα εκείνη της ηθοποιού Μαριάννας Τουμασάτου. Στην περίπτωση αυτή, η κατάσταση θα περιπλακεί έτι περαιτέρω και μπορεί η φιλοπαίγμων διάθεση με την οποία σκέφτεται την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Α' Αθηνών να γυρίσει… μπούμερανγκ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συμμαχίες των «Ομπρελαίων», πάντως, δεν εξαντλούνται στη Α’ Αθηνών και στο διαχρονικό δίδυμο Βούτση-Φίλη. Μια απ’ τα ίδια λαμβάνει χώρα στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών, αφού οι πούροι αριστεροί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης έχουν συνομολογήσει να διεκδικήσουν από κοινού με το περίφημο σύστημα της δισταυρίας τον σταυρό των πολιτών στο αριστερό Χαλάνδρι, τη σοσιαλιστική Κηφισιά, την κολχοζική Εκάλη και τη σοβιετική Πεύκη.

Αυτό, εκ των πραγμάτων, δεν σηματοδοτεί κάποιον κίνδυνο για τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή τον Κώστα Ζαχαριάδη, αλλά μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την επανεκλογή του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου -καίτοι ο Σκουρλέτης έχει τον «ανθρωποδιώχτη» και η βοήθεια του πολιτικά και εσωκομματικά «ξεδοντιασμένου» Τσακαλώτου δεν μπορεί να τού διασφαλίσει την σίγουρη εκλογή του.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»


Δεν υπάρχουν σχόλια: