Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ο «μεγάλος πόλεμος» έχει ήδη ξεκινήσει

Θανάσης Μαυρίδης
Θα πληρώνουμε σε ρούβλια, λέει, το φυσικό αέριο. 
Οπότε, ας ξεχάσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο και οτιδήποτε ρωσικό για τα επόμενα χρόνια. Επειδή δεν πρόκειται να τους πληρώσουμε σε ρούβλια! 
Ο ρωσικός προϋπολογισμός θα άντεχε σε ένα εμπάργκο από τη Δύση; Το γεγονός ότι ο Πούτιν επιλέγει να παίξει το επικίνδυνο παιγνίδι της ρωσικής ρουλέτας δείχνει πόσο πιεσμένος είναι. Μέχρι χτες... μπορούσε ακόμη να κάνει έναν έντιμο συμβιβασμό. Τώρα πυροβολεί τα πόδια του…
Ο εκβιασμός της Μόσχας δεν πρόκειται να ξεχαστεί στον αιώνα τον άπαντα. 
Θα είναι σημείο αναφοράς στο μέλλον, όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον που αθετεί την υπογραφή του σε μια εμπορική συμφωνία. Η Ρωσία έχει υπογράψει με τους πελάτες της μακροχρόνιες συμβάσεις με τις οποίες προβλέπεται και ο τρόπος πληρωμής της.

Το γεγονός ότι δεν σέβεται την υπογραφή της «σκοτώνει» την αξιοπιστία της στην αγορά της Δύσης μια για πάντα. Ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ούτε οι ευρωπαίοι πολίτες πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν τον ωμό εκβιασμό των Ρώσων. Ακριβώς επειδή η υπογραφή τους δεν έχει αξία…
Είμαστε στα πρόθυρα μεγάλων εξελίξεων. 
Ο «μεγάλος πόλεμος» έχει ήδη ξεκινήσει. Και είναι η εποχή που διαλέγει κανείς στρατόπεδο. 
Με τους πουτινιστές ή με τις δυνάμεις της φιλελεύθερης Δύσης; 
Νομίζουν ότι η Δύση έχει βουλιάξει στις ανέσεις της καταναλωτικής ζωής και ότι θα διστάσει γι' αυτό τον λόγο να κάνει τις αναγκαίες επιλογές. Θα εκπλαγούν! 
Η ελευθερία και τα αγαθά της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν ανταλλάσσονται με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. 
Το ίδιο λάθος κάνανε και άλλοι στο παρελθόν. Και αποδείχτηκε ότι λογάριασαν λάθος…

Θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες μας. Η αγορά ενέργειας θα περάσει μεγάλες δοκιμασίες. Αλλά θα το ξεπεράσουμε, όπως ξεπεράσαμε και άλλες κρίσεις στο παρελθόν.

Ειδικά αυτή η κρίση, όμως, έχει ειδικά χαρακτηριστικά που θα οδηγήσει την Ευρώπη στη μετεξέλιξή της σε μία ισχυρή συνομοσπονδία, σε μια ενιαία πολιτικά και αμυντικά οντότητα. 
Ο Βλαδίμηρος Πούτιν δεν θα χάσει μόνο έναν μεγάλο πελάτη. Θα χάσει πολλά περισσότερα
Τη δυνατότητα της συναλλαγής με τον δυτικό κόσμο. Όχι γιατί δεν θα θέλει ο ίδιος να πουλήσει στη Δύση. Αλλά διότι η Δύση δεν θα θέλει να αγοράσει απ' αυτόν…

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: