Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως μόνο ''γρήγορα και τιμωρητικά'' μέτρα κατά της Ρωσίας θα μπορέσουν να σταματήσουν την πορεία που ακολουθεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ακόμη πως οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη βρίσκονται στην ήπειρο για να υπερασπιστούν τους νατοϊκούς συμμάχους και όχι να πολεμήσουν με τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Μπάιντεν απηύθυνε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία. Είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις συλλογικής προστασίας που προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ "με την πλήρη ισχύ της συλλογικής μας δύναμης".
Αλλά ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία -που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- δεν απαιτεί την άμεση εμπλοκή της Αμερικής.
"Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ", είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η Ρωσία "στραγγάλισε τη δημοκρατία" με την εισβολή της στην Ουκρανία και κατήγγειλε τα ψέματα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δικαιολόγηση του πολέμου.
"Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δυνάμεις της απολυταρχίας αναβίωσαν σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά της είναι γνωστά: περιφρόνηση του κράτους δικαίου, περιφρόνηση της δημοκρατικής ελευθερίας, περιφρόνηση της ίδιας της αλήθειας", δήλωσε ο Μπάιντεν.
"Σήμερα, η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία και προσπαθεί να το κάνει και αλλού, όχι μόνο στην πατρίδα του. Κάτω από ψευδείς ισχυρισμούς εθνικής αλληλεγγύης, έχει ακυρώσει γειτονικά έθνη. Ο Πούτιν έχει το θράσος να λέει ότι 'αποναζικοποιεί την Ουκρανία'. Είναι ψέμα. Είναι απλά κυνικό. Το ξέρει αυτό. Και είναι επίσης αισχρό. Ο πρόεδρος Ζελένσκι εξελέγη δημοκρατικά. Είναι Εβραίος. Η οικογένεια του πατέρα του αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα των Ναζί. Και ο Πούτιν έχει το θράσος, όπως όλοι οι απολυταρχικοί μας πριν από αυτόν, να πιστεύει ότι η δύναμη θα κάνει το σωστό", είπε.
Στη συνέχεια ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος είπε ότι "το δίκαιο κάνει τη δύναμη". Ο Μπάιντεν ασχολήθηκε επίσης με την κριτική του Ρώσου προέδρου στο ΝΑΤΟ.
"Ένας εγκληματίας θέλει να παρουσιάσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως ένα αυτοκρατορικό σχέδιο που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Ποτέ δεν επιδίωξε την καταστροφή της Ρωσίας", δήλωσε ο Μπάιντεν. Ο Πούτιν έκανε την επιλογή να εμπλακεί σε πόλεμο, είπε ο Μπάιντεν.
"Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια άμεση πρόκληση για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και έχει καθιερωθεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και απειλεί να επιστρέψει σε δεκαετίες πολέμου που κατέστρεφαν την Ευρώπη πριν τεθεί σε εφαρμογή η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε", δήλωσε. Στη συνέχεια περιέγραψε τα βήματα για την αναχαίτιση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και άλλων οικονομικών δράσεων.
Συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο
Η Πολωνία αναλαμβάνει μια "σημαντική" ευθύνη στην ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να συμβάλει στην ελάφρυνση του βάρους, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα ότι θεωρεί την εγγύηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για αμοιβαία άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών ως "ιερή" δέσμευση.
Ο Μπάιντεν αποκάλεσε ''χασάπη'' τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ τόνισε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Ρωσία άλλαξε πράγματι στρατηγική στην Ουκρανία.
"Η ελευθερία σας είναι δική μας", είπε ο Μπάιντεν στον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, απηχώντας ένα από τα ανεπίσημα συνθήματα της Πολωνίας.
"Αν και οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, σήμερα οι πολωνοαμερικανικές σχέσεις ανθίζουν", δήλωσε ο Ντούντα, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βαρσοβία ρώτησε για τη δυνατότητα επιτάχυνσης των στρατιωτικών αγορών.
Ο Ντούντα είπε ότι αναφερόταν στις αγορές των πυραυλικών συστημάτων Patriot, των πυραυλικών συστημάτων υψηλής κινητικότητας (HIMARS), των αεροσκαφών F-35 και των αρμάτων μάχης Abrams.
O πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι η έλλειψη δράσης σε δύο παγκόσμιους πολέμους "επέστρεψε για να μας στοιχειώσει", μετέδωσε το CNN.
"Η ικανότητα της Αμερικής να ανταποκριθεί στο ρόλο της σε άλλα μέρη του κόσμου βασίζεται σε μια ενωμένη Ευρώπη, μια ασφαλή Ευρώπη. Έχουμε μάθει από τη θλιβερή εμπειρία σε δύο παγκόσμιους πολέμους, όταν μείναμε έξω και δεν αναμειχθήκαμε στη σταθερότητα της Ευρώπης, αυτό πάντα γυρίζει πίσω και στοιχειώνει εμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Μπάιντεν.
"Έτσι, λέω εδώ και πολύ καιρό, ως γερουσιαστής που επισκέφθηκα εδώ, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ως αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, τώρα ως πρόεδρος, ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα συμφέροντά μας. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο", συνέχισε.
Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να διχάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ με την εισβολή του στην Ουκρανία.
"Το πιο σημαντικό κριτήριο σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει εποχή είναι το ΝΑΤΟ να παραμείνει απόλυτα ενωμένο. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας διαχωρισμός στις απόψεις μας. Ό,τι κι αν κάνουμε, να το κάνουμε ενωμένοι και όλοι να συμπορεύονται", είπε.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, o Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να διασπάσει το ΝΑΤΟ, να διαχωρίσει την ανατολική πλευρά από τη Δύση", συνέχισε ο Μπάιντεν. Αλλά δεν ήταν σε θέση να το κάνει, συμπλήρωσε.
Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Bild, επίσης εξήρε το "θάρρος" του ουκρανικού λαού και συνέκρινε την αντίστασή του με τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε για άλλη μια φορά τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν "εγκληματία πολέμου".
Συνεργασία ΗΠΑ-Πολωνίας στην πυρηνική ενέργεια
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης τη σχεδιαζόμενη κίνηση της Πολωνίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η Πολωνία επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Andrzej Duda. "Πιστεύω ότι μαζί με τις αμερικανικές εταιρείες, αλλά υπό την ισχυρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον, επειδή το χρειάζεται επειγόντως η Πολωνία", δήλωσε ο Ντούντα στη Βαρσοβία το Σάββατο μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια για να εφαρμόσει την προστασία του κλίματος και να διασφαλίσει έναν σύγχρονο ενεργειακό εφοδιασμό, είπε.
Η Πολωνία δεν έχει μέχρι στιγμής πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, η εθνικοσυντηρητική κυβέρνηση PiS βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Οι δύο αγαπημένες τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στη Βαλτική Θάλασσα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από το Γκντανσκ. Σύμφωνα με το έγγραφο στρατηγικής "Η ενεργειακή πολιτική της Πολωνίας έως το 2040", η κατασκευή της πρώτης μονάδας αντιδραστήρα θα ξεκινήσει το αργότερο το 2026 και θα συνδεθεί με το δίκτυο το 2033. Πέντε ακόμη μονάδες αντιδραστήρων πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι το 2043, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ντούντα, ο Μπάιντεν ήθελε να συναντήσει πρόσφυγες στη Βαρσοβία το απόγευμα και τέλος να εκφωνήσει ομιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συνάντηση Μπάιντεν με δύο Ουκρανούς υπουργούς
Να σημειωθεί πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα συνάντηση στη Βαρσοβία με τους ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας στη διάρκεια της συνάντησής τους με τους αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρούσα.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δίπλα στον οποίο κάθισε σε ένα μακρύ τραπέζι όπου κάθονταν επίσης ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.
Η συνάντηση διεξήχθη σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.
Ο Μπάιντεν είχε συνάντηση τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή. Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.
Η Ουκρανία έλαβε πρόσθετες δεσμεύσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Dmytro Kuleba.
Κουλέμπα: Λάβαμε πρόσθετες δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ
"Λάβαμε πρόσθετες υποσχέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η αμυντική μας συνεργασία", δήλωσε ο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε πως συμφώνησε με τις ΗΠΑ να αυξηθούν οι πιέσεις προς την ΕΕ, για να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είχαν κοινή συνάντηση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.
"Συζητάμε τρέχοντα θέματα & συνεργασία στις πολιτικές και αμυντικές κατευθύνσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ", ανέφερε ο Ρεζνίκοφ στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
O Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε πως η συνάντηση υπουργών και των δύο χαρτοφυλακίων ''μας επιτρέπει να αναζητήσουμε πρακτικές αποφάσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να ενισχύσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου