Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Δηλώνει πως δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά τις τρέμει

Ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε πως δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά η διενέργεια τους, εν μέσω κορονοϊού, θα ήταν τυχοδιωκτισμός.
Δεν υπάρχει πολιτικός που να δηλώνει πως φοβάται τις εκλογές, καθώς μια τέτοια δήλωση θα συνιστούσε ακύρωση της πολιτικής του ύπαρξης. Όλοι δηλώνουν πανέτοιμοι για την εκλογική μάχη, ασχέτως τού τι λέει η ψυχούλα τους.
Με την δήλωση του αυτή ο τέως πρωθυπουργός απλώς επιβεβαιώνει αυτόν τον ανεξαίρετο κανόνα. Άλλωστε θα ήταν πρωτοφανές αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να δηλώνει πως φοβάται... τις εκλογές.

Όμως εμμέσως δηλώνει πως δεν τις επιθυμεί. 
Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η θέση πως οι εκλογές εν μέσω κορονοϊού θα ήταν τυχοδιωκτισμός;
Με αυτήν την διευκρίνηση στέλνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα πως, αν αυτός επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ο κύριος αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικεντρωθεί τόσο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά στο ίδιο το γεγονός των πρόωρων εκλογών. Και είναι λογικό, καθώς ελάχιστα θα μπορεί να προσάψει στην κυβέρνηση για τα όσα έκανε αυτόν τον ένα χρόνο που κυβερνούσε. Απεναντίας, τις πρόωρες εκλογές δεν τις επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Συνεπώς ο Α.Τσίπρας αποκαλύπτει μέσα από αυτήν την συνέντευξη την τακτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση εκλογών εντός των προσεχών μηνών.
Βέβαια, ο ουσιαστικός λόγος που δεν τις επιθυμεί δεν είναι το γεγονός πως ξαφνικά έγινε υπεύθυνος και συνετός πολιτικός, αλλά το φάσμα της επικείμενης νέας εκλογικής ήττας. Είμαι σίγουρος πως αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, ο Α. Τσίπρας θα ζητούσε εδώ και τώρα εκλογές, ξεχνώντας τον κορονοϊό και τις συνέπειες του.

Έχει γραφτεί κατ΄επανάληψη πως νέα εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει και την απομάκρυνση του Α.Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος. Πιθανόν όχι αμέσως, πάντως σίγουρα οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 θα βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ με άλλον αρχηγό.

Αυτό το γνωρίζει ο Α.Τσίπρας και δεν προκαλεί. Μοιάζει με τον παίκτη που όλο το βράδυ χάνει και περιμένει την στιγμή που θα «καθίσει» ένα καλό φύλλο, μήπως και γυρίσει το παιχνίδι.
Βέβαια, όπως ο παίκτης που κινδυνεύει να τα χάσει όλα περιμένοντας το γύρισμα της τύχης, έτσι και ο Α.Τσίπρας μπορεί να εξαντλήσει όλο του το πολιτικό κεφάλαιο περιμένοντας. Γιατί το παιχνίδι δεν το κάνει αυτός. Το κάνει ο Μητσοτάκης, που έχει αποδείξει πως μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις «στραβές που θα του καθίσουν».
Εξάλλου ο πρωθυπουργός, αυτή την στιγμή, διαθέτει ένα δημοσκοπικό προβάδισμα τέτοιας εκτάσεως που, ουσιαστικά, αποτελεί ένα απόθεμα ασφαλείας για τυχόν δύσκολες καταστάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως ο αδύναμος κρίκος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Α. Τσίπρας, με την έννοια πως υπό την ηγεσία του ποτέ δεν πρόκειται να ξαναγίνει πλειοψηφούν κόμμα. Στην καλύτερη περίπτωση θα κινείται μεταξύ 25-30%.
Έτσι, είναι λογικό να επιλέξει αυτόν ως αντίπαλο για τις επόμενες εκλογές που, λογικά και πλην απροόπτου, θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.
Κανένας δεν θέλει να χάσει έναν καλό πελάτη. Και ο Α.Τσίπρας έχει αποκτήσει την νοοτροπία του «πελάτη».

1 σχόλιο:

totosite365.info είπε...

There is a problem along with your web site in internet explorer, could check this? IE still is the marketplace leader and a big portion of other folks will leave out your wonderful writing because of this problem. 스포츠토토