Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

«Έκρηξη» Μητσοτάκη: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, δείτε τον χάρτη

Με ηχηρό τρόπο απάντησε στην προκλητική συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι γεωγραφικά γελοία η συμφωνία γιατί δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».
Ο πρωθυπουργός είπε πως η τουρκική πλευρά... θεωρεί πως το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, δεν έχει δική της υφαλοκρηπίδα και συμπλήρωσε πως η συμφωνία μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας δεν έχει νομική βάση.
«Αποτελεί μία ένδειξη για το πώς σκέφτεται η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο», σχολίασε για τη συμφωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα». Υπενθυμίζεται ότι, σε χθεσινή ενημέρωση Aμερικανού αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον, τονίστηκε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κοινή γραμμή επιδιώκοντας ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία και παραμονή της πλάι στη Δύση.
Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως, αν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνείς θεσμούς.
«Για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να απέχουμε από δραστηριότητες που δημιουργούν εντάσεις στην περιοχή. Δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση της ΑΟΖ μας από την Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι΄ αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».
Αναφερόμενος στην Κύπρο, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

«Το 3,5% πλεόνασμα ήταν χρήσιμο σε άλλη εποχή»

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη Διεθνές Νομισματικός Τ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του δουλεύει «σκληρά» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα». Επανέλαβε δε πως θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις «όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε»
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «καλύτερες από ποτέ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει πως η Ελλάδα «ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών. «Το κόμμα του οποίου είμαι περήφανος να ηγούμαι εργάζεται για την σχέση αυτή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Σένγκεν. "Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο. βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή" και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή».

«Δεν υποστήριξα τη Συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους»

«Δεν υποστήριξα τη Συμφωνία των Πρεσπών για συγκεκριμένους λόγους. Δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε. Παρακολουθούμε εφαρμογή, έχουμε θέματα που προσπαθούμε να λύσουμε και θέλουμε να προστατεύσουμε το brand της Μακεδονίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, σημείωσε πως «δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ειδικά για την Αλβανία υπάρχουν προϋποθέσεις να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα.
Το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ράμα είναι πως σε υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται. Όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε.
Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο παλιά οικονομία στην περιοχή. Για δέκα χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά επανακάμπτουμε. Οι προηγούμενοι ηγέτες κοιτούσαν μόνο πώς θα αξιοποιήσουμε οικονομικά πακέτα αλλά αφήνουμε αυτές τις ημέρες πίσω».

«Στηρίζουμε τους συμμάχους μας»

Ερωτηθείς για την ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας σε δύσκολες στιγμές. Μια απόφαση πάρθηκε σε δύσκολες συνθήκες και την υποστηρίζουμε. Υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση της έντασης και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μειωθεί η ένταση. Έχουμε δεσμούς με τον αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάμε τους συμμάχους μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: