Με τα πλέον απλά αντιαεροπορικά μέσα τόσο στη Λιβύη όσο και στην Υεμένη καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα Τουρκικά UAV.
Και αποδεικνύεται περίτρανα ότι ναι μεν οι γείτονες έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τεχνολογία η οποία τους επιτρέπει να κατασκευάζουν μαζικά μη επανδρωμένα UAV και DRONE αλλά αυτά προς το παρόν τουλάχιστον αποτελούν εύκολους στόχους ακόμα και από το έδαφος...
Μπορεί η Τουρκική προπαγάνδα να φροντίζει καθημερινά να προβάλει τα εγχώρια οπλικά συστήματα με έμφαση στον τομέα των μη επανδρωμένων αλλά στην πράξη φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα ακόμα και απέναντι σε στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες δεν διαθέτουν το Ελληνικό οπλοστάσιο όπως ο LNA στη Λιβύη και οι ANSAR ALLAH, οι αντάρτες HOUTHIS δηλαδή στην Υεμένη.
Όχι μόνο στη Λιβύη τα Τουρκικά ΒAYRAKTAR αποδεικνύονται εύκολοι στόχοι για τις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ αλλά και στην Υεμένη οι αντάρτες HOUTHIS ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο Τουρκικής κατασκευής UAV KARAYAL στις 30 Δεκεμβρίου στην επαρχία AL-HUDAYDAH κοντά στο λιμάνι AL-SALIF στην Ερυθρά θάλασσα. Και μάλιστα με αντιαεροπορικό πύραυλο SAM και μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας.
Τα Τουρκικά μη επανδρωμένα KARAYAL κατασκευάζονται από το 2016 και φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.
Τα ΚARAYEL σύμφωνα με την Τουρκική κατασκευάστρια εταιρία εξοπλίζονται με κατευθυνόμενες βόμβες επίσης Τουρκικής κατασκευής ROKETSAN MAM-L και MAM-C. Ωστόσο ποτέ έως τώρα οι Τούρκοι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα εικόνες από επιχειρησιακή πτήση του KARAYEL παρά μόνο προπαγανδιστικά διαφημιστικά τα οποία δείχνουν τις δήθεν δυνατότητες τους.
Αντίθετα οι αντάρτες ΗΟUTHIS δημοσιεύουν βίντεο το οποίο όπως υποστηρίζουν παρουσιάζει την κατάρριψη KARAYEL.
Αλλά και από το μέτωπο της Συρίας όπου οι Τουρκικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους Κούρδους του YPG η Άγκυρα ενώ προβάλει συνεχώς τις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεών έως τώρα έχει παρουσιάσει ελάχιστες εικόνες από αεροπορικές επιχειρήσεις με χρήση μη επανδρωμένων. Και μάλιστα απέναντι όχι σε τακτικό στρατό αλλά σε ελαφρά οπλισμένους μαχητές οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε καν υποτυπώδη αντιαεροπορικά όπλα.
Η εικόνα του κατεστραμμένου BAYRAKTAR στη Λιβύη από το GNA αλλά και το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ ισχυρίζονται ότι έχουν καταρρίψει δεκάδες Τουρκικά μη επανδρωμένα δείχνουν ότι ούτε στο μέτωπο της Αφρικανικής χώρας τα Τουρκικά UAV προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα μη επανδρωμένα δεν αποτελούν δύσκολους στόχους από τη στιγμή που εντοπιστούν από τα επίγεια ραντάρ. Ακόμα και τα πλέον σύγχρονα δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και δεν έχουν τη δυνατότητα ελιγμών αποφυγής αντιαεροπορικών όπλων ή πυρών από το έδαφος.
Ωστόσο το μικρό μέγεθος επιτρέπει να πλησιάσουν αρκετά τις περιοχές ενδιαφέροντος ή τους στόχους ειδικά από χαμηλά ύψη πριν γίνουν αντιληπτά. Όλες οι εταιρίες προσπαθούν να τα κατασκευάσουν από υλικά χαμηλής παρατηρησιμότητας αλλά το γεγονός ότι μεταφέρουν είτε κάμερες είτε όπλα αυξάνουν σημαντικά το στίγμα (RCS) το οποίο δίνουν στα εχθρικά ραντάρ.
H Ελληνική Πολεμική Αεροπορία-ειδικά το τελευταίο διάστημα-έχει μελετήσει εξονυχιστικά τις δυνατότητες των Τουρκικών UAV και αναζητά τρόπους για το πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει είτε με χρήση πυρών είτε όχι.
Η εναέρια αλλά και επίγεια αντιαεροπορική ασπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων είτε πρόκειται για οπλικά συστήματα του Στρατού Ξηράς είτε φυσικά της ΠΑ εκπαιδεύεται σε σενάρια ταυτόχρονης αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού Τουρκικών μη επανδρωμένων σε συνδυασμό με μαχητικά ή άλλα ιπτάμενα μέσα. Σενάρια πολύπλοκα και υψηλής δυσκολίας.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα προς επίλυση αποτελεί η απουσία συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αντίθετα η Τουρκία τα τελευταία χρόνια και σε αυτόν τον τομέα προχωρά με άλματα αφού ήδη έχει κατασκευάσει το KORAL το οποίο με παρεμβολές διακόπτει όπως υποστηρίζουν οι γείτονες την επικοινωνία των μη επανδρωμένων με τους σταθμούς εδάφους για να ακολουθήσει η κατάρριψη τους ή ο έλεγχος τους από φίλιες δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου