Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι το ξινοκέρασο Montmorency μια αντιφλεγμονώδης υπερτροφή;

Τα κεράσια Montmorency (Prunus cerasus), είναι μια ποικιλία ξινών κερασιών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.
Έχοντας πάρει το όνομά της από την περιοχή Montmorency της Γαλλίας, αυτή η μοναδική ποικιλία κερασιού είναι μια πλούσια φυσική πηγή φυτοθρεπτικών ουσιών όπως οι ανθοκυανίνες και η μελατονίνη, οι οποίες συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα από οφέλη για την υγεία.
Ας εξετάσουμε τι κάνει αυτήν τη μοναδική ποικιλία κερασιών τόσο ιδιαίτερη, κάνοντας μια ανασκόπηση των μελετών για τα ξινοκέρασα Montmorency και τα οφέλη τους για την υγεία...

Ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Σκεφτείτε ένα φρούτο ή ένα αβοκάντο που παίρνει ένα καφέ χρώμα. Αυτό που βλέπετε είναι μια οξειδωτική βλάβη, μια διαδικασία στην οποία τα κύτταρα χρησιμοποιούν το διαθέσιμο οξυγόνο και παράγουν ένα επιβλαβές υποπροϊόν που ονομάζεται ελεύθερες ρίζες.
Το σώμα σας παράγει ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα των κανονικών λειτουργιών του μεταβολισμού και είναι η φυσική του ανταπόκρισή στις τοξίνες, τη φλεγμονή και την άσκηση. Σύμφωνα με τον Dr Mercola, τα υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσουν σε πάνω από 60 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης γήρανσης.
Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν την απάντηση της φύσης στην οξειδωτική βλάβη, καθώς βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαβερών συνεπειών των ελεύθερων ριζών.
Το σώμα σας μπορεί να κατασκευάσει μερικά αντιοξειδωτικά, αλλά χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές για να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες πολύ περισσότερο μάλιστα αν λάβουμε υπόψη ότι ζούμε σε ένα ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον.
Τα κεράσια Montmorency είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με μια από τις υψηλότερες τιμές στην κλίμακα ORAC: 47.000 (ανά 100g σκόνης), ξεπερνώντας εκείνη του κόκκινου κρασιού και της μαύρης σοκολάτας.
ORAC (ανά 100 g)
Σκόνη κερασιού: 47,000
Κατεψυγμένα κεράσια: 2000
Χυμός κερασιού: 1600

Κεράσια Montmorency: μια πλούσια πηγή ανθοκυανινών

Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια κόκκινα, μοβ και μπλε χρώματα. Ονομάζονται φλαβονοειδή και έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση. Αλλά εκτός από το ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι ανθοκυανίνες μπορεί να έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές και αντι-καρκινικές ιδιότητες
[1].
Αυτό που κάνει τα ξινοκέρασα να ξεχωρίζουν είναι ότι περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ανθοκυανινών, με μέσο όρο 30-40 mg ανά 100g φρούτων.
Δηλαδή, περισσότερα από τα γλυκά κεράσια, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μούρα!

Μπορούν τα ξινοκέρασα να βοηθήσουν στην ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη ασθένεια των αρθρώσεων που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
Γενετικοί παράγοντες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος και η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας στα άτομα με γενετική προδιάθεση.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ανακουφιστούν μέσω μιας ποικιλίας θεραπειών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συνταγογράφηση μη-στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων, κορτικοστεροειδών, καθώς και φαρμάκων που χαμηλώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Ο Dr Weil συνιστά μια διατροφή πλούσια σε αντι-φλεγμονώδη συστατικά και την κατανάλωση ξινοκέρασων[2] βασιζόμενος σε έρευνες που δείχνουν ότι η πρόσληψη ξινοκέρασων αναστέλλει τα ένζυμα που ονομάζονται κυκλοοξυγενάση-1 και -2, τα οποία είναι οι στόχοι των αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων.
Ας δούμε τα ευρήματα των διαθέσιμων ερευνητικών μελετών για τα κεράσια Montmorency:
Όλα ξεκινούν από τον Ludwig W. Blau, MD, ο οποίος δημοσίευσε μια εργασία στο Τέξας πάνω στη Βιολογία και την Ιατρική (τόμος 8) το 1950, στην οποία περιγράφεται πώς η κατανάλωση χυμού κερασιών τον βοήθησε να ανακουφίσει τον πόνο από την ουρική αρθρίτιδα στο δάχτυλο του ποδιού του, και πώς τον βοήθησε να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενείς του που έπασχαν από αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα[3].
Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τα οποία σήμερα σχετίζονται με την έναρξη και την εξέλιξη της ουρικής αρθρίτιδας.
Μια μελέτη από το ερευνητικό κέντρο διατροφής του ανθρώπου USDA στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων 280g κερασιών μετά από ολονύκτια νηστεία έδειξε μείωση κατά 15% των επιπέδων του ουρικού οξέος και μείωση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι ενώσεις που βρίσκονται στα κεράσια μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη των φλεγμονών» που συνδέονται με την ουρική αρθρίτιδα.
Σε μια 4 εβδομάδων, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διασταυρούμενη μελέτη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός ξινοκέρασου μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος και τους βιοδείκτες φλεγμονής[4].
Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Northumbria, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση χυμού ξινοκέρασων Montmorency οδήγησε σε μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία σηματοδοτεί την ύπαρξη φλεγμονής[5].
Τέλος, σε μια διασταυρούμενη μελέτη με 633 συμμετέχοντες, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστόνης[6] διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 10 κερασιών την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο των επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας[7], αυτές οι πρώιμες μελέτες δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι η καθημερινή κατανάλωση ξινοκέρασων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της υποτροπής που σχετίζονται με αυτή την οδυνηρή ασθένεια.

Μπορούν τα ξινοκέρασα να βοηθήσουν στην οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά εμφανίζεται κυρίως στα γόνατα, τα ισχία, τη μέση, το λαιμό, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
Ο χόνδρος κανονικά παρέχει μία λεία επιφάνεια ολίσθησης για αυτές τις αρθρώσεις, αλλά στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας ο χόνδρος διασπάται, προκαλώντας πόνο, οίδημα και φλεγμονή η οποία προκαλεί περαιτέρω βλάβη στον χόνδρο.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoarthritis and Cartilage, οι ερευνητές στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Φιλαδέλφειας διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν δύο φλιτζάνια (240ml) χυμού ξινοκέρασων για 6 εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση στον πόνο, τη δυσκαμψία, και τη φυσική λειτουργία των αρθρώσεων, καθώς και μείωση στην υψηλής ευαισθησίας C -αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), έναν δείκτη κατάστασης φλεγμονής[8].
Σε μια μικρότερης διάρκειας μελέτη 21 ημερών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Studies, διαπιστώθηκε ότι τα υποκείμενα με οστεοαρθρίτιδα (όλα γυναίκες) που κατανάλωνα χυμό ξινοκέρασων παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση του βιοδείκτη ορού (CRP)[9].
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ερευνών Baylor χορήγησαν κάψουλες ξινοκέρασου σε ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα του γονάτου. Μετά από 8 εβδομάδες, οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσίασαν μείωση στον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης[10].
Παρόλο που σίγουρα δεν αποτελούν θεραπεία, αυτές οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια, ειδικά η ποικιλία των ξινοκέρασων Montmorency θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους πάσχοντες.

Μπορούν τα ξινοκέρασα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση;

Στον χώρο των κορυφαίων αθλητικών επιδόσεων, οι προπονητές επιδιώκουν πάντα να παρέχουν στους αθλητές τους προϊόντα αιχμής, ώστε να μπορέσουν να προσπαθήσουν σκληρότερα και να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές τους.
Η υψηλής έντασης ή παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μυϊκή βλάβη, και να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και πόνο.
Σαν αποτέλεσμα, η αποκατάσταση των μυών μετά από μια προπόνηση, είτε είστε πρώτης κλάσης αθλητής ή απλά θέλετε να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος μετά από μια προπόνηση είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόοδό σας.
Πρώιμες μελέτες έχουν δώσει ελπιδοφόρα μηνύματα για μείωση της βλάβης των μυών και της φλεγμονής, οφέλη που σχετίζονται με τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα ξινοκέρασα.
Σε μια διπλής κατεύθυνσης, τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη, δρομείς που συμμετείχαν σε αγώνα σκυταλοδρομίας 24 ωρών έπιναν δύο ποσότητες 355ml χυμού από ξινοκέρασα κάθε μέρα για 7 ημέρες πριν το αγώνισμα. Ενώ και οι δύο ομάδες ανέφεραν αύξηση του πόνου μετά τον αγώνα, η ομάδα που κατανάλωνε τον χυμό κερασιών ανέφερε σημαντικά μικρότερη αύξηση του πόνου μετά τον αγώνα[11].
Σε μια άλλη μελέτη[12], δόθηκε σε ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμους αθλητές να καταναλώνουν χυμό κερασιών ή εικονική ουσία για 5 μέρες πριν το μαραθώνιο, την ημέρα του αγωνίσματος και 48 ώρες μετά. Οι δείκτες μυϊκής βλάβης εξετάστηκαν πριν και μετά τον αγώνα.
Η ομάδα που κατανάλωνε το χυμό σημείωσε γρηγορότερη ανάκτηση ισομετρικής δύναμης και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, εμφανίζοντας ταχεία ανάκαμψη μετά από αυτήν την έντονη σωματική άσκηση.
Σε μια μικρότερη μελέτη[13], μια ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης άσκησης του βραχίονα (έκκεντρη άσκηση κάμψης του αγκώνα) η οποία συνήθως προκαλεί μυϊκή βλάβη. Η μία ομάδα έπινε 350ml χυμού ξινοκέρασων δύο φορές την ημέρα για 8 ημέρες πριν από την άσκηση, ενώ η άλλη έπαιρνε μια εικονική ουσία.
Στις επόμενες τέσσερις ημέρες μετά την προπόνηση, η δύναμη του βραχίονα στα άτομα της ομάδας της εικονικής ουσίας είχε μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 22%, ενώ σε εκείνους που κατανάλωναν τον χυμό ξινοκέρασων μειώθηκε μόνο κατά 4%.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Exeter μελέτησαν το χρόνο αποκατάστασης 10 αθλητών που εκτελούσαν εντατικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η μια ομάδα κατανάλωνε ένα συμπύκνωμα κερασιών Montmorency, ενώ η άλλη ένα κοινό ισοενεργό συμπύκνωμα φρούτων για 7 ημέρες πριν και 48 ώρες μετά την άσκηση.
Τα άτομα της ομάδας που κατανάλωνε το συμπύκνωμα των κερασιών Montmorency σημείωσαν βελτιωμένη ανάκτηση της ισομετρικής μυϊκής τους δύναμη.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη για την υγεία από τα ξινοκέρασα;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιών από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν γλυκά κεράσια, όταν πρόκειται για διατροφικές μελέτες, έχουμε βρει ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει πάνω στα ξινά κεράσια, ξεπερνώντας μέχρι σήμερα τις 50[14].
Μπορείτε να καταναλώνετε ξινοκέρασα Montmorency φρέσκα στην εποχή τους, αλλά μπορείτε επίσης να τα βρείτε κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε χυμό, συμπύκνωμα ή στη μορφή συμπληρώματος με εκχύλισμα.
Ωστόσο, υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:
  • τα κεράσια Montmorency δεν είναι γλυκά κι έχουν μια μοναδική γλυκόξινη γεύση, η οποία δεν αρέσει σε όλους
  • τα κεράσια Montmorency είναι δυσεύρετα στην Ευρώπη ή όταν είναι εκτός εποχής
  • η κατανάλωση κερασιών Montmorency στη σωστή δοσολογία μπορεί να αποδειχτεί ασύμφορη από οικονομική άποψη
Αν αναζητάτε μια πρακτική εναλλακτική λύση για τα φρέσκα ξινοκέρασα ή το χυμό τους, έχουμε φτιάξει ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα ξινοκέρασων Montmorency που παρέχει τα οφέλη των ξινοκέρασων στη μορφή μιας πρακτικής, χαμηλής σε θερμίδες κάψουλας σε δοσολογία 2 φορές την ημέρα.
Το σύμπλεγμα των κερασιών Montmorency παρέχει το ισοδύναμο 2250mg συμπυκνωμένης σκόνης από ξινοκέρασα Montmorency ανά κάψουλα και μια περιεκτική ημερήσια μερίδα 4500mg.
Επιπλέον, το σύμπλεγμα κερασιών Montmorency περιέχει και εκχύλισμα παντζαριού, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, για βέλτιστα αποτελέσματα.
Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: