Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Ανασχηματισμός: Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι φοβάται ο Τσίπρας

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του ανασχηματισμού.

Το πρόβλημα είναι οι αντιδράσεις από τους υπουργούς που θα καρατομηθούν στους οποίους θα καταλογιστούν οι ευθύνες για την τραγωδία.
Οι απερχόμενοι υπουργοί, στους οποίους θα επιχειρηθεί να χρεωθεί το φιάσκο της διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν Ιφιγένειες και να θυσιαστούν για να ξεπλυθούν οι ευθύνες του πρωθυπουργού.
Είναι σίγουρο ότι... θα αντιδράσουν, με δεδομένο μάλιστα ότι ο πολιτικός χρόνος της παρούσης κυβέρνησης τελειώνει οριστικά σε λίγους μήνες με τις εκλογές να γίνονται (το αργότερο) μέχρι το τέλος Μαΐου.
Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ισχυροί κλυδωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ όπου για πρώτη φορά διαφαίνεται ένα κλίμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.
Την κατάσταση αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι ο εκφραστής της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης και διαθέτει οργανωμένη ομάδα υποστηρικτών.

Εκλογές από ατύχημα

Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αν διαπιστωθεί ότι η αιμορραγία ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατάσχετη, τότε η προσφυγή σε εκλογές είναι μονόδρομος για να μπορέσει το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν πρόκειται να αγγίξει το 20%.
Εξάλλου κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στο Μαξίμου ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει ένα ισχυρό σοκ στην κοινωνία που παίρνει οριστικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτιμούν επίσης ότι οι πολιτικές επιπτώσεις αλλάζουν δραματικά τη δύναμη των κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία να διαμορφώνει ρεύμα ισχυρής αυτοδυναμίας και το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικεί διψήφιο ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: