Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Το ακόντιο της «οργής»...


Αποτέλεσμα εικόνας για σακοραφα ακοντιοΝα διευκρινίσω πως οποιαδήποτε κριτική στον Α.Τσίπρα και στην διακυβέρνησή του είναι ευπρόσδεκτη. Πολύ δε περισσότερο αν προέρχεται από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται πως είδαν «το φως το αληθινόν».
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα κίνητρα τους. Αν είναι ιδεολογικά και πολιτικά ή αν η στάση τους μοιάζει με των ποντικών που εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο σκάφος. Και αυτό, γιατί και μόνον η διαπίστωση πως το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται είναι, από μόνο του...
ένα θετικό γεγονός. Η διάχυτη εντύπωση διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα που επηρεάζει και προδικάζει το τέλος της πορείας.
Οι «μεταμελήθεντες» και οι «απογοητευμένοι» τον τελευταίο χρόνο πληθαίνουν. Δημόσια πρόσωπα του καλλιτεχνικού, κυρίως, χώρου παραδέχθηκαν το λάθος τους να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α.Τσίπρα. Βέβαια, κανένας δεν τους ρώτησε τι ψήφισαν και ως εκ τούτου η εκμυστήρευση τους προκαλεί απορίες. Εξαπατήθηκαν; Δημόσιες σχέσεις; Μας «δουλεύουν» κανονικά; Η μήπως θέλουν να είναι με το νέο «γκοβέρνο;»
Όπως και να έχει, το γεγονός είναι ένα: αποσαρθρώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και «στραπατσάρουν» το προφίλ του Α.Τσίπρα. Κάτι το θετικό.
Σε ένα δεύτερο στάδιο της δικής μας προσέγγισης αυτής της θύελλας των δημόσιων αυτοκριτικών, θα πρέπει να τους θέσουμε προ των δικών τους ευθυνών για την επιλογή τους. Ήταν ανήλικοι; Όχι. Ήταν ανόητοι; Όχι, αν κρίνουμε από την επαγγελματική τους πορεία. Ήταν μήπως καιροσκόποι; Αυτό μπορεί.
Έβλεπαν τον Α.Τσίπρα να καλπάζει με το ψαλίδι στο χέρι για να σκίσει το μνημόνιο, και αυτοί σαγηνεύθηκαν. Τον πίστεψαν. Μα, πάνω απ΄όλα πίστεψαν πως οι «προηγούμενοι» ήταν σαδιστές. Ηδονίζονταν να ταλαιπωρούν έναν λαό. Γιατί μόνον έτσι εξηγείται η πεποίθηση τους πως οι Σαμαροβενιζέλοι, ενώ μπορούσαν και αυτοί να σκίσουν τα μνημόνια, δεν το έπραξαν.
Και γιατί εμείς, οι υπόλοιποι, που δεν ψηφίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ αντιληφθήκαμε έγκαιρα το μέγεθος της εξαπάτησης; Ήμασταν πιο έξυπνοι; Γνωρίζαμε πιο πολλά; Είχαμε πιο ευαίσθητη όσφρηση;
Όλα αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν από την πλημμυρίδα αυτή των μεταμεληθέντων. Πάντως, το ξαναγράφω, το γεγονός είναι θετικό, καθώς κάθε απώλεια του ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει πιο κοντά στην στρατηγική ήττα.
Θα γίνει δε θετικότερο, αν αυτή η μεταστροφή κινηθεί προς την κατεύθυνση της αταλάντευτης ευρωπαϊκής πορείας της πατρίδας μας και δεν στραφεί σε κατευθύνσεις «αντιμνημονιακές». Αν όλοι αυτοί αντιλήφθηκαν πλέον πως η πορεία ήταν μονόδρομος και αυτοί απλώς εξαπατήθηκαν. Ας θυμώσουν, ας εξοργισθούν, αρκεί όταν κατακαθίσει το συναίσθημα και λειτουργήσει η λογική, να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως «τα μνημόνια δεν έφεραν την κρίση».
Συνεπώς, το αν η κυρία Σακοράφα εκμεταλλεύθηκε τον αντιμνημονιακό αγώνα και εισπράττει σήμερα τον παχυλότατο μισθό της από την Ευρωβουλή, με αφήνει αδιάφορο. Αυτό αφορά την ίδια και την συνείδηση της.
Επειδή όλες μου οι προσεγγίσεις είναι αμιγώς πολιτικές, απαλλαγμένες από την ηθική διάσταση των γεγονότων, θεωρώ την δήλωση της ως ένα θετικό γεγονός.
Έκανε μια εύστοχη βολή.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: