Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Μία ανάσα από την Αυτοδυναμία η ΝΔ, σε νέα Δημοσκόπηση [κάρτες]

Ιδιαίτερα τραυματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα αλλεπάλληλα ηχηρά πολιτικά ραπίσματα της τελευταίας περιόδου, γεγονός που προκύπτει ξεκάθαρα και από την ανάλυση των στοιχείων των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB και στα οποία, βάση της εκτίμησης ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται στην κυριολεξία μία ανάσα από την αυτοδυναμία, προηγούμενη κατά 11 σχεδόν μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες τάσεις, η ΝΔ έχει κατώτατο όριο το 33% και ανώτατο το 37,4% με κεντρική τιμή το 35,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει...

κατώτατο όριο το 22,4%, ανώτατο το 26,4% και κεντρική τιμή το 24,4%
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερη, γεγονός στο οποίο συνδράμουν και τα υπόλοιπα -εφιαλτικά για το Μαξίμου- στοιχεία της έρευνας.
Εκείνο μάλιστα που φαίνεται να προκαλεί το πιο ηχηρό «χαστούκι» στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το σκάνδαλο της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, μία υπόθεση για την οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της έρευνας, το 55%, θεωρεί ότι έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Μόλις το 8,6% πιστεύει ότι δεν έχει σοβαρή βάση και άρα δεν αποτελεί πρόβλημα και το 15,6% είναι στην λογική «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ που επίσης εκτιμούν ότι το ίδιο σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση.
Μία απάντηση που αποδεικνύει ότι το «πέρασμα» στον μέσο πολίτη της υπόθεσης με την πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία και τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας έχει γίνει και μάλιστα με τρόπο αρνητικό τόσο για τον κ.Καμμένο όσο και για την κυβέρνηση στο σύνολό της.
Πάντως, το ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο από την έρευνα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, που είναι και στις πιο παραγωγικές ηλικίες, δεν βλέπουν προοπτική στη χώρα και εάν τους δίνονταν η ευκαιρία να φύγουν από την Ελλάδα θα την εγκατέλειπαν σε ποσοστό 34,3%, με το μελανό σημείο να είναι το γεγονός ότι στις ηλικίες 18-24 η τάση φυγής είναι στο 70,2% και μεταξύ 25-34 στο 49,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: