Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος: Παρασκηνιακές προσπάθειες Μαξίμου για να μαζέψει τους 200

Φωτογραφία: SoocΣε ποιους ποντάρει η κυβέρνηση
«Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κάτι κάνουμε», λένε
Στοχεύουν στο σπάσιμο της κεντρικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ και στην αλλαγή στάσης βουλευτών με αριστερές... ρίζες
Τι μαρτυρούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών...

Με δεδομένη την απόλυτη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού να στηρίξουν την πρόταση για απλή αναλογική, η κυβέρνηση κινείται ενεργά στο παρασκήνιο και βολιδοσκοπεί προθέσεις προκειμένου ακόμα και την ύστατη ώρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να βγάλει τον αριθμό «200».
Με φόντο την «μπετοναρισμένη» αριθμητική των θετικών ψήφων που φτάνει τους 197 (και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής) πηγή με άριστη γνώση των συζητήσεων στο Μαξίμου τονίζει ότι «κι εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κάτι κάνουμε». Ως εκ τούτου, από το κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν:
  • στο σπάσιμο της κεντρικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ (μετά και τη διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου). Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει στο Iefimerida.gr πως εκτιμούν ότι «υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ορισμένοι να διεκδικήσουν ψήφο κατά συνείδηση».
  • στην ενδεχόμενη αλλαγή στάσης βουλευτών με αριστερές …ρίζες. Πρώην σύντροφοί τους άλλωστε, δυνητικά θα μπορούσαν να βάλουν πλάτη και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τα ραντάρ της κυβέρνησης.
19-20 Ιουλίου η ψηφοφορία
Σημειωτέον, ότι μεσολαβούν σχεδόν 10 μέρες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου και θεωρείται αρκετός πολιτικός χρόνος. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή στις 19 και 20 Ιουλίου.
Στο μαλακό υπογάστριο
Μέχρι τότε, η γραμμή είναι «σφυροκόπημα στο μαλακό υπογάστριο», όπερ και σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει  με τον τρόπο της να ενεργοποιήσει τα αριστερά αντανακλαστικά ορισμένων και να τους πρεσάρει πολιτικά.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά (freesunday), ο οποίος σε συνέντευξή του είπε: «Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικό κέντρο ή κεντροαριστερά να απαγκιστρωθούν επιτέλους από τις επιδιώξεις της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».
«Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς βουλευτές, προερχόμενοι από την Αριστερά, που αγωνίστηκαν δεκαετίες για την απλή αναλογική, θα καταψηφίσουν μια τέτοια πρόταση στη Βουλή», δήλωσε (realnews) ο Νίκος Φίλης.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επικαλέστηκε (kontranews) τη φράση του Λεωνίδα Κύρκου από την δεκαετία του 80: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θέλετε την απλή αναλογική γιατί δεν θέλετε την διαφάνεια» … Σπύρο», «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τους βουλευτές του Ποταμιού κκ Σπύρο Λυκούδη και Σπύρο Δανέλλη. 
«Και 179 βουλευτές δεν είναι και λίγοι»
Παρά το άγχος πάντως, στο Μαξίμου υπάρχει σε γενικές γραμμές ικανοποίηση. Ήδη η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πιέσει τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρνοντας στην επιφάνεια «προσωπικές στρατηγικές».
Τέλος, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα δίχως να συνυπολογίζει της ψήφους της Χρυσής Αυγής  δηλώνει στο iefimerida.gr ότι « και 179 βουλευτές που στηρίζουν απλή αναλογική δεν είναι λίγοι», λέγοντας ότι αν δεν περάσει με αυξημένη πλειοψηφία, το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: