Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα Σκωτία: «ΟΧΙ» στην ανεξαρτησία αποφάσισαν οι Σκωτσέζοι

Δημοψήφισμα Σκωτία: «ΟΧΙ» στην ανεξαρτησία αποφάσισαν οι ΣκωτσέζοιΕπικράτηση του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας με 55% περίπου 

δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, με καταμετρημένο το 60% των ψήφων.

Μέχρι στιγμής, σε 31 από τις 32 συνολικά περιφέρειες το «ΟΧΙ» στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει το 55% των ψήφων, ενώ το «ΝΑΙ» 45%, γεγονός που κάνει το Λονδίνο να... ανασάνει. Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφεται...
ισχυρό, με την Γλασκόβη ψηφίζει υπέρ.
Στο Εδιμβούργο σημειώθηκε μεγάλη νίκη του «ΟΧΙ» με 61% έναντι 39%.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ, με μήνυμά του στο Τwitter αποδέχθηκε την επικράτηση του «ΟΧΙ», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους κατοίκους της Γλασκόβης που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν την Πέμπτη να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε το 85%, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.
Συγχαρητήρια Κάμερον
Τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ συνεχάρη νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Από την πλευρά της, η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ΝΑΙ» στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα. «Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το "ΝΑΙ" που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία ερευνών Yougov, η πλειονότητα των πολιτών αναμενόταν να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 54% έναντι του 46% των ανθρώπων που δήλωσαν ότι επιθυμούν την ανεξαρτησία της χώρας.
Η επιλογή φαινομενικά ήταν απλή: στα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να τσεκάρουν το κουτάκι του «ΝΑΙ» ή του «ΟΧΙ» στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 22:00 (μεσάνυχτα Πέμπτης).
Τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι και οι Εργατικοί, έχουν υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσουν αυξημένη αυτονομία στους Σκωτσέζους εάν ψηφίσουν κατά της ανεξαρτητοποίησής τους. Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν νικούσε το «ΝΑΙ», ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να επιλέξει, είτε να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές (κανονικά θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2015), είτε να υποβάλει την παραίτησή του, είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.
Οι εκτιμήσεις ωστόσο ανέφεραν ότι όποιο και αν ήταν το τελικό αποτέλεσμα, ο μεγάλος νικητής δε θα ήταν άλλος από τον 59χρονο Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα κέρδιζε την ανεξαρτησία της Σκωτίας και στη χειρότερη θα αποζημιωνόταν με την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας.
Το επίσημο πρώτο αποτέλεσμα ήρθε από την περιοχή Clackmannanshire. Το 53% (19.036 ψήφοι) ψήφισε «ΟΧΙ» στην ανεξαρτησία και «ΝΑΙ» το 46% (16.350 ψήφοι).
Στα νησιά Oakley, «ΟΧΙ» ψήφισε το 67,2% (10,004 ψήφοι) και «ΝΑΙ» το 32,8% (4,883 ψήφοι). Σύμφωνα με την Telegraph, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για αυτή την περιοχή.
Στο Shetland, «OXI» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 63,7%. «ΝΑΙ» το 36,3%.
H πρώτη μεγάλη νίκη του «ΝΑΙ» ήρθε σε μία μεγάλη πόλης της Σκωτίας, το Dundee, όπου το «ΝΑΙ» συγκέντρωσε 53.620 ψήφους (57%) και το «ΟΧΙ» 39.880 (43%)


Δεν υπάρχουν σχόλια: