Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Τελεσίγραφο των Ρώσων για τη Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας
Η Ουκρανία καλείται να δώσει την απάντησή της για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria. 
Οι Ρώσοι κάλεσαν τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» (σ.σ. τάγμα Αζόφ) αλλά και τα μέλη του ουκρανικού στρατού να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους παράσχουν ασφαλές... πέρασμα τη Δευτέρα. Μάλιστα αναφέρουν ότι τα ένοπλα μέλη όλων των ουκρανικών δυνάμεων θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την πόλη «χωρίς έλεγχο» προς τα δυτικά, εφόσον βέβαια παραδώσουν τα όπλα τους.
«Oι αρχές της Μαριούπολης έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν μια επιλογή και να περάσουν στο πλευρό του λαού, αλλιώς το στρατιωτικό δικαστήριο που τους περιμένει θα είναι απλά πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που τους αξίζει για τα τρομερά εγκλήματά τους, τα οποία η ρωσική πλευρά τεκμηριώνει πολύ προσεκτικά, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου της Διοίκησης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.«Περιμένουμε επίσημη γραπτή απάντηση από την ουκρανική πλευρά πριν από τις 5 π.μ. αύριο, δηλαδή στις 21 Μαρτίου, σε όλες τις προτάσεις της ρωσικής πλευράς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να διασωθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι υποδομές της πόλης».
Στην πόλη σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά υπάρχουν 130.000 άμαχοι μεταξύ των οποίων 184 πολίτες τρίτων χωρών. Για αυτούς η Μόσχα ζητά ρητή συμφωνία από την ουκρανική πλευρά ώστε να ανοίξουν αύριο ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα είναι δύο, ένας προς τη Ρωσία και ένας προς τη δυτική Ουκρανία.
«Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση σε αυτούς που τώρα αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των επίσημων τοπικών αρχών, της πόλης της Μαριούπολης . Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση, λίγα εξαρτώνται από εσάς, δεδομένου ότι είστε υπό τον πλήρη έλεγχο των εθνικιστικών ταγμάτων, αλλά πραγματικά ελπίζουμε ότι εσείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, έχετε τουλάχιστον κάτι στοιχειώδες, ανθρώπινο, τουλάχιστον μια αίσθηση συμπόνιας για τους πολίτες που σας έχουν εμπιστευτεί «, δήλωσε ο Μιζίντσεφ .
Το υπουργείο Άμυνας κάλεσε το Κίεβο να ακυρώσει τις οδηγίες προς τους μαχητές να γίνουν «μάρτυρες»

«Είστε εσείς που έχετε τώρα το δικαίωμα να κάνετε μια ιστορική επιλογή – είτε είστε με το λαό σας, είτε είστε με τους εγκληματίες. Διαφορετικά το στρατοδικείο που σας περιμένει είναι απλώς λίγο σε σχέση με αυτό που αξίζετε λόγω της άθλιας συμπεριφοράς απέναντι στους ίδιους τους πολίτες σας, αλλά και των τρομερών εγκλημάτων και προκλήσεων που έχετε ήδη οργανώσει», δήλωσε ο Μιζίνσεφ.

«Οι διασωθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης, περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας βρεθεί σε πλήρη ασφάλεια στη Ρωσία , μιλούν τώρα ανοιχτά για τις μαζικές θηριωδίες και τα εγκλήματα που έχετε διαπράξει. Όλα αυτά τα καταγράφουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: