Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οριστική ρήξη – Κανένα σημείο επικοινωνίας Παπανδρέου - Σαμαρά

“Με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες, δεν έχω να πω τίποτε” δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση-χωρίς κανένα νόημα όπως αποδείχθηκε- με τον Πρωθυπουργό. Το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ.

Ανταλλάχθηκαν, έστω και έμμεσα βαριές κουβέντες, κυρίως πριν και μετά τη συνάντση και ουσιαστικό στο μόλις 30 λεπτών “τετ α τετ” τους οι δυο άνδρες συμφώνησαν μόνο στο ότι δεν έχουν τίποτε να πουν.
Είναι ενδεικτική η δήλωση Σαμαρά αμέσως μετά τη συνάντηση:
“Λόγω των πράγματι κρίσιμων συνθηκών πήγα και άκουσα την ενημέρωση από τον κ. Παπανδρέου.
Αλλιώς, μετά το σημερινό απίστευτο υβρεολόγιό του εναντίον της Παράταξης κι εναντίον μου, δεν θα πήγαινα καθόλου.
Το ποιός τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη, είναι πια ολοφάνερο.
Με κάποιον που ειλικρινά ενδιαφέρεται για την ενότητα του Ελληνικού λαού απέναντι στην κρίση, θα είχα πολλά να πω…”


Κάπως έτσι όλα δείχνουν πως όσοι περιμένουν (υπάρχει σχετική φημολογία) νέα συνάντηση η επικοινωνία μάλλον θα μείνουν στο “περίμενε” μετά τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. που με τις φράσεις που χρησιμοποιεί κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας


Μόλις 30 λεπτά κράτησε η συνάντηση


Η συνάντηση άρχισε στις 19.45 ενώ είχε προγραμματισθεί για τις 19.00. Αιτία η καθυστέρηση της έναρξης της ομιλίας Παπανδρέου στην Κ.Ο.. Επίσης, ενώ ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε στο γραφείο του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή.


Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Σαμαράς έμαθε την αλλαγή της ώρας και του τόπου στο αυτοκίνητό του την ώρα που πήγαινε στο ραντεβού.


Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν για περίπου μισή ώρα και ήταν η πιο σύντομη συνάντησή τους, τους τελευταίους μήνες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό μπαίνοντας στο γραφείο του:
"Πρόεδρε παρακολούθησα την ομιλία σας στην Βουλή και ήρθα μόνο και μόνο να σας ακούσω επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ακούμε όλες αυτές τις ύβρεις εναντίον της ΝΔ".

Χαρακτηριστικό της δυσφορίας Σαμαρά ήταν το γεγονός ότι όταν ο κ.Παπανδρέου τον κάλεσε να βγάλουν φωτογραφία την ώρα που αντάλλασαν χειραψία εκείνος ανταποκρίθηκε αλλά όχι με μεγάλη προθυμία...

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Παπανδρέου τον προκάλεσε να πάρει σαφή θέση για όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται για κρεμάλες, προδοσίες και "Γουδιά".
Και ο κ.Σαμαράς του απάντησε: "Δεν τα λέω εγώ αυτά".
Τότε ο κ.Παπανδρέου του είπε: "Δεν τα λες εσύ αλλά να πάρεις θέση."

Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ ο κ.Σαμαράς πέρα από την πρώτη κουβέντα που είπε μπαίνοντας στον πρωθυπουργό δεν είπε τίποτε άλλο. Τον άκουσε προσεκτικά και αφού τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση αποχώρησε.

Η ΝΔ θεωρεί οτι όλη αυτή η κίνηση Παπανδρέου ήταν προσχηματική. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες λένε οτι μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ.Σαμαράς αμφιταλαντευόταν για να πάει και τελικά το έκανε για να μην δυναμιτίσει το κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε πλήρης ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για:


1. Την κατάσταση της οικονομίας.


2. Τα σενάρια που υπάρχουν σε σχέση με το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους


3. Για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της ευρωζωνης


4. Ο Γ.Παπανδρέου είπε στον Α.Σαμαρά: "Θα έχεις όσοη πληροφόρηση θες και όποτε την θές"


5. Ζήτησε από τον κ.Σαμαρά στηριξη της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο για να πάμε πιο ενωμένοι στην διαπραγμάτευση της Κυριακής στη Σύνοδο Κορυφής


6. Δεν έθεσε θέμα για 180 ψήφους στο πολυνομοσχέδιο αλλά ξεκαθάρισε οτι θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία 151νος βουλευτών


7. Ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για το πλαίσιο και τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για την Σύνοδο Κορυφής


8. Του τόνισε την ανάγκη για μια κοινή δράση και στάση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς για το ελληνικό ζήτημα

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Μπορεί η συνάντηση πρωθυπουργού Σαμαρά να μην κατέληξε πουθενά ο πρόεδρος της ΝΔ όμως θα βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής, αφού την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, έχοντας πλήρη εικόνα για το που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή.

Μάλλον ο πρόεδρος της ΝΔ θα γνωρίζει νωρίτερα από την ελληνική κυβέρνηση τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την ελληνική κρίση. Ο κ. Σαμαράς επιστρέφει την Κυριακή το απόγευμα.