Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Ηττήθηκε το Λαϊκό Μέτωπο στην Εθνοσυνέλευση

Το στέλεχος του κόμματος του Εμάνουελ Μακρόν, η Γιαέλ-Μπράουν-Πιβέ επανεξελέγη στην τρίτη ψηφοφορία πρόεδρος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
 
Κέρδισε με σχετική πλειοψηφία τον υποψήφιο του Λαϊκού Μετώπου. 
Πώς συνέβη αυτό; 
Την ψήφισαν τα κόμμα της Δεξιάς και του Κέντρου
Ήταν μια ακόμα νίκη του ίδιου του Ε. Μακρόν καθώς, πέραν αυτής καθ΄εαυτής της εκλογής της συνεργάτιδάς του, φάνηκε πως μπορεί να συγκροτηθεί ο πυρήνας μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, στον βαθμό βέβαια που οι... σοσιαλιστές ή ένα τμήμα τους αποχωρήσει από το καταρρέον Λαϊκό Μέτωπο. Ακόμα δεν μπορούν να συνεννοηθούν ώστε να προτείνουν στον Γάλλο Πρόεδρο, πρωθυπουργό προερχόμενο από το Μέτωπο.  
Το βράδυ της μεγάλης ήττας του Μακρόν στις ευρωεκλογές, που τον ανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είχα γράψει πως ήταν μια αναγκαστική κίνηση. Το βράδυ, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, είχα διαπιστώσει πως η αρχική κίνησή του αποδείχθηκε και επιτυχημένη, καθώς τον καθιστούσε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Τώρα, μετά την ευνοϊκή για αυτόν έκβαση της ψηφοφορίας για πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης, μπορούμε άφοβα να πούμε ότι έχει δικαιωθεί σε όλες του τις επιλογές, οι οποίες ας σημειωθεί είχαν προκαλέσει σωρεία αρνητικών σχολίων.  
 
Μπορεί να λέμε πως ο Ε. Μακρόν είναι άνευρος και ασπόνδυλος ιδεολογικά, όμως αυτό το έλλειμμά του το αναπληρώνει με την αποφασιστικότητα του και την ικανότητα του στην τακτική. Μια συντριβή-- αρχικά την απέφυγε με σωστές τακτικές κινήσεις που, όπως αποδείχθηκε, τις προγραμμάτιζε ως plan b από καιρό, και στη συνέχεια τη μετέτρεψε σε μια σημαντική νίκη.  
 
Και για να μην παρεξηγηθώ. Η πολιτική χωρίς ιδεολογία είναι ανάπηρη. Η Ιδεολογία χωρίς την τακτική οδηγεί στην καταστροφή. Πολλοί πολιτικοί πιστεύουν πως οι ιδεολογικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει και ρίχνουν το βάρος τους στην αποτελεσματική διαχείριση των καταστάσεων. Στον βαθμό που έχουν και μια αίσθηση του συσχετισμού των δυνάμεων και των συνακόλουθων τακτικών κινήσεων που πρέπει να κάνουν, μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία κρίσεις και να αποφύγουν διαφαινόμενες ήττες.  
 
Από την άλλη μεριά οι πολιτικοί που έχουν ως αποκλειστικό οδηγό τους την ιδεολογία και αγνοούν πλήρως πώς παίζεται το παιχνίδι των τακτικών κινήσεων, η Ιστορία δείχνει πως μένουν στο τέλος με την ιδεολογία στα χέρια τους. Πέφτουν μαχόμενοι ηρωικά, αλλά πέφτουν. Τους αξίζουν μόνο μνημόσυνα.  
 
Στο προκείμενο τώρα. Το ζητούμενο πλέον για τον Ε. Μακρόν είναι να μπορέσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση αξιοπρεπούς μειοψηφίας, δηλ. με υποστήριξη 250 βουλευτών plus. Αν το κατορθώσει, θα μπορέσει χωρίς πολλούς κλυδωνισμούς να εφαρμόσει αυτά που σκοπεύει να κάνει με ή χωρίς εκπτώσεις,  με δεδομένο ότι το Λαϊκό Μέτωπο θα αποσυντεθεί και η Μαρί Λεπέν πιθανό να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα. Οι αντιστάσεις που φάνηκε ότι υπάρχουν στη γαλλική κοινωνία θα καταστήσουν τη νίκη της το 2027 μια πολύ δύσκολη υπόθεση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: