Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης σε Ράμα: «Η Ελλάδα δεν θ' αφήσει έτσι το θέμα Μπελέρη»

«Απογοητευμένος και αγανακτισμένος» από τη στάση της Kυβέρνησης της Αλβανίας και την προφυλάκιση του ομογενή δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία και την Κυβέρνηση Ράμα.
Νωρίτερα, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την υπόθεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το τι συμβαίνει σήμερα στην Αλβανία με την περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και να εκφράσω... την απογοήτευσή μου, την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος συλλαμβάνεται ουσιαστικά δύο μέρες από την εκλογή του και βρίσκεται στη φυλακή -κατά την άποψή μας- με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση Μπελέρη «χτύπημα στο κράτος δικαίου και στην προσπάθεια που κάνει η Αλβανία να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκό κεκτημένο», εκφράζοντας την ευχή για γρήγορη επίλυση διαμηνύοντας πως διαφορετικά «θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας. 
«Θεωρώ πως είναι χτύπημα στο κράτος Δικαίου και στην προσπάθεια που κάνει η Αλβανίας να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Προσβλέπω πολύ σύντομα το ζήτημα αυτό να επιλυθεί. Ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμάς και η επίλυσή του ή η μη επίλυση, εύχομαι για το πρώτο το τονίζω, θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, η οποία ξεκινά τώρα και πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι» τόνισε, συνεχίζοντας :
«Η συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτή προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα προβλέπει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό και στην Αλβανία».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ράμα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ζήτημα που η Ελλάδα «θα το αφήσει να περάσει έτσι», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση της Αθήνας προκειμένου να αλλάξει η στάση των Τιράνων. «Σέβομαι απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών, θέλω να είμαι πολύ σαφής για αυτό, αλλά από την άλλη όμως δεν είναι ένα ζήτημα που πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι, χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδας. Και την πρώτη αντίδραση εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την ενημέρωση. των ομολόγων μου για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την περίπτωση αυτή», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: