Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Wall Street Journal: Ξεμένει από πυρομαχικά ο Ερντογάν για να αντιμετωπίσει την κατρακύλα της λίρας

Στην πιθανότητα η Τουρκία να έχει αρχίσει να ξεμένει από τα οικονομικά «όπλα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα στο εθνικό της νόμισμα, μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 3% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η μεγαλύτερη... εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, η πολιτική πίεση για να παραμείνουν τα κόστη δανεισμού χαμηλά σημαίνει ότι οι αναλυτές δεν περιμένουν από την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.
Τα παραπάνω έχουν αφήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μικρά περιθώρια ελιγμών. 
Παράλληλα, η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνονται λόγω της πτώσης της λίρας.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα πρόσφατα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει χρήματα που δανείστηκε για να χρηματοδοτήσει επίσης το ολοένα και αυξανόμενο κενό μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών.
«Η κεντρική τράπεζα συνειδητοποιεί ότι η πολιτική αυτή δεν δουλεύει πλέον. Ότι δεν έχουν τα πυρομαχικά για να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν όπως έκαναν στο παρελθόν», αναφέρει η Μάγια Σεβοντάι της Oxford Economics.

Ο Νικολάι Μαρκοφ επικεφαλής οικονομολόγος της Pictet Asset Management αναφέρει από την πλευρά του, ότι «τώρα η χώρα είναι ακόμη πιο ευάλωτη από ό, τι στο παρελθόν και προφανώς η κατάσταση πανδημίας δεν βοηθάει».
Με φόντο τα παραπάνω, αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί τώρα να επιβάλει capital controls περιορισμένης κλίμακας ή ακόμη και την απαγόρευση της φυγής κεφαλαίων εκτός χώρας, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σε ερώτηση εάν εξετάζει το ενδεχόμενο των κεφαλαιακών ελέγχων, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επανέλαβε δηλώσεις του υπουργού Μπεράτ Αλμπαϊράκ: 
«Η Τουρκία δεν έχει ποτέ, ακόμα και εν μέσω κρίσης, αποκλίνει από τις πρακτικές που χαρακτηρίζουν την ελεύθερη αγορά», δήλωσε ο υπουργός στις 5 Ιουλίου. «Πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο μέλλον θα συμμορφώνονται πλήρως με την εν λόγω αρχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: