Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Λάδι στη φωτιά από Τσίπρα-Κοτζιά στον διπλωματικό «πόλεμο» Αθήνας-Μόσχας [ Βίντεο]

Τσίπρας, Πούτιν, Κοτζιάς και Λαβρόφ -Φωτογραφία αρχείου:  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Καλά κρατεί ο διπλωματικός πόλεμος Αθήνας-Μόσχας μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, που οδήγησαν στην ακύρωση του ταξιδιού του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη εσπευσμένα στο μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την ραγδαία επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο...
«ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία».
Επιχειρώντας να ισορροπήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως κατά τη συζήτηση οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς «υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας».
Ωστόσο, έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

ΥΠΕΞ: «Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ»

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ διπλωματικές πηγές σχολίαζαν με ειρωνικό τόνο, πως «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» και πρόσθεσαν πως «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Η Μόσχα διαψεύδει Κοτζιά

Ωστόσο, λίγο αργότερα, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ανήρτησε ουσιαστικά διάψευση όσων ανέφεραν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές πως η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα ήταν αίτημα της ρωσικής πλευράς.
Σε ανάρτηση στο Facebook, η ρωσική πρεσβεία επικαλούμενη παλιότερες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώνει με νόημα:
«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"».
Λίγη ώρα αργότερα, η ανάρτηση «κατέβηκε» για αδιευκρίνιστους λόγους.
Ο Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι ο ίδιος προσκάλεσε τον Λαβρόφ
Ωστόσο ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου είχε δηλώση μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόβ ότι «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα».
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεών του στο 9' 10'' του βίντεο: 

Οι δηλώσεις Κοτζιά από τη Μόσχα, από την επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ
Οι δηλώσεις Κοτζιά από τη Μόσχα, από την επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ Οι δηλώσεις Κοτζιά από τη Μόσχα, από την επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ
Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: