Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Με «αέρα» πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης έθεσε τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους

Η φανέλα της Μπάγερν Μονάχου που δώρισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το νούμερο εννιά. 
Πρόκειται για τον αριθμό της φανέλας που φοράει ο γκολτζής της πρωταθλήτριας Γερμανίας Λεβαντόφσκι
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να «σκοράρει» για λογαριασμό του, ένας πολιτικός στον οποίο η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά επενδύει, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο:

Nα προστεθεί ένα παραπάνω μέλος της μεγαλύτερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ως πρωθυπουργός. 

Για το ΕΛΚ οι τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν και οι καλύτερες. Στην Ισπανία ο Μαριάνο Ραχόι αποχώρησε από την πρωθυπουργία, ενώ ο αμφιλεγόμενος Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν σταματά να προκαλεί. Αμφότεροι μέλη του ΕΛΚ, το οποίο βλέπει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πολιτικό που μπορεί να εκπροσωπήσει την μεγαλύτερη ευρωομάδα στον ευρωπαϊκό νότο. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο Μόναχο ιδιαίτερα ενισχυμένος. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την πρωτιά της ΝΔ και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό, ενώ μετά τις εσωκομματικές εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει την μεγαλύτερη βάση ενεργών μελών στην Ευρώπη, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό. 

Ο κ.Μητσοτάκης, έχοντας όλα τα παράνω εν γνώση, ταξίδεψε στην Γερμανία θέλοντας να κάνει σαφή τη θέση του για τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει η ευρωπαική κεντροδεξία, σε μία περίοδο που ο λαικισμός παρουσιάζει άνοδο.
«...Υπάρχει ανάγκη να αμφισβητήσουμε τις κατεστημένες αντιλήψεις στο εσωτερικό των κομμάτων μας. Αυτό είναι σημαντικό και για το ΕΛΚ ως κόμμα. Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως το κόμμα του κατεστημένου, πρέπει να αλλάξουμε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Η παρουσία, το διήμερο που πέρασε, του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Μόναχο ασφαλώς και χάλασε το «σενάριο» όσων επιμελώς επιχειρούν να παρουσιάσουν τον πρόεδρο της ΝΔ ως το μακρύ χέρι των δανειστών στην Ελλάδα.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν απολύτως ξεκάθαρες όταν πήρε το λόγο στην θεματική ενότητα με τίτλο «οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Μία ομιλία, ενώπιον υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων και δη πολλών Γερμανών ευρωβουλευτών, με την οποία έβαλε το δικό του πλαίσιο για μία σειρά θεμάτων. Κατέθεσε το δικό του οδικό χάρτη για το πως ο λαϊκισμός θα ηττηθεί, παράλληλα όμως έστειλε τα δικά του μηνύματα για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι η πρόσβαση στις αγορές, κάνοντας ειδική αναφορά για το χρέος. «Η κατάσταση με το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με θαρραλέο τρόπο, και πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους κύριους πιστωτές και το ΔΝΤ, για να σταλεί ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να δανείζεται από αυτές με ασφάλεια και με λογικό επιτόκιο», ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα επί γερμανικού εδάφους έθεσε προ των ευθυνών τους όλα τα εμπλεκόμενα μέρη απαιτώντας τη διευθέτηση του χρέους, με βάση τα συμφωνηθέντα από το 2012. Μία παρέμβαση με καθαρά εθνικό πρόσημο πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικές.

Μία τοποθέτηση που επί της ουσίας διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μιλούσε για υπονόμευση της χώρας από τον κ.Μητσοτάκη. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η απάντηση που έδωσε στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε από ευρωβουλευτή για το σκοπιανό, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του και αποχώρησαν οι τηλεοπτικές κάμερες. «Στην Ελλάδα υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα αυτό και κανείς δεν μπορεί να περιφρονεί την άποψη της κοινής γνώμης», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας σε όλους να αντιληφθούν πως οι πολίτες πρέπει να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις.

Φωτογραφία: Intimenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: