Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πιο κοντά από ποτέ οι Κάλπες – Το πήρε απόφαση και ο Τσίπρας

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκονται οι εκλογές, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις.

Μάλιστα, φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας πως οι εκλογές είναι η μόνη λύση.
Έτσι, η χώρα εισέρχεται σε τροχιά εκλογών, αν τουλάχιστον επιβεβαιωθεί το κλίμα ακραίας πόλωσης που είδαν για ακόμη μια φορά οι πολίτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.
Ο κόσμος έχει όλο και περισσότερο την αίσθηση πως το φθινόπωρο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μάλιστα, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη... βλέπουν ως πιθανή την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, δηλαδή στις 20 Αυγούστου.
Η επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και η κλιμάκωση των επιθέσεων από τον «Ρουβίκωνα» αλλά και οι απειλές σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδεχομένως να παίξουν ρόλο και να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Την ίδια ώρα, ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις είναι τα γεγονότα σε Ιταλία και Τουρκία και ο κίνδυνος οικονομικής αναταραχής.
Ένα τέτοιο σενάριο θα «παγώσει» τα σχέδια για έξοδο στις αγορές και θα φέρει πιο κοντά την πιστωτική γραμμή, δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο.
Το έδαφος των πρόωρων εκλογών έχει καλλιεργηθεί και το σενάριο του φθινοπώρου ενισχύεται και από το γεγονός ότι η περικοπή των συντάξεων «κλείδωσε» για τις αρχές του 2019.

«Ξέχασε» την εξάντληση της 4ετίας ο Τσίπρας

Ακόμα, μία ένδειξη πως πάμε ολοταχώς σε εκλογές είναι πως στη χθεσινή προ ημερησίας διάταξης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μίλησε για εξάντληση της 4ετίας. Διαβεβαίωση που είχε δώσει πολλές φορές στο κοντινό παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός παρότι προκλήθηκε αρκετές φορές τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τη Φώφη Γεννηματά δε δεσμεύθηκε σε κανένα σημείο των τοποθετήσεών του, πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία.
Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην ξεκαθαρίσει το αν οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή σε σχέση και με το ενδοκυβερνητικό πεδίο.
Μόλις μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση της Βουλής ο Πάνος Καμμένος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προσδιόρισε την άνοιξη του 2019 ως την καταλληλότερη περίοδο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Στην «Πειραιώς» αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη.
Την ίδια ώρα, στη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη είναι η άποψη πως δύο είναι οι παράγοντες που θα παίξουν τελικώς καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Από τη μία οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων και από την άλλη το αφήγημα περί “καθαρής” εξόδου, το οποίο έχει “χλωμιάσει” το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: