Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κούρεμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων - Διάγγελμα Παπαδήμου: "Έχουμε ακόμα ανηφόρα"


* - ΝΑΙ από το Eurogroup στην αποδέσμευση 35,7 δις!
* - Γιούνκερ: Έχουμε ενημερωθεί ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες
* - Θα αλλάξουν οι διοικήσεις των ασφαλιστκών ταμείων που είπαν όχι!
* - Βενιζέλος: "Δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά δάνεια"
* - Μετατίθεται η απόφαση του ISDA για το ελληνικό PSI
* - Σαρκοζί: Σήμερα λύθηκε το πρόβλημα! - Σόιμπλε: Θα κάνουμε τα πάντα να παρεμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
* - ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Το κούρεμα είναι επιτυχημένο, είναι γεγονός και πλέον μπαίνουν οι σφραγίδες.
Η πρώτη μπήκε από το Eurogroup. Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι αποφασίστηκε να αποδευσμευθούν 35,7 δισ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το οποίο είναι συνολικά 130 δισ ευρώ.

Η δεύτερη από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ενέκρινε με Πράξη του την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's), ώστε να επεκταθεί το "κούρεμα" στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής, το λεγόμενο PSI.
...


ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ


Με τη φράση "έχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία, ας μην την χάσουμε", ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έδωσε με αποψινή δήλωσή του, το στίγμα της προοπτικής αλλά και των υποχρεώσεων της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του PSI.

O κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε σημαντική και ιστορική την απόφαση για την απομείωση του χρέους, αλλά τόνισε ότι "συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τους τόκους και τα χρεολύσια, δεν έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλήσουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της χώρας, να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, να νοικοκυρέψουμε το κράτος".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για "μια ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου", για την "εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται" και τη "στήριξη των εταίρων που επιβεβαιώνεται".

Ωστόσο επεσήμανε ότι "σε μας ανήκει η καθοριστική ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ, να κερδίσουμε το μέλλον".

Και συνέχισε: "Με την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους που έχει γίνει ποτέ, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ελπίδας για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική, θα έλεγα ιστορική, επιτυχία, που έγινε δυνατή με τις συστηματικές, συντονισμένες και σκληρές προσπάθειες πολλών. Με τη βοήθεια των εταίρων μας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, φέραμε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

Με την ολοκλήρωση των βημάτων που απομένουν, με την τελική έγκριση και υπογραφή της δανειακής συμφωνίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο των τελευταίων μηνών. Πατάμε πια σε στέρεο έδαφος. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος από τις πλάτες των πολιτών της και των επόμενων γενιών. Με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Έλληνες μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη".

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Γιούνκερ είπε οτι το Eurogroup έχει ενημερωθεί για την ενεργοποίηση των CAC. Τόνισε πως χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και ότι «το Eurogroup είναι ενθαρρυμένο από την υψηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους».
Ακόμη, δήλωσε πως το Eurogroup εκτιμά ότι η συμμετοχή στο PSI θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Τόνισε δε πως το Eurogroup μπορεί να προχωρήσει με την εκταμίευση της δικής του συνεισφοράς στο PSI, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ωστόσο, επισήμανε πως θέλει σημαντική συμμετοχή από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και πως «το Eurogroup θεωρεί ότι έχουν εκπληρωθεί οι όροι για την έγκριση της διάσωσης της Ελλάδας».

Προανήγγειλε αλλαγές στις διοικήσεις των ταμείων που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα

Τις αλλαγές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που αρνήθηκαν ή θα συνεχίσουν να αρνούνται τη συμμετοχή τους στο PSI, προανήγγειλε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στις διοικήσεις των ταμείων που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν» και να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια, βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και ψευτοσυνδικαλιστικούς λόγους που έθεσαν σε κίνδυνο τα ταμεία και τους συνταξιούχους» και μιλώντας για «επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων».

Επισήμανε δε, ότι σε 10 χρόνια έχουν δοθεί στα ταμεία επιχορηγήσεις 152 δισ. ευρώ και αυτά αρνούνται τώρα να συμμετάσχουν με ομόλογα 3 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα και εντάσσονται αναγκαστικά στο PSI, ο υπουργός παρέπεμψε στις παλαιότερες δηλώσεις του, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι δεσμεύσεις του ισχύουν. Ενα από τα σενάρια που συζητούνται, είναι να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε μικροαποταμιευτές.

Ο κ. Βενιζέλος, απέκλεισε, νέα παρέμβαση για ρύθμιση των τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη διακανονισθεί 750.000 δάνεια (400.000 στεγαστικά και 350.000 καταναλωτικά) και αυτό συνεχίζεται.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.

Παρουσιάζοντας εκ νέου τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τα 177 δισ. ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, στο «κούρεμα» εντάχθηκαν 152 δισ. ευρώ και μόνο ένα 5,3% του συνόλου έδωσε αρνητική ψήφο. Σε αλλοδαπό δίκαιο, υπάρχουν ομόλογα 17,4 δισ. ευρώ και υπήρξε προσφορά για 12,3 δισ. ευρώ. Ενώ, υπάρχουν και 9,8 δισ. ευρώ ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ, εκ των οποίων υπήρξε συμμετοχή στο PSI ομολόγων 7 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, προκειμένου να γίνει αναγκαστική η συμμετοχή των πιστωτών με ομόλογα ελληνικού δικαίου. Ενώ, απευθυνόμενος στους πιστωτές με ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, τους κάλεσε να συμμετάσχουν έως τις 23 Μαρτίου, καθώς η προσφορά του ελληνικού Δημοσίου δεν θα επαναληφθεί και ουδείς θα πληρωθεί στο άρτιο τα ομόλογα που κατέχει.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Στις 20 Μαρτίου θα αρχίσει να μπαινει χρήμα στα ταμεία.

Στις 11 Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο. Αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Τι προηγήθηκε

Μόλις τα ρολόγια έδειξαν 08:00 ακριβώς, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε άπταιστα αγγλικά, για το ποσοστό συμμετοχής στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες και "έκλεισε" στο 95,7% μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό "κούρεμα" των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές έφτασε στα 85,5%.

Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαίωσε στη δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάχθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: