Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Η προκλητική φιέστα Ερντογάν - Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά (βίντεο)

Η κακόγουστη, προκλητική φιέστα του Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, κάτω από πανηγυρικό κλίμα, αλλά χωρίς κοινό -λόγω κορωνοϊού.
Η γιορτή που «έστησε» ο «σουλτάνος» μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. 
Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος...


Η γιορτή που «έστησε» ο «σουλτάνος» μεταδίδεται ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος.
Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.
Όλη η Τουρκία παρακολουθεί τηλεοπτικά τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.
Στην περιοχή δεν υπάρχει κοινό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εκδηλώσεις από το πρωί
Οι φιέστες για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σκάφη με την τουρκική σημαία και εικόνες του σουλτάνου Μωάμεθ Β' διέσχισαν τα Στενά του Βοσπόρου απευθύνοντας χαιρετισμό στον Τούρκο πρόεδρο μπροστά από την κατοικία του.

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

Ως απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών  την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ  η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σχόλιο Ε Μ ΠΡΟ Σ: Οι φιέστες των Τούρκων το μόνο που κάνουν είναι να δηλώνουν παγκόσμια ότι η Πόλη δεν ήταν ποτέ δική τους αλλά είναι υπό κατοχή. 
Καλό είναι να θυμόμαστε από την Βυζαντινή ιστορία όχι μόνο την πτώση της Κωνσταντινούπολης αλλά και τους 11 αιώνες ένδοξης ιστορίας. Δεν υπήρξαν μόνο ήττες, αλλά και πολλές νίκες και άνθηση πολιτισμού σε μια περίοδο επικράτησης του σκοταδισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Αναγέννηση στην Ευρώπη, ξεκίνησε από την Ιταλία μετά την Άλωση το 1453, όπου πλήθος Ελλήνων λογίων, φιλοσόφων και επιστημόνων βρήκαν καταφύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: