Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εκκληση της ''Ουμανιτέ''υπερ του ελληνικού λαού

"Πρέπει να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. 
Ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται για τη χρεωκοπία του κράτους του. 
Ο λαός αυτός, που οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι διεθνείς θεσμοί θέλουν να κατακρεουργήσουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε γιγάντια δάνεια με επιτόκιο μόλις 1% στις τράπεζες, πρέπει να ωφεληθεί από τα ίδια δάνεια. 
Όλοι οι λαοί της Ευρώπης απειλούνται από προγράμματα λιτότητα της ίδιας φύσης. 
Η Ε.Ε. και όλα τα μέλη της πρέπει να ενεργοποιηθούν για τη διατήρηση του ορίζοντα μιας Ευρώπης των λαών".

Η έκκληση αυτή υπέρ του ελληνικού λαού με συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο, δημοσιεύθηκε χθες από τη γαλλική "Ουμανιτέ", λίγες μόλις ώρες μετά την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

"Από την αρχή της κρίσης θεωρήσαμε πρώτιστη ανάγκη την ......εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, γιατί όσα του συμβαίνουν είναι απόρροια μιας Ευρώπης όπου κυριαρχούν οι αγορές, μιας φιλελεύθερης Ευρώπης" εξηγεί στην "Α" ο Ζαν Πολ Πιερό, διευθυντής σύνταξης της "Ουμανιτέ", που υπογραμμίζει ότι "έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται για την κρίση που τον πλήττει".

"Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη του συνόλου της Ευρώπης να υλοποιήσει μια πραγματική πολιτική στήριξης του ελληνικού λαού".
"Αυτή τη στιγμή εκείνο που διακυβεύεται είναι η ίδια η ιδέα της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση έδειξε ότι στις τράπεζες δόθηκαν μυθικά ποσά με ελάχιστα επιτόκια και άρα είναι δίκαιο να προσφερθούν στον ελληνικό λαό οι ίδιες προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Γι' αυτό και καλούμε με το μικρό αυτό κείμενό μας σε αλληλεγγύη υπέρ του ελληνικού λαού".

Ο Ζαν Πολ Πιερό επέμεινε στην ανάγκη δράσης των κυβερνήσεων για να δοθούν με χαμηλότατα επιτόκια δάνεια στην Ελλάδα -"αυτή είναι η κρίσιμη μάχη και θέλουμε να συνειδητοποιήσει η κοινή γνώμη ότι στο θέμα αυτό διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα ζητάμε να ασκηθούν πιέσεις για χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, χωρίς τη μέγκενη, τις προϋποθέσεις των αγορών και βέβαια χωρίς το ΔΝΤ". "Η ιδέα της Ευρώπης κρίνεται σήμερα στην Ελλάδα".
E.Τσερεζόλε [ΑΥΓΗ,24/4/2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια: