Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ήξεραν πριν πάει ο Γ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ!!!


Δείτε το ρεπορτάζ για την συνάντηση Παπανδρέου - Προβόπουλου στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 3 μέρες πριν ο Γ. Παπανδρέου δηλώσει στην ΔΕΘ ότι "Λεφτά υπάρχουν"!


Τετ, 09/09/2009 - 10:40

Παπανδρέου–Προβόπουλος,αυτά που είπαν πίσω από κλειστές πόρτες

Του Γιάννη Αγγέλη

Ο διάλογος μεταξύ του κ. Παπανδρέου χθες με τον κ. Προβόπουλο πέραν των επίσημων ανακοινώσεων και των δύο πλευρών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο γι’ αυτά που ειπώθηκαν όσο και γι’ αυτά που... υπονοήθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης.

Από αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές (στη συνάντηση παραβρέθηκαν η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου), το ενδιαφέρον σημείο ήταν, όταν ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του κ. Προβόπουλου για τα άσχημα δημόσια οικονομικά παραδέχθηκε ότι πράγματι η περικοπή δημόσιων δαπανών είναι περίπου μονόδρομος.

Πρόσθεσε όμως –και εδώ είναι το «μήνυμα»– ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως και απότομα... Το τι θα σημάνει αυτό για μισθούς συντάξεις και δημόσιες επενδύσεις, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα το μάθουμε στην Θεσσαλονίκη σε λίγα 24ωρα.

Για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα οι δύο άνδρες δεν μίλησαν, αλλά τα επιτελικά στελέχη του κ. Παπανδρέου «λένε» ότι «θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού» ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει περισσότερο «αυτόματος» ώστε να περιορισθεί η δυνατότητα «συναλλαγής» μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων.

Κάποιες σκέψεις που υπάρχουν σε στελέχη του κ. Παπανδρέου για να συνδεθεί η φορολογία με το πραγματικό εισόδημα όπως αυτό «αποτυπώνεται» στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν... παραμερισθεί ως εξαιρετικά ριζοσπαστικές και μη εφαρμόσιμες για τα ελληνικά δεδομένα.

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται και στα όσα υπονοήθηκαν στην συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών. Αν επιχειρούσαμε να αποτυπώσουμε αυτό το κομμάτι του «διαλόγου», η ουσία του θα ήταν η ακόλουθη:

Προβόπουλος: Το δημόσιο έλλειμμα φέτος θα κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από το 7 – 8% του ΑΕΠ...


Αν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν βγάλουν ισχυρή και κυβέρνηση και πάμε και για νέες εκλογές τότε η απόκλιση στα δημόσια οικονομικά θα είναι τραγική στα τέλη του Δεκέμβρη.
Η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ετοιμασθεί για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση και στο επίπεδο των δαπανών και στο κομμάτι των εσόδων.

Παπανδρέου: Εμείς θα επιδιώξουμε μία συνεννόηση με το ΕΚΟΦΙΝ για την σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας σε περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Προβόπουλος: Το ΕΚΟΦΙΝ δεν πρόκειται –όπως απέδειξε η πολύ άσχημη «περιποίηση» που επιφύλαξαν οι υπουργοί οικονομίας στον κ. Παπαθανασίου την περασμένη Τετάρτη– να ασχοληθεί με τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα και θα απαιτήσει «λύσεις» εδώ και τώρα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αγορές (δηλαδή οι δανειστές του ελληνικού δημοσίου) όταν βρεθούν σε λίγους μήνες μπροστά σε ελλείμματα αυτού του επιπέδου θα αντιδράσουν βίαια απέναντι στην ελληνική οικονομία, αν τα ελλείμματα αυτά δεν συνοδεύονται από τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.

Παπανδρέου: ...
Κάπου εκεί τελείωσε και ο διάλογος. Από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου πάντως υποστηρίζουν ότι οι απαντήσεις που έλειψαν στην συνάντηση των δύο ανδρών θα δοθούν στην Θεσσαλονίκη σε λίγες ημέρες..."

Και στην ΔΕΘ 3 μέρες μετά ο κ. Παπανδρέου δήλωνε: "Λεφτά υπάρχουν"!!!!

Τελικά το έχει το γονίδιο...

http://www.athina984.gr/node/64795

atithasos

Δεν υπάρχουν σχόλια: