Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Όταν μια κοινότητα θρηνεί νεκρούς αστυνομικούς


Λουλούδια και συλληπητήριες κάρτες από τους κατοίκους του Lakewood έξω από το αστυνομικό τμήμα που έχασε 4 αστυνομικούς.  Η φωτογραφία είναι από τους NYT.Αναρρωτιέμαι, τι οδηγεί εκατοντάδες ανώνυμους πολίτες να συμπαρασταθούν στο αστυνομικό τμήμα που έχασε 4 ανθρώπους του από τις σφαίρες ενός μισότρελλου.  
Γιατί αυτοί οι πολίτες αισθάνονται τους 4 νεκρούς αστυνομικούς ως δικούς τους ανθρώπους;  
Γιατί δεν τους βλέπουν ως μπάτσους, γουρούνια, δολοφόνους;  
Γιατί σε μια μικρή κοινότητα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από το λίκνο της δημοκρατίας, οι αστυνομικοί θεωρούνται δικοί μας άνθρωποι ενώ εκεί στο λίκνο, τους απαξιώνουμε ως επαγγελματίες και ως ανθρώπους;
Φταίει το σύστημα, θα πει κανείς.  Η αστυνομία έχει κακή προϊστορία στην Ελλάδα.  Οι αστυνομικοί είναι αγενείς και αμόρφωτοι.
Σύμφωνοι — οι δικαιολογίες τελειωμό δεν έχουν.
Υπάρχει όμως κάποιος θεσμός, κάτι τέλος πάντων στην Ελλάδα που να μην έχει κακή προϊστορία;
Είναι οι ταξιτζήδες, οι σερβιτόροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ή οι πολιτικοί ευγενικότεροι και πιο καλλιεργημένοι από τους αστυνομικούς;   
Ο ασυνείδητος ή αδιάφορος οδηγός που παρκάρει πάνω στην ράμπα των πεζοδρομίων και πάνω στα ίδια τα πεζοδρόμια είναι πιο ευγενικός;  
Ο πίθηκος που καπνίζει μέσα στο αεροδρόμιο είναι πιο καλλιεργημένος;  
Εικόνα μας είναι και μας μοιάζουν οι αστυνομικοί.
Ζω σε μια μικρή κοινότητα δίπλα στο Σικάγο με τη δική της αστυνομία.  
Έπειτα από 6 χρόνια στην κοινότητα αυτή έχω γνωρίσει τους περισσότερους αστυνομικούς.  
Όταν με βλέπουν έξω από το σπίτι, σταματούν να πουν μια καλή κουβέντα.  Χαιρετούν στο δρόμο.  
Όταν λείπουμε σε ταξίδια παιρνούν και ρίχνουν μια ματιά στο σπίτι και μετά στέλνουν email: πέρασα από το σπίτι και όλα φαίνονται εντάξει.  
Αν ξεχάσω την πόρτα του γκαράζ ανοιχτή το βράδι σταματούν, αφήνουν σημείωμα στο αυτοκίνητό μου, και την κλείνουν.  Κι όταν καμιά φορά τους χρειαστώ και πάρω το 911  (τον δικό μας αριθμό έκτακτης ανάγκης δηλαδή) έρχονται το πολύ σε 2 λεπτά.
Οι αστυνομικοί αυτοί είναι γείτονες, συμπολίτες, και αξιόπιστοι επαγγελματίες.  
Οι ίδιοι δεν ανέχονται μισοτελειωμένες δουλειές ούτε διεφθαρμένους συναδέλφους.  
Στις στολές τους έχουν διακριτικά με το επώνυμό τους και τον αριθμό τους.  
Περιπολούν στις γειτονιές.  
Θυμάμαι μια καλοκαιρινή νύχτα πριν αρκετούς μήνες που δεν μου κολλούσε ύπνος και στις 2 η ώρα βγήκα βόλτα με τη σκυλίτσα μας.  Ο αστυνομικός ήταν σταματημένος στην αλέα πίσω από το σπίτι μας για το νυχτερινό του πόστο και με χαιρέτησε.  
Τα καλοκαίρια, όταν έχουμε πάρτι στη γειτονιά (παράδοση αποτελεί εδώ το block party) και κλείνουμε το δρόμο μπροστά από τα σπίτια μας για ν’ απλωθούμε με την άνεσή μας, έρχεται αστυνομικό όχημα και πυροσβεστική αντλία για να παίξουν τα πιτσιρίκια.  
Ανάβουν τα φώτα οι οδηγοί, αφήνουν τα παιδιά να περιεργαστούν τον εξοπλισμό, και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης γίνονται για λίγο παιδική χαρά.
Αυτοί οι αστυνομικοί δεν είναι μπάτσοι ούτε γουρούνια ούτε δολοφόνοι.  
Είναι μέλη της κοινότητάς μας, είναι άτομα στα οποία έχουμε εμπιστευθεί μεγάλη ευθύνη.  
Και γι αυτό δεν τους απαξιώνουμε ούτε ως ανθρώπους ούτε ως επαγγελματίες ακόμη κι όταν κάποιος συνάδελφός τους αποδειχτεί ανάξιος της εμπιστοσύνης μας.  
Ακόμη κι εδώ, εικόνα μας είναι οι αστυνομικοί και μας μοιάζουν.

(Λουλούδια και συλληπητήριες κάρτες από τους κατοίκους του Lakewood έξω από το αστυνομικό τμήμα που έχασε 4 αστυνομικούς. Η φωτογραφία είναι από τους NYT.)
01.12.2009. Του λ:ηρ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://cholomontas.blogspot.com/2009/12/blog-post_9198.html

Ανώνυμος είπε...

Όσο λοιπόν η Ελληνική κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις ισορροπίες και τις αξίες, τόσο δεν αποδέχεται τον ρόλο του Αστυνομικού. Αυτή την απαξία και την μη αποδοχή της κοινωνίας, την εισπράττουν οι Αστυνομικοί και μοιραίως γίνονται απαθείς, εριστικοί και αδιάφοροι, γνωρίζοντας ότι κάθε τους ενέργεια θα τύχει αποδοκιμασίας, άρνησης και επίθεσης. Επίσης γνωρίζοντας ότι δεν θα βρουν ηθική υποστήριξη από την φυσική και πολιτική τους ηγεσία, νιώθουν έκθετοι σε κάθε τους ενέργεια. Αυτό τους καταστέλλει κάθε διάθεση και ζήλο για δουλειά. Τους κάνει βέβαια και επιθετικούς και αυτό δυστυχώς είναι μία ανακλαστική συνέπεια της συνολικής συμπεριφοράς μας προς αυτούς. Έτσι η κατάσταση γίνεται ατέρμονη και επιδεινώνεται. Λύση είναι η κοινωνική και πολιτική παιδεία των Ελλήνων, και η επανίδρυση της ΕΛ.ΑΣ. με κριτήρια οργάνωσης και υποδομής ξένων αστυνομιών, κυρίως όμως να υπάρξει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.
ΛΥΚΙΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και οι Αστυνομικοί είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας μας, προέχονται απ’ αυτήν και απευθύνονται σ’ αυτήν. Το ίδιο και οι πολιτικοί μας, αλλά και κάθε άλλος μεγαλωμένος στην χώρα μας.
Σε ότι αφορά την «μόρφωσή» τους, αυτή δεν διαφέρει καθόλου από αυτήν οποιουδήποτε αστυνομικού, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι όλοι απόφοιτοι Λυκείου (και με καλό βαθμό) και στην συνέχεια απόφοιτοι των Αστυνομικών σχολών (που θεωρούνται ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης). Ο ρόλος του αστυνομικού, δεν είναι να ρητορεύει και να «φιλοσοφεί». Αυτόν τον ανέλαβαν στην Ελλάδα οι θολοκουλτουριάρηδες αριστεριστές… αμπελοφιλόσοφοι! Ο Αστυνομικός επίσης δεν υπάρχει για να ασκεί αυτοτελώς κοινωνική πολιτική. Αυτή είναι δουλειά άλλων. Ο Αστυνομικός υπάρχει για να διασφαλίζει την έννομη τάξη και να παρέχει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, με την φυσική του παρουσία και δράση. Να καταστέλλει κάθε απόπειρα παραβατικής συμπεριφοράς ή και να την προλαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε παραβατικό (ή εγκληματικό) πολίτη, η ενέργειες του Αστυνομικού θα είναι δυσάρεστες, διότι θα ματαιώσουν την πράξη του και θα του στερήσουν την ελευθερία. Αυτό όμως είναι και το επιθυμητό, δηλαδή να αναχαιτίζεται άμεσα η ενέργεια οποιουδήποτε πολίτη προσβάλλει ή βλάπτει το σύνολο των πολιτών ή έστω και έναν εξ αυτών. Εμείς οι Έλληνες θα μάθουμε να εκτιμούμε την Αστυνομία μόλις μάθουμε να εκτιμούμε την αξία της κοινωνικής ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας , η οποία είναι υπέρτερη της αξίας της ατομικής ελευθερίας σε κάθε περίπτωση. Πρέπει να μάθουμε ότι τα συμφέρον του ενός υποτάσσεται στο συμφέρον των πολλών. Ο ένας και οι πολλοί δεν έχουν ίση αξία! Είναι ανώτερη αξία το κοινό όφελος από το ίδιον (ατομικό).
ΛΥΚΙΟΣ.

Stathis είπε...

http://www.scribd.com/doc/9094960/

Ανώνυμος είπε...

Αυτες οι σχεσεις που μας περιγραφεις (Αστυνομικου-Πολιτη) ηταν προ μιας πεντηκονταετιας με τους αστυνομικους.
Τωρα οι εβραιοι την εχουν διαλυσει αυτη την χωρα. Ηθικα, οικονομικα, πολιτικα και βαλε.
Δεν υπαρχει εμπιστοσυνη στις περισσοτερες πολεις μεταξυ αστυνομικων και πολιτων στις ΗΠΑ.
Πιθανως σε μερικα χωριουδακια. Πουθενα αλλου.

Stathis είπε...

Από σχολιο στο City Press.gr:

Ο/Η Theodore είπε...

Δυστυχως,πληρωνουμε ακομα τη Χουντα και τον εμφυλιο.
Και ακομα,οι Εληνες,βλεπουν στους χωροφυλακες,σα σε καθρεφτη τον εαυτο τους,που δεν τους αρεσει καθολου.Γι αυτο κανουν εται.
Σαλεμενοι που βιαιοπραγουν,υπαρχουν παντου στην Ελλαδα.
Στα γηπεδα πχ,ποιος κανει αυτα τα αισχη που γινονται καθε εβδομαδα;
Στους δρομους,ποιοι σφαζονται για μια θεση παρκιν;
Τις γυναικες τους,ποιοι τις σφαζουν και τις κοβουν κομματια με το πριονι;
Γι αυτο,πριν ανοιξετε το στομα σας,για να κατηγορησετε το χωροφυλακα,πατε πρωτα στον καθρεφτη,και δειτε το χωροφυλακα,που κρυβετε μεσα σας.

Ανώνυμος είπε...

Το σημαντικωτερο:
Ο (πρωην) κυβερνητης του Αρκανσα και πρωην υποψηφιος για το χρισμα των Ρεπουμπλικανων Μαϊκ Χακαμπι (τωρινος σχολιαστης στο FOX NEWS)εδωσε χαρη σαν κυβερνητης (πιθανως να αποσπαση την ψηφο των μαυρων) στον καταδικασμενο σε 95 χρονια δολοφονο των 4 αστυνομικων. Αυτο λοιπον το πολιτικο περιτωμα, που ακουει στον ονομα Μαϊκ Χακαμπι, ειναι ο ηθικος αυτουργος αυτων των δολοφονιων.