Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το τελευταίο ανάχωμα για το ΠΑΣΟΚ


Ξαναδιαβάζοντας κανείς τη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, δεν μπορεί να αντέξει στον πειρασμό της διαπίστωσης ότι στα μάτια της κοινής γνώμης, υπάρχουν αυτή τη στιγμή… δυο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ π.Β, και το ΠΑΣΟΚ μ.Β. Το «Β» κεφαλαίο, είναι φυσικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία πολιτικής συρρίκνωσης που ακολουθούν η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.


Ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, φαντάζει ως...
το τελευταίο ανάχωμα μπροστά στην απώλεια της εξουσίας, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε δεδομένη. Ίσως και να είναι, με μοναδική ένσταση την πιθανότητα να επιφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος διορθωτικές παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική, που θα αναγκάσουν ένα κομμάτι των «αγανακτισμένων» οπαδών του ΠΑΣΟΚ, να επιστρέψουν… σπίτι τους, ενώ μέχρι πρότινος φλέρταραν με την ιδέα της αποχής από τις εκλογές, ή, ακόμη χειρότερα για το κυβερνών κόμμα, να ψηφίσουν την αντιπολίτευση.
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Σε έναν ανασχηματισμό για τον οποίο περίπου το 40% έχει θετική γνώμη και προσδοκίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 60,7% στις θετικές απόψεις. Οι δε αρνητικές του, είναι για τη δεδομένη χρονική συγκυρία μικρές, στο 36,3%.
Ακόμη περισσότερο, στη μεγάλη «αντίπαλη» δεξαμενή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει περισσότερες θετικές σε σχέση με αρνητικές γνώμες (48,3%-46,8%), κάτι που του προσφέρει τη δυνατότητα πολιτικών εφεδρειών στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ίσως να έχει παίξει ρόλο σε αυτό και η ομιλία την οποία είχε εκφωνήσει στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, όπου ο λόγος του συζητήθηκε, και συγκέντρωσε θετικά σχόλια από ένα αμιγώς κεντροδεξιό ακροατήριο.
Μεγάλη όμως είναι η αποδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και από τους ψηφοφόρους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, καθώς αγγίζει το 50,8%. Αν προσθέσει κανείς αυτό το αριθμητικό δεδομένο στο προηγούμενο, με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το συμπέρασμα είναι ότι ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών… δεν τα πηγαίνει και ιδιαίτερα άσχημα στον πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.
Μάλλον γι’ αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει να επιμένει εμφαντικά στις έννοιες της συναίνεσης και της σύνθεσης, αποφεύγοντας να οξύνει την αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, τηλεφωνεί στον Αντώνη Σαμαρά και τον ενημερώνει, δείχνοντας ότι ο ίδιος εκπροσωπεί ένα άλλο «πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ.
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: