Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Απαγορευτική η προσφυγή μας στις αγορές μετά τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να μπορέσει η χώρα μας να βγει στις αγορές καθώς και με τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής , οι τράπεζες επί της ουσίας θα είναι οι τελευταίες που θα εξοφλούνται από το ελληνικό δημόσιο ,καθώς πρώτα θα πρέπει να αποπληρώνεται τα χρέη μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη που μας έχουν δανείσει.
Η Γερμανία κατάφερε για μια ακόμη φορά να περάσει τις προτάσεις της, που δεν αποβλέπουν στο κοινό καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην ...διασφάλιση των δικών της συμφερόντων, παραβλέποντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στις αγορές , η προαναφερόμενη διαδικασία για την αποπληρωμή των χρεών των κρατών μελών της που θα αναγκάζονται να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης και από το 2013 στο ESM.
Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , έχοντας αυξημένο κίνδυνο να μην μπορέσουν να εξοφληθούν από την χώρα μας ή και από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. με υψηλά χρέη και ελλείμματα, είναι βέβαιο ότι θα αποφεύγουν την αγορά ομολόγων μας και θα διατηρούν τα σπρέντς σε υψηλά επίπεδα, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών θα είναι οι τελευταίες που θα εξοφλούνται.
Παράλληλα , η Ευρωπαϊκή Ένωση , αρνείται να δει την πραγματικότητα και δεν αποφασίζει την λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα συνέβαλαν στην αναπτυξιακή προσπάθεια των αδύναμων οικονομικά κρατών.
Μια βασικότατη παράμετρος για την απόκτηση ίσων ευκαιριών είναι η εξομοίωση της φορολογίας όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. ώστε να σταματήσει να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στην προσέλκυση επενδύσεων. 
Δεν μπορεί , δηλαδή, η χώρα μας σε καμία περίπτωση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις με την υψηλή φορολογία που έχει στις επιχειρήσεις, όταν οι ανταγωνίστριες της χώρες, η Κύπρος, η Βουλγαρία, αλλά και η Ιρλανδία έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. 
Όσες προσπάθειες και αν κάνουμε να μειώσουμε το εργατικό κόστος και να απαλείψουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο παραμένει υψηλή η φορολογία των επιχειρήσεων, επενδύσεις δεν θα έρχονται στην χώρα μας. 
Και όσο η επενδυτική διαδικασία παραμένει παγωμένη τόσο θα βυθιζόμαστε στην ύφεση και θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2,5%-3% του ΑΕΠ και σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς που και στο Μνημόνιο περιγράφονται ως οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η μείωση του χρέους μας και η επιστροφή μας στις αγορές.
Και ,όμως, η ελληνική κυβέρνηση λέει ναι σε όλα στις Γερμανικές απαιτήσεις, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποιες μικροδιευκολύνσεις που απλά μεταθέτουν το πρόβλημα της πτώχευσης στο μέλλον, χωρίς, να το επιλύουν. 
Όπως επιμηκύνουν και την δουλεία της χώρας μας στους όρους του Μνημονίου για δεκαετίες ολόκληρες, διευκολύνοντας έτσι την λήψη σκληρότατων μέτρων που θα πτωχεύσουν την κοινωνία, για να μην πτωχεύσει το κράτος και να αποπληρώνει τους δανειστές μας.
Δυστυχώς με την πορεία που έχουν δρομολογήσει οι ισχυροί εταίροι μας , δεν φαίνεται διέξοδος για την χώρα μας και γενικότερα για τις χώρες του νότου. Και ακόμη χειρότερα, ενώ οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανθίστανται , η Ελλάδα συνθηκολογεί και υποκύπτει. Γιατί τουλάχιστον σε ότι αφορά κάποιες εσωτερικές αποφάσεις θα μπορούσε να τις διαπραγματευτεί. Όπως για παράδειγμα την χαμηλή φορολογία για την προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί ακόμη και το σχέδιο των δανειστών μας, για πώληση της εθνικής μας περιουσίας δεν θα ευοδωθεί, καθώς οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διαπιστώσουν ότι δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σε ένα εχθρικό φορολογικό περιβάλλον.
Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να μην παραγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι και οι ισχυρές χώρες που φαίνεται να έχουν υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις τους, στην πραγματικότητα δεν έχουν καθώς υπάρχουν δεκάδες «παράθυρα» που εν τέλει μειώνουν την φορολογία και καθιστούν συμφέρουσες τις επενδύσεις.
του Γιάννη Τριήρη
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: