Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ο άνθρωπος πίσω από τις "Παρδαλές Επαναστάσεις"

Σε ένα παλιό αρχοντικό της Βοστόνης κατοικεί ένας ηλικιωμένος άνδρας, που καλλιεργεί ορχιδέες, έχει ένα σκύλο Λαμπραντόρ, και το γραφείο του είναι πλημμυρισμένο από βιβλία και χειρόγραφα.
Πρόκειται για τον Dr Gene Sharp, τον άνθρωπο στον οποίο πιστώνεται η στρατηγική που οδήγησε στην ανατροπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Ο Dr Gene Sharp είναι ο πιο ειδικός στον κόσμο, σε θέματα μη βίαιων επαναστάσεων
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, και διακινούνται παράνομα, κρυφά από τις μυστικές αστυνομίες, σε πολλές χώρες του πλανήτη. 
Ποιες είναι με λίγα λόγια οι συμβουλές του;
-Αναπτύξτε μια στρατηγική για να κερδίσετε την ελευθερία, και ένα όραμα για τη κοινωνία που θέλετε.
-Ξεπεράστε το φόβο, μέσω μικρών χειρονομιών αντίστασης.
-Χρησιμοποιείστε χρώματα και σύμβολα για να δείξετε την αντιστασιακή σας ενότητα.
-Διδαχτείτε από τα ιστορικά παραδείγματα των επιτυχημένων, μη βίαιων κινημάτων.
-Χρησιμοποιήστε  όπλα μη βίας.
-Αναγνωρίστε τα στηρίγματα της δικτατορίας, και αναπτύξτε μια στρατηγική υπονόμευσής τους.
-Εκμεταλλευτείτε τις καταπιεστικές και κατασταλτικές πράξεις του καθεστώτος, ως μέσο στρατολόγησης για το  κίνημά σας.
-Απομονώστε και απομακρύνετε από το κίνημα σας όσους επιμένουν στη χρήση ή στην υποστήριξη της βίας.
Τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν από δημοκρατικά κινήματα για την ανατροπή του  Slobodan Milosevic στη Σερβία, και του  Viktor Yanukovych στην Ουκρανία, όμως ο Dr Gene Sharp παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Παρά τις επιτυχίες του, παρά την υποψηφιότητα του για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2009, ο Sharp αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, και κατηγορείται από πολλούς ότι το ινστιτούτο που διοικεί, το Albert Einstein Institution, αποτελεί βιτρίνα της CIA. 
Το διοικεί όμως χάρη και μόνο στη δύναμη της προσωπικότητας του, και στην αφοσίωση της διευθύνουσας συμβούλου Jamila Raqib.
Ο Gene Sharp δεν είναι Τσε Γκεβάρα, αλλά ασκεί περισσότερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό θεωρητικό της γενιάς του
Το κεντρικό μήνυμα της θεωρίας του είναι ότι η ισχύς των δικτατοριών προέρχεται από τη θεληματική υπακοή των λαών που τις υφίστανται. 
Αν οι άνθρωποι μπορέσουν και αναπτύξουν τεχνικές μείωσης της συναίνεσης τους, τότε το καθεστώς θα καταρρεύσει.
Εδώ και δεκαετίες, άνθρωποι που υποφέρουν από καταπιεστικά καθεστώτα, πραγματοποιούν προσκύνημα στον Gene Sharp, για να τον συμβουλευτούν. Τα γραπτά του έχουν ήδη βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, να κερδίσουν την ελευθερία τους χωρίς τη χρήση βίας. 
Όπως λέει: «Αν επιλέξεις να πολεμήσεις χρησιμοποιώντας βία, τότε επιλέγεις να αντιμετωπίσεις τα καλύτερα όπλα που διαθέτει ο αντίπαλός σου, και για αυτό, αν είσαι έξυπνος δεν θα το κάνεις… Εγώ δεν λέω στους ανθρώπους που έρχονται σε εμένα για συμβουλές τι  να κάνουν. Πρέπει να μάθουν πως λειτουργεί η θεωρία μου, και να την εφαρμόσουν από μόνοι τους».
Για να βοηθήσει σε αυτό, ο Sharp αναφέρει στα βιβλία του 198 διαφορετικά μη βίαια όπλα, που κυμαίνονται από τη χρήση χρωμάτων και συμβόλων, μέχρι μποϊκοτάζ και χάπενινγκς. Οι τεχνικές του, που είναι σχεδιασμένες να αντιστοιχούν σε στρατιωτικά όπλα, πηγάζουν από μια ενδελεχή μελέτη όλων των μορφών της αντίστασης απέναντι στη τυραννία, σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.
«Οι μέθοδοι αυτές είναι πολύ σημαντικές, επειδή προσφέρουν στους λαούς μια εναλλακτική λύση…αν ο κόσμος δεν τα αντιληφθεί, και αν δεν καταλάβει τι  δύναμη έχουν, τότε οι επαναστάτες καταφεύγουν πάντα στη βία».
Μετά τη «πράσινη επανάσταση» του 2009 στο Ιράν, πολλοί από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την εφαρμογή 100 από των 198 μεθόδων που διδάσκει ο Sharp. 
Το πιο διαβασμένο, και το πιο μεταφρασμένο από όλα τα έργα του, «Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», γράφτηκε για το δημοκρατικό κίνημα της Βιρμανίας το 1993. 
Το βιβλίο αυτό, κυριολεκτικά άναψε φωτιές. 
Από τη Βιρμανία, μεταδόθηκε στη Ταϊλάνδη και στην Ινδονησία, όπου και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του εκεί δικτατορικού καθεστώτος. 
Η συνεισφορά του στην ανατροπή του Milosevic το 2000, το καθιέρωσε στην Ανατολική Ευρώπη, στη Νότιο Αμερική, και στη Μέση Ανατολή.  
Όταν επιτέλους έφτασε στη Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν έφοδο στο τυπογραφείο, και όσα βιβλιοπωλεία το  διέθεταν, κάηκαν μυστηριωδώς!
Οι Ιρανοί ανησύχησαν κάποτε τόσο πολύ, που έφτιαξαν ένα προπαγανδιστικό φιλμ με κινούμενα σχέδια, το οποίο πρόβαλαν στη τηλεόραση, και στο οποίο ο Sharp παρουσιάζονταν να σχεδιάζει την ανατροπή του Χομεϊνί μέσα από τον Λευκό Οίκο…
Ακόμη κι ο Hugo Chavez απευθύνθηκε στο λαό της χώρας του μέσω τηλεόρασης χαρακτηρίζοντας τον Sharp ως τη πιο μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βενεζουέλας.
S.A.-BBC News
Σύντομο βιογραφικό του Dr Gene Sharp:
Γεννήθηκε το 1928 στο Οχάιο των ΗΠΑ.
Το 1953 φυλακίστηκε επειδή διαδήλωνε κατά της στρατολόγησης ανδρών για τον πόλεμο στη Κορέα.
Στο πρώτο του βιβλίο, «Gandhi Wields the Weapon of Moral Power: Three Case Histories», που εκδόθηκε το 1960, τον πρόλογο έγραψε ο Albert Einstein.
Το 1968, έγραψε διατριβή για το διδακτορικό του στη Οξφόρδη, με τίτλο «Η πολιτική της μη βίαιης δράσης», που αργότερα (1973) έγινε ομότιτλο βιβλίο.
Είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο University of Massachusetts από το 1972, ενώ παράλληλα συνεργάζεται ερευνητικά με το Harvard University.
Το 1983 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Albert Einstein Institution, μέσω του οποίου προωθείται η μη βίαιη δράση σε ολόκληρο τον κόσμο.
 Από factorx

Δεν υπάρχουν σχόλια: