Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στα χαρτιά!

Βαρύ και ασήκωτο είναι το κατηγορητήριο με το οποίο ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ... ΕΠΟ κ. Μανώλης Αντωνακάκης παραπέμπει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, γεγονός που εξηγεί και αυτό τη δημόσια συγγνώμη του για τις δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, οι οποίες όπως είπε «έγιναν κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση».
Ο κ. Μαρινάκης κινδυνεύει ακόμη και «με απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο», ενώ εξ αιτίας του ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει στα χαρτιά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ή να του αφαιρεθούν βαθμοί από το τρέχον ή το επόμενο πρωτάθλημα, αλλά και να υποβιβασθεί ακόμη και στην Β' Εθνική.  
Μπορεί να ... φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά αλλά ο ισχύων Πειθαρχικός Κώδικας τα προβλέπει.

Ο κ. Μαρινάκης εγκαλείται από τον κ. Αντωνακάκη ότι δεν τήρησε τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και δυσφήμισε με τις πράξεις του το άθλημα του ποδοσφαίρου. Ειδικότερα κατηγορείται ότι «επιτέθη φραστικώς και υβριστικώς και με απειλητικές διαθέσεις κατά ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα κατά του Σωτήρη Νίνη τον οποίο έσπρωξε βιαίως, του Σισέ και του Τζόρβα», αλλά και για το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Τζιμπρίλ Σισέ με προσβλητικές εκφράσεις.

Επειδή σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το νομικό πρόσωπο (η ΠΑΕ), έχει αντικειμενική ευθύνη για τις πράξεις του φυσικού εκπροσώπου της (παράγοντας), ο κ. Μαρινάκης παραπέμπεται σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 13 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Το άρθρο 5 προβλέπει κοινές ποινές για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ως προς τα φυσικά πρόσωπα (παράγοντες) οι ποινές προσδιορίζονται σε αγωνιστικό αποκλεισμό, απαγόρευση εισόδου στα αποδυτήρια ή στο γήπεδο, αλλά και απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Εφόσον επιβληθεί η τελευταία ποινή ο κ. Μαρινάκης δεν θα μπορεί να ασκεί καθήκοντα προέδρου στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ούτε φυσικά στη Σούπερ Λίγκα, ούτε να είναι αντιπρόεδρος της ΕΠΟ.

Ως προς τα νομικά πρόσωπα (ΠΑΕ) το άρθρο 5 του Πειθαρχικού Κώδικα μεταξύ των άλλων προβλέπει ακύρωση αποτελέσματος, κατακύρωση του αγώνα υπέρ του αντιπάλου, αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα, διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές, απαγόρευση μεταγραφών, αποκλεισμό από αγώνες ή από τη διοργάνωση, υποβιβασμό στην επόμενη κατηγορία. Το άρθρο 13 με το οποίο παραπέμπεται επίσης ο κ. Μαρινάκης αφορά ποινές σε ομάδες ανάλογες με τις προαναφερόμενες στο άρθρο 5.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων είναι η απόδειξη ενώπιον του αθλητικού δικαστή της σύνδεσης του κ. Μαρινάκη με τα γεγονότα για τα οποία παραπέμπεται. Θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ασκήσει παρέμβαση ως έχουσα έννομο συμφέρον.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμπεται ξεχωριστά με το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα και κατηγορείται για την είσοδο περίπου 1.000 οπαδών των Ερυθρολεύκων στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και μανία κατά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού Σιμάο, Σισέ, Καντέ, Τζόρβα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σαριέγκι, Νίνη και Γκοβού». Ο κανονισμός προβλέπει πρόστιμο από 75.000 μέχρι 150.000 ευρώ και 1 έως 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να χάσει στα χαρτιά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ή να τιμωρηθεί με περισσότερες των 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και να καταβάλει πρόστιμο αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 
Το ενδεχόμενο αφαίρεσης βαθμών ή υποβιβασμού προβλέπεται από τον Πειθαρχικό Κώδικα αλλά θεωρείται απίθανο να εφαρμοστεί. 
Ο κ. Μαρινάκης κινδυνεύει με πρόστιμο επίσης δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με απαγόρευση εισόδου στα αποδυτήρια ή στον αγωνιστικό χώρο για κάποιους μήνες, ή απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα _ τουτέστιν έκπτωση από διοικητικά αξιώματα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα. 

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: