Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Συμφωνία με την Αλβανία για την υφαλοκρηπίδα

Υπεγράφη στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, κατά την επίσκεψη του κ.Κ.Καραμανλή στα Τίρανα. Τη συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε στην βάση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζιμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους αμέσως μετά οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική.


Οι κ.κ.Καραμανλής και Μπερίσα αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισαν τη σημαντική και ποιοτική, όπως την χαρακτήρισαν, πρόοδο που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.


"Και οι δυο χώρες έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα για την δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης και σε αυτό το πνεύμα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δυο χωρών μας", πρόσθεσε επ' αυτού ο κ. Καραμανλής.


Ο κ. Καραμανλής, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, συνεχάρη τον κ. Μπερίσα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ο αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαίκή Ενωση.


"Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε με τον κ. Μπερίσα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της ΕΕ. Η εφαρμογή των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες θα διευκολύνει την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση", ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.


Ο Σαλί Μπερίσα αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.


Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών διήρκησε μισή ώρα και συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.


Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την πρόεδρο της βουλής κ.Κόμπα Τοπαλι και στη συνέχεια με τον προεδρο της Δημοκρατίας Μπαμιρ Τόπι. Σε λόγο που εκφώνησε σε πανηγυρική συνεδρίαση του αλβανικού κοινοβουλίου, υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών, διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι "η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και", όπως είπε, "ελπίζουμε σύντομα μελλοντικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση".


Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στον όγκο των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα και τόνισε: "Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και - το τονίζω - θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Αλβανία παρά την δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια συγκυρία, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας".

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: