Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Αναμνηστική δόση τώρα ή τον Σεπτέμβριο;

Σε ένα δύσκολο και θερμό καλοκαίρι από πολλές απόψεις, όχι μόνο στο μέτωπο της υγείας, αλλά και των πυρκαγιών, των εθνικών θεμάτων, της οικονομίας και της ενεργειακής κρίσης, πολλά φαντάζουν αβέβαια και οι λίγες σταθερές φαίνεται να καταρρέουν.
Στο μέτωπο του κορονοϊού, τα κρούσματα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, οι νοσηλείες στις απλές κλίνες έχουν αυξηθεί έως και 35%, αλλά ευτυχώς χάρη στον εμβολιασμό και την ανοσία από τη φυσική νόσηση και φυσικά στα... φαρμακευτικά «όπλα» που έχουμε (κυρίως τα αντιικά φάρμακα και τον σταθερό συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων), δεν μεταφράζονται πλέον σε διασωληνώσεις σε ΜΕΘ. Οπότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας δείχνει να αντέχει. Αυτό έχει διαπιστωθεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οπότε αποτελεί βεβαιότητα.

Σε ό,τι αφορά στα επικαιροποιημένα εμβόλια, από την άλλη, οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Μόνη βεβαιότητα ότι δεν γνωρίζουμε πολλά, ούτε υπάρχουν deadlines για την παράδοσή τους. Δηλαδή, δε γνωρίζουμε πότε θα τα έχουμε, τη διαθεσιμότητά τους και κυρίως δεν γνωρίζουμε εάν μέχρι να κυκλοφορήσουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, θα έχει επικρατήσει κάποια άλλη μετάλλαξη. Μια μετάλλαξη που θα έχει καταφέρει να εκδιώξει τα Όμικρον στελέχη και η οποία θα χαρακτηρίζεται από ακόμα ισχυρότερη ανοσιακή διαφυγή.

Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχιστεί η διασπορά των στελεχών που θα έχουν επικρατήσει στην κοινότητα, προκαλώντας, όπως ελπίζουμε, ήπιες νοσήσεις. Ούτε όμως αυτό το γνωρίζουμε, απλά το συμπεραίνουμε γιατί είναι η φυσική πορεία της εξέλιξης των πανδημιών, με τους πανδημικούς ιούς να μεταλλάσσονται έτσι ώστε να προκύπτουν στελέχη πιο μεταδοτικά και λιγότερο λοιμογόνα, ώστε να επιβιώνουν περισσότερο.

Σε αυτό λοιπόν το σκηνικό της αβεβαιότητας, το βασικό ερώτημα αφορά στο ποιοι πρέπει να κάνουν τώρα το εμβόλιο και ποιοι μπορούν να περιμένουν το φθινόπωρο. Η επιστημονική κοινότητα δια στόματος του καθηγητή πνευμονολογίας από το πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη απαντά πως όλοι οι άνθρωποι που είναι ηλικίας 60 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση τώρα, με το υπάρχον εμβόλια. Δηλαδή, δεν πρέπει να περιμένουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο του φθινοπώρου για το οποίο δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για την άφιξή του.

Η ομάδα των ανθρώπων που εξαιρείται από τη σύσταση για τον εμβολιασμό, είναι αυτή που έχει εμβολιαστεί τρεις φορές και έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, γιατί όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης από το νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η νόσηση αντιστοιχεί σε δεύτερη αναμνηστική δόση. Για τα άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα και τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η σύσταση για τον εμβολιασμό με τη 4η δόση είναι πολύ ισχυρή.

Για τους ανθρώπους κάτω των 60 ετών, η κατάσταση έχει ως εξής
Κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ευαλωτότητα, τα υποκείμενα νοσήματα και την κατάσταση της υγείας του, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του για το αν πρέπει να εμβολιαστεί μέσα στο καλοκαίρι. Οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα δεν έχουν αυτή τη στιγμή λόγο να κάνουν την τέταρτη δόση, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος πολύ ισχυρός κοινωνικός λόγος που τους το επιβάλλει.
Δηλαδή, να θέλουν να προστατέψουν άτομα μέσα στην οικογένειά τους που είναι ιδιαίτερα ευπαθή και με τα οποία έρχονται σε καθημερινή επαφή ή ταξιδεύουν για παράδειγμα σε χώρες όπου υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και θέλουν να είναι περισσότερο θωρακισμένοι έναντι της βαριάς νόσησης και του κινδύνου διασωληνώσεις ή θανάτου.

Θυμίζουμε ότι στα παιδιά και τους εφήβους, δηλαδή σε ανήλικους έως 17 ετών, σε καμιά χώρα δεν έχει εγκριθεί αναμνηστική δόση, εκτός από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως είναι τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, τα ανοσοκατεσταλμένα, τα μεταμοσχευμένα, τα παχύσαρκα παιδιά, τα παιδιά με διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας που γνωρίζει καλά η οικογένειά τους και ο θεράπων παιδίατρος.

Αλεξία Σβώλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: