Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Οι Θερμοπύλες έπεσαν…


Ο Ζοζέ Σόκρατες είναι κατά βάθος Έλληνας. 
Το επώνυμο της οικογένειάς του παραπέμπει σε έναν από τους «ιδρυτές της σκέψης», σε μια εποχή κατά την οποία η Αρχαία Ελλάδα δάνειζε πνεύμα και φως σε ολόκληρη την τότε γνωστή ανθρωπότητα. Αντί να δανείζεται από τους απογόνους εκείνων που αιματοκύλισαν δις τον πλανήτη, και αρνήθηκαν ακόμη και να καταβάλουν αποζημιώσεις.
Επιπλέον, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, έχει συνδεθεί και με μια ιστορική στιγμή ευδαιμονίας για τους Έλληνες:  
Ήταν ο υπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης Γκουτιέρεζ, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας το 2004. 
Το οποίο σήκωσαν ψηλά στον ουρανό ο Ότο Ρεχάγκελ και τα παιδιά του.
Ο Σόκρατες βέβαια είναι Σοσιαλιστής
Καμία σχέση ωστόσο με τον σοσιαλισμό του Γκονζάλεθ, όπως και με τη σημερινή Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου. 
Ο Ζοζέ Σόκρατες έπεσε επειδή ήταν αντίθετος με το Μνημόνιο.  
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός εισηγήθηκε ...
μέτρα λιτότητας που οδηγούσαν την κοινωνία της χώρας του στα άκρα. Ήξερε όμως ότι αυτή η λύση αποτελούσε τις… Θερμοπύλες, για να μην υποχρεωθεί η Πορτογαλία να υπαχθεί στον μηχανισμό του Μνημονίου, να μην ανοίξει την πόρτα για το ΔΝΤ.
Ο Ζοζέ Σόκρατες είχε δει τα αδιέξοδα του Γιώργου Παπανδρέου. Και προτίμησε να πέσει μαχόμενος. 
Εκείνος, ένας Σοσιαλιστής, να αρνείται το Μνημόνιο, στο οποίο θα οδηγηθεί πλέον σχεδόν μετά βεβαιότητας η Πορτογαλία. Επειδή απέσυρε τη στήριξή της προς την κυβέρνηση, η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
Η Πορτογαλία οδηγείται σε εκλογές, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, και ο Σόκρατες θα βρίσκεται στην πλευρά του λόφου που θα λέει «όχι» στο μνημόνιο. 
Αν βέβαια μέχρι τότε δεν έχει υποχρεωθεί η Πορτογαλία να υπογράψει τον… εγκλεισμό της στον μηχανισμό, κάτι που κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται, κρίνοντας από την κερδοσκοπική και αδίστακτη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι «αγορές», για να φτάσει η χώρα αυτή στο αδιέξοδο.
Και μάλιστα, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επιχειρούσε να δώσει μόνιμη λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης
Λύση πλέον δεν θα δοθεί, και η κρίση θα παραταθεί. 
Ο τελευταίος που φυλούσε Θερμοπύλες, άλλωστε, δεν μένει πια εδώ…
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: