Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Μας συντηρούν φρούδες ελπίδες για την έξοδο από την κρίση

Σε λίγες μέρες στις 24 και 25 Μαρτίου, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία η χώρα μας στηρίζει-κατά την κυβέρνηση- πολλά για την μείωση της έντασης της κρίσης.
Είναι πράγματι , όμως, τόσο κρίσιμη η Σύνοδος αυτή ή θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη , ασχολείται μόνο με τα προβλήματα που αναδεικνύονται συγκυριακά, χωρίς να εμβαθύνει σ αυτά; 
Δυστυχώς , όλα δείχνουν ότι δεν πρέπει -όχι μόνο εμείς , αλλά γενικότερα τα κράτη της νότιας Ευρώπης , που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους ισχυρούς βόρειους εταίρους μας- να έχουμε και μεγάλες προσδοκίες.
Και η Σύνοδος αυτή θα...
ασχοληθεί , απλά και μόνο με τα λεγόμενα πρακτικά προβλήματα, που όλοι μας πλέον ξέρουμε , όπως ξέρουμε και τις λύσεις που θα προταθούν και θα εγκριθούν κατόπιν των Γερμανικών απαιτήσεων.
Θα μας δώσουν , όπως όλα δείχνουν με βάση και την προηγούμενη άτυπη Σύνοδο, κάποιες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δις, χωρίς να κάνουν καμιά συζήτηση για τα άλλα 300 δις και πλέον που χρωστάμε πέραν του τροϊκανού δανείου, λες και αυτά μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε.
Και το χειρότερο, είναι ότι, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα μεταθέσουν στις καλένδες , όλα τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα, που θα έπρεπε να μας απασχολούν , όπως η ουσιαστική αλλαγή της λογικής που διακατέχει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει επιβληθεί από τα μεγάλα και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που ρυθμίζουν την παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Το κακό , λοιπόν, είναι ότι δεν θα γίνει , τουλάχιστον επί της ουσίας, συζήτηση για τις νέες δομές που πρέπει να υπάρξουν , κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε η Ε.Ε. και ιδιαίτερα τα αδύναμα κράτη μέλη της να προστατευθούν από το διεθνές οικονομικό, χρηματιστικό και νομισματικό σύστημα της παγκοσμιοποιημένης δράσης των κερδοσκόπων που δημιούργησαν και συντηρούν ην τελευταία διεθνή κρίση.
Η κρίση που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη με πολύ μεγάλη ευκολία, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι εν μέρει τουλάχιστον, οφείλεται στην αδυναμία της Ευρώπης να εμπεδώσει την λειτουργία της παγκοσμιοποίησης και κατά συνέπεια να λάβει εγκαίρως γενναίες αποφάσεις .
Η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πολλά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής γιατί εκτιμά -κατά πολλούς λανθασμένα-από αυτές θα εξαρτηθούν πολλά.
Όσοι δεν ονειροβατούν και δεν θέλουν να έχουν φρούδες ελπίδες, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ούτε σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν πόσο μάλλον θα ληφθούν αποφάσεις για καίρια ζητήματα , όπως :
-Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να σταματήσει η παντοκρατορία των υπαρχόντων οίκων , που προσφάτως η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταδίκασαν για τις «αξιολογήσεις». Είναι κοινά αποδεκτό πλέον στην Ευρώπη, ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποδείχτηκαν απολύτως αναξιόπιστοι στην οικονομική κρίση και με αδιαφανείς διαδικασίες δημιουργούν απανωτά κύματα κερδοσκοπίας σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και του ευρωπαϊκού Νότου
- Η ουσιαστική αντιμετώπιση της υπερβολικής απορρύθμισης των αγορών, της έλλειψης αποτελεσματικής εποπτείας, της έλλειψης διαφάνειας, αλλά και τις προβληματικές δομές κινήτρων, που οδήγησαν σε καιροσκοπικές και ανεύθυνες πρακτικές.
-Η επιβολή νέων κανόνων για την λειτουργία των hedge funds, που έχουν μετατραπεί σε κερδοσκοπικούς μηχανισμούς.
-Ο δραστικός περιορισμός του ποσοστού μόχλευσης στις χρηματιστηριακές συναλλαγές , με σκοπό τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και η παράλληλη επιβολή αυστηρότερων κανόνων και περιορισμών στην πρακτική του short selling, η οποία ευνοεί φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας
-Η αυστηρότερη εποπτεία που ασκούν οι αρμόδιες αρχές στις πολιτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κυρίως σε ότι αφορά τα κριτήρια και τον υπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου.
-Η έκδοση του περιβόητου πλέον ευρωομολόγου.
-Η παραδοχή ότι τα ελλείμματα του νότου δημιουργούνται από τα πλεονάσματα του βορά.
Όλα δείχνουν ότι τα ζητήματα αυτά θα μετατεθούν στις ελληνικές καλένδες, ενώ αντίθετα θα συνεχιστούν οι δράσεις επί τη βάση της λογικής των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και έχουν αποτύχει.
πηγή: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: