«Γνωρίζουμε καλά ότι ο κόσμος πιέζεται και έχει φτάσει στα όριά του», τονίζει με συνέντευξή της στη «metro» η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου, η οποία θεωρεί ότι στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών πρέπει να ξεβολευτούν οι προνομιούχοι.
Ως προς το ερώτημα αν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων στη Βουλή, απαντά με παρρησία και στηλιτεύει τη «νοοτροπία της επετηρίδας», από την οποία δεν έχει απαλλαγεί το Κοινοβούλιο, ενώ επισημαίνει με νόημα ότι την προσοχή ο κάθε ένας από εμάς την κερδίζει με τη δουλειά του και δεν του χαρίζεται από τα ΜΜΕ...
-Η σημαντική υστέρηση στα έσοδα του κράτους συνεπάγεται και νέα μέτρα για τους πολίτες;
Υστέρηση στα έσοδα του κράτους σημαίνει ότι αδυνατούμε να βγάλουμε ακόμη και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό μας χωρίς αύξηση των εισπράξεων, δεδομένου ότι οι εποχές που καλύπταμε τις ανάγκες μας με δάνεια επί δανείων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα έσοδα προκύπτουν είτε με καλύτερη εφαρμογή ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, είτε με νέα μέτρα.
Ό,τι από τα δύο και να γίνει θα έχει αντίκτυπο, αλλά αυτό που σίγουρα δεν θα γίνει είναι κάποια νέα οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος πιέζεται και έχει φτάσει στα όριά του, γι’ αυτό η μόνη λύση είναι η δημιουργία θετικής διαφοράς μέσω εξοικονόμησης, διαρθρωτικών αλλαγών, εξάλειψης ανισοτήτων και παραλογισμών.
Το νέο, ενιαίο μισθολόγιο έρχεται για να αποκαταστήσει την αυτονόητη κοινωνική δικαιοσύνη. Η εφαρμογή του θα επηρεάσει ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οπωσδήποτε πολλοί προνομιούχοι θα χάσουν προνόμια και χρήματα.
Δεν το λέω αυτό εκδικητικά ή επιχαίροντας, αλλά οι δυσκολίες πρέπει να είναι κατανεμημένες όσο πιο δίκαια γίνεται.
Στον πόλεμο του Ιράκ το κόμμα του ΠΑΣΟΚ με γραμματέα τον Κ. Λαλιώτη διοργάνωνε αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Σήμερα, που χτυπιέται ο «αδελφός» Καντάφι, δεν συμβαίνει το ίδιο. Γιατί;
Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει διαφορετικές εποχές – πρόκειται για αυθαίρετο ιστορικό άλμα, που δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα.
Ας πούμε ότι τα καθεστώτα στον αραβικό κόσμο, μετά από μακρά πορεία, έχουν συμπληρώσει τον κύκλο τους και οι λαοί θέλουν να γυρίσουν σελίδα.
Οι περισσότεροι από όλους αυτούς τους κάποτε λαοπρόβλητους ηγέτες έχουν καταντήσει ζάπλουτοι τύραννοι, που το μόνο που τους ενδιαφέρει, καθώς πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, είναι πώς θα κληροδοτήσουν τα κλοπιμαία στα παιδιά τους. Οι άνθρωποι αγανακτούν και με το δίκιο τους.
Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ο Σαντάμ ή ο Καντάφι του τότε και ο Καντάφι του σήμερα δεν είναι ταυτόσημα πράγματα. Ούτε ο κόσμος μας είναι ο ίδιος, ούτε τίποτε είναι σήμερα το ίδιο με το τότε.
Ανήκετε στη νεότερη σειρά της «βουλευτικής επετηρίδας». Η εμπειρία σας μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την προβολή του κοινοβουλευτικού σας έργου ποια είναι; Υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων και τυγχάνουν προσοχής ανάλογα με την περιφέρεια που εκπροσωπούν;
Δυστυχώς, ούτε στο Κοινοβούλιο έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία της επετηρίδας. Ο κάθε βουλευτής, νέος ή παλιός, είναι η φωνή του νομού του. Αυτό δεν το έχουμε κατακτήσει ακόμα.
Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος μάς ακολουθούν. Το «κατόπιν ενεργειών μου» είναι ένα σπορ στο οποίο δεν θέλω να συμμετέχω.
Την προσοχή της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ ο βουλευτής θα έπρεπε να την κερδίζει με την προσωπικότητα και με τη δουλειά του, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Και φυσικά, όλα αυτά δεν είναι ασύνδετα, με την κακή εικόνα που δίνουμε σε τόσο πολλούς τομείς...
Έχετε εικόνα για υπουργούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή δεν είναι συνεργάσιμοι και πρέπει να αντικατασταθούν;
Η «συνεργασιμότητα» ή μάλλον η έλλειψή της έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για να στιγματίσει άξιους ανθρώπους, που ήθελαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, γι’ αυτό είναι μια λέξη που θέλω να χρησιμοποιώ προσεκτικά.
Είμαι βέβαιη ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν καλή εικόνα του ποιος υπουργός κάνει και ποιος δεν κάνει.
Όπως είπατε, η σύνθεση της κυβέρνησης είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Αν, κατά την κρίση του, κάποια μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είναι στο χέρι του να τους αλλάξει.
Οι υπόλοιποι, ας σταματήσουμε να χρονοτριβούμε σχολιάζοντας. Δεν είμαστε σχολιαστές, αλλά πολίτες και πολιτικοί. Ας αναλογιστούμε μια στιγμή τι κάνουμε εμείς κι ας συγκεντρωθούμε στην αποστολή που έχει ο καθένας μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία, μήπως και καταφέρουμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα...
σ.σ. η συνέντευξη της Χαράς Κεφαλίδου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «metro» στις 24/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου