Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο Σημίτης “θέλει πίσω” το ΠΑΣΟΚ

Η «μεταβλητή Σημίτης» δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να απουσιάζει από τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ευρύτερα στην Κεντροαριστερά, και άρα… στη χώρα, από τη στιγμή που το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από 37 χρόνια, παραμένει σημείο αναφοράς για το ισοζύγιο εξουσίας στη χώρα μας.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε διαχρονικά «ο άλλος πόλος». 
Απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου, το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, μια νοοτροπία που ο ίδιος προσέγγιζε ως… λαϊκισμό-plus, για να κάνουμε την απαραίτητη συσχέτιση με τις πρόσφατες αναφορές της...
Άννας Διαμαντοπούλου.
Η επέλασή του στον πολιτικό στίβο άλλωστε, στηρίχτηκε στη ρητορική αξίωση περί «εκσυγχρονισμού». 
Η Ελλάδα βέβαια… ακόμη τον ψάχνει, η διαπίστωση αυτή ωστόσο είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τον αυτοπροσδιορισμό του πρώην πρωθυπουργού, επομένως και των μελλοντικών ρόλων που δύναται να διαδραματίσει.
Φυσικά, ο Σημίτης δεν μπορεί να ξαναγίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ή του όποιου κόμματος προκύψει από το πολυσυλλεκτικό Κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη, εφόσον οι διαδικασίες για τη διαδοχή εξελιχτούν συγκρουσιακά. Δηλαδή, αν… χυθεί αίμα.
Ο Κώστας Σημίτης ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί στην κατεξοχήν κρίσιμη μεταβλητή που θα κρίνει τη διαδοχή. Και να επηρεάσει, θετικά αυτή τη φορά, το ποιος θα επικρατήσει. Σε αντίθεση με την εσωκομματική μάχη του 2007, τότε που η ταύτιση του ίδιου, και κυρίως των «ορφανών» του εκσυγχρονισμού με το στρατόπεδο Βενιζέλου, στέρησαν από τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών μια αυτονόητη νίκη.
Η παρουσία στον πρωθυπουργικό θώκο του Λουκά Παπαδήμου, ενός τεχνοκράτη που συνδέθηκε με τη δική του διακυβέρνηση, εκ των πραγμάτων τον ενισχύει. Όπως και η επανάκαμψη πολιτικών και στελεχών της αγοράς, που ανδρώθηκαν στα χρόνια του εκσυγχρονισμού.
Και στη μάχη της διαδοχής άλλωστε, ο Κώστας Σημίτης… βλέπει τα «παιδιά» του. 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι προβεβλημένοι εκπρόσωποι του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Έστω κι αν διατήρησαν αποστάσεις ασφαλείας από τις στρεβλώσεις της περιόδου Σημίτη.
Χθες, ο άλλοτε πρωθυπουργός παρέστη σε εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», με ομιλητές τους Φώτη Κουβέλη, Νίκο Μπίστη και Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο ίδιος δεν μίλησε, αλλά το περιβάλλον που διαμορφώθηκε ήταν σαν… να μίλησε. Χαιρετισμό άλλωστε απηύθυνε ο Παρασκευάς Αυγερινός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της «ομάδας των τεσσάρων», που κατάφερε να κληρονομήσει το Κίνημα το 1996. Όντας μάλιστα εκείνος που επηρέασε καθοριστικά τη Βάσω Παπανδρέου και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, για να βάλουν… στο ράφι τις φιλοδοξίες τους, προς όφελος του Κώστα Σημίτη.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Φώτης Κουβέλης δεν απέρριπτε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συμμετοχής του σε κοινές πρωτοβουλίες με ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ». Ενώ, την ίδια ώρα, η Άννα Διαμαντοπούλου προσδιόριζε ως «ΠΑΣΟΚ-plus», το κόμμα που θα πρέπει να προκύψει, ώστε να εκφράσει πλειοψηφικά την Κεντροαριστερά.
Σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τα σενάρια, η φιγούρα του Κώστα Σημίτη έρχεται όλο και πιο κοντά στο προσκήνιο. 
Είτε δια ζώσης, είτε… μέσω φημών. Είναι λες και… θέλει πίσω, εκείνο το θαμπό δαχτυλίδι που έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου το 2004. Όχι βέβαια για λογαριασμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: