Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η Δαμανάκη είχε συνεννοηθεί την Κυριακή με τον Παπανδρέου









Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΜε μια δήλωση σε δραματικούς τόνους η Μαρία Δαμανάκη επιχείρησε χθες να θέσει ένα κεντρικό δίλημμα για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και τα σενάρια περί απομάκρυνσής της.
Την Κυριακή το μεσημέρι η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη λέγεται ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και του μετέφερε αναλυτικά την εικόνα που είχε καταγράψει από τις Βρυξέλλες.
Η δήλωσή της κατά το Μέγαρο Μαξίμου έγινε ...
χθες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι ακόμη και αν δεν οδηγήσει σε δημοψήφισμα το κουβάρι που ξετυλίγεται, η κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό για όλες τις «επιθέσεις» και τα εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης.
Είναι ενδιαφέρον, δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... απέφυγε να κάνει δημοσίως μια δήλωση που να... αδειάζει αυτήν της Ελληνίδας εκπροσώπου - έστω κι αν εκφράζει την προσωπική αγωνία της.
Το έκανε, πάντως, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου εκπροσώπου γι' αυτά τα θέματα, κ. Α. Αλταφάζ, ο οποίος διέψευσε την επίμαχη φράση της κυρίας Δαμανάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Κάτι τέτοιο, όπως είναι γνωστό, μπορεί να ζητηθεί μόνο με αίτημα της ίδιας της χώρας - μέχρι στιγμής. Η χώρα δεν το επιδιώκει - τότε;
Πληροφορίες «στολίζουν» σχετικά σενάρια στα πέριξ των Βρυξελλών, ενώ στο εσωτερικό το ζήτημα περιγράφουν αναζητώντας απαντήσεις τα κορυφαία κυβερνητικά όργανα - όπως και έγινε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μιλώντας, εν τω μεταξύ, για «την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το ευρώ που είναι σε κίνδυνο», η Μ. Δαμανάκη τόνισε στη δήλωσή της:
«Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδος από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του. 
Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοιχτά. 
Εχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά:
Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα προγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβανοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας, ή επιστρέφουμε στη δραχμή. Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».
Η κυρία Δαμανάκη, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είχε αποφύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις επί μήνες, ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προσυνεννόηση προ της δήλωσής της κι ότι δεν σκοπεύει να επανέλθει με νέα διευκρινιστική.
Όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κορυφαία στελέχη σημείωναν χθες ότι η κυρία Δαμανάκη δεν είπε κάτι άλλο από αυτά που συζητούνται τελευταίως στα αρμόδια γραφεία.
Εννοώντας ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν είναι... σενάρια. Κάποιοι άλλοι, όμως, συμπληρώνουν ότι η παρέμβασή της διευκολύνει επί της ουσίας τον σχεδιασμό του Μαξίμου και το ξεδίπλωμα των εναλλακτικών λύσεων...
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: